Nytårsaften er lige om hjørnet, og har du endnu ikke fået styr på champagnen til årets sidste dag, er der hjælp at hente i denne champagnetest. Hele 18 årgangschampagner dystede om titlen som årets champagne til nytår 2017/18. Bundniveauet var højt og feltet tæt, men én flaske løb alligevel med den samlede sejr foran væsentligt større modspillere.
Foto: Rasmus Schou
Jeg er helt enig i, at der skal drikkes champagne nytårsaften, og det glæder mig, at der hvert år sættes fokus på denne festlige, komplekse og delikate drik; ikke mindst, fordi jeg er fortaler for, at vi skal drikke champagne hele året rundt, og har man ikke noget at fejre, så gør champagnen til en fejring i sig selv.
Til dette års champagnetest har jeg igen samlet et knivskarpt panel, der har hjulpet mig med at finde frem til den champagne, som vi mener, at du kan få størst mulig glæde af, hvad enten du åbner den nytårsaften eller sidenhen.
Dette års tema er hvide årgangschampagner. Langt størstedelen af champagnerne på markedet er såkaldt non vintage, hvilket kort fortalt betyder, at de er sammensat af flere forskellige årgange. Det gør producenterne for at sikre en ensartet kvalitet og udtryk fra år til år, således at man som forbruger kan regne med, at en non vintage fra en given producent smager mere eller mindre ens, uanset hvor og hvornår du køber den; men de fleste producenter anvender deres bedste druer i deres årgangschampagner. Det skyldes, at druernes kvalitet er på et niveau, hvor de kan tåle at stå alene, og således får man også muligheden for at smage ét specifikt års udtryk. Og når testen nu er bundet op på årets sidste dag, tænkte jeg, at det var oplagt at gå efter cremen af det, producenterne har formået at lave. Der laves også rosé i årgangsudgaver, men for sammenligningsgrundlagets skyld holdt vi os til de hvide, der som bekendt sagtens kan indeholde blå druer, fordi mosten ikke ligger med skallerne efter presningen, hvorfor de ikke afgiver farve til vinen.
Læs også: Anmeldelse af Dom Pérignon 2009
De medvirkende importører fik frit slag til at sende den vintagechampagne, de havde lyst til. Det eneste krav var, at den skulle være tilgængelig på markedet. De enkelte champagneproducenter frigiver deres vine på forskellige tidspunkter, og således var de ældste champagner fra 2002, mens den yngste var fra 2013.
Sådan foregik smagningen
Karakterskalaen gik fra 1-6, hvor 1 svarer til ”udrikkelig”, mens 6 skulle gives til de champagner, der leverede stor harmoni, karakter og begejstring. Det var tilladt at give halve point.
Som indsamler af flaskerne vidste jeg af gode grunde, hvilke der var iblandt, men på dagen havde jeg ingen indflydelse på serveringsrækkefølgen. Alle vine blev smagt blindt, og ingen så på noget tidspunkt flaskerne, hvilke selv i indpakket tilstand kan være nemme at genkende takket være en signifikant form.
En tæt top fem
Jeg kan slå én ting fast: Niveauet i de enkelte producenters årgangschampagner er særdeles højt, og vi led ingen nød undervejs. Der blev delt væsentlig flere topkarakterer ud sammenlignet med testen af non vintage i fjor, hvilket både er glædeligt og betryggende, eftersom priserne også er højere på årgangsudgaverne, der prismæssigt lå i spændet 199 til 1.799 kroner per flaske. Og nu er der heller ingen grund til at trække spændingen længere. Her kommer resultatet:
Vinderen er …
Jules Bonnet Blanc de Noirs 2004 Extra Brut Magnum
800 kr. (bemærk 1,5 liter) hos Champagneshoppen.com – BEDST TIL PRISEN
Point: 5,8
Der begynder at tegne sig en tendens: Magnumflasker er bedst! Det er i hvert fald andet år i træk, at en magnumflaske løber med sejren (i fjor blev vinderen De Sousa Blanc de Blancs Brut Reserve Magnum), og som nævnt så vi ikke flasken under smagningen. Til gengæld smagte vi en ædel champagne i perfekt balance mellem modne noter af svampe, nødder og tørret frugt samt en endnu ung og spændstig syre. I næsen var der noter af honning, appelsinskal, oxideret æble og nødder, og jeg noterede mig, at den var som tør sauternes med bobler. Det var afgjort den champagne med mest dybde, og et enigt panel sendte den helt til tops med 5,5 point som laveste bedømmelse.
Alt er relativt, og al champagne kan efter min mening drikkes som aperitif (læs: til nytårstalen), men her har du chancen for at opleve, hvad moden champagne kan sammen med mad. Sæt den eksempelvis til en ret med kyllingebryst, svampe og trøfler, og se magien udfolde sig. Med en normalflaskepris på 400 kroner, hvis man dividerer prisen med to, får vi samtidig testens bedst til prisen-vinder, så der er alle gode grunde til at svinge vejen forbi champagneshoppen.com.
Bonusinfo: Huset Bonnet-Ponson råder blot over 10,5 økologisk dyrkede hektarer, hvilket gør dem til en størrelsesmæssigt forsvindende lille spiller i Champagne, men nogle gange vinder David som bekendt over Goliat. Der er kun lavet 1.300 magnumflasker af denne vin, og hvor mange den danske importør ligger inde med, ved jeg ikke, men det vil være fornuftigt at komme hurtigt til tasterne.
Og på andenpladsen …
Vincent Couche 2002 Brut
475 kr. hos Grapeshop.dk
Point: 5,5
Endnu en lille producent topper testen. Vincent Couche har 13 hektarer i det sydlige Champagne, som dyrkes efter biodynamiske principper. Jeg oplevede en champagne, jeg ganske enkelt ikke havde oplevet før. Den var blodig, havde noter af lakrids og peberfrugt og stegte svampe, og så smagte den fremragende. Igen var balancen perfekt, og trods 15 år på bagen er der ingen tegn på, at den er på vej ned til trods for den udviklede næse, der ligeledes havde æble og fingerlime. ”Svær at spytte ud” har en af deltagerne noteret sig, og jeg må give ham ret. Imponerende kompleksitet, som de fleste store huse må se langt efter, og der er tale om champagne af høj, høj klasse til en meget rimelig pris.
På en tredjeplads …
Leclerc Briant La Croisette 2013 Brut
1.299 kr. hos Vinoble.dk
Point: 5,4
Lige i hælene på Vincent Couche finder vi endnu et biodynamisk hus, Leclerc Briant. Vi smagte en relativt sjælden vare i champagnesammenhæng i form af en enkeltmarksvin (stort set al champagne er en blanding af druer fra flere marker) fra marken La Croisette udelukkende beplantet med chardonnay. Som ottende vin i glasset skilte den sig markant ud som værende den mest ”naturvinsagtige” i feltet med en udtalt karakter af æble- og pærecider og kvæder, og det er umiddelbart en champagne, jeg vil anbefale til mere erfarne nydere af denne drik; selvsagt ikke, fordi den er dårlig, men fordi dens lettere funky stil vil overraske mange. Der var desuden modne noter af svampe, toast og tørret frugt. Det var en af feltets mest forfriskende vine med en mundvandsdrivende syre i frit flor, og den vil egne sig fortrinligt som både aperitif- og madchampagne. Det var i øvrigt feltets suverænt yngste vin, og eftersom champagne er kendt for at skulle lagre for at udvikle kompleksitet, er det imponerende, at denne vårhare skiller sig så positivt ud.
Fjerdepladsen går til …
Alfred Gratien 2005 Brut
595 kr. hos Bichel.dk
Point: 5
To vine måtte deles om fjerdepladsen. Jeg har tidligere anmeldt Gratiens non vintage meget positivt, så jeg var glad for at se, at husets årgangsudgave ligeledes leverer varen på højeste niveau. Alfred Gratien hører til den lille gruppe af producenter, der fadlagrer sine champagner, hvilket nærmest kan give indtrykket af hvid bourgogne med bobler. Næsen er kompleks med noter af tørrede blomster, modne æblenoter, appelsinskal, karry og krudt, mens den i smagen byder på en generøs og fyldig karakter med flot balance mellem syrlig friskhed og modenhed. Det er igen en champagne, der sagtens vil kunne ledsage alt fra fisk og skaldyr til lette kødretter, mens den ligeledes vil klare sig strålende som aperitif. Et sikkert valg, der vil glæde begyndere såvel som connaisseurs.
Deutz Cuvée William Deuzt 2006 Brut
1.250 kr. hos Hjhansen-vin.dk
Point: 5
Den anden vin på den delte fjerdeplads kommer fra et hus, der i min optik altid leverer varen. Cuvée William Deutz er topvinen, og mere klassisk stor champagne skal man lede længe efter. Næsen byder på hø, surdejsbrød, karljohansvampe, smør, brioche, fersken og citrus. I munden har den en blød, cremet mousse og smagsnoter af æble, jordbær og svampe. Den er fyldig og i ekstremt flot balance med en ”tilbagelænet” attitude. Hvis du vil vide, hvordan stor champagne fra et klassisk hus smager, så er denne champagne feltets bedste bud.
Feltets øvrige deltagere
I det overordnet set skarpe felt fordelte de resterende 13 champagner sig således:
- Pertois-Lebrun 2008, 4,7 point – 490 kr. hos Grapeshop.dk
- Serge Mathieu 2008, 4,4 point – 349 kr. hos Loegismose.dk
- Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois 2002, 4,3 point – 1.799,95 kr. (1.199,95 kr. på tilbud) hos theis-vine.dk
- Henriot 2006, 4,2 point – 700 kr. (560 kr. på tilbud) hos Eriksorensenvin.dk
- Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2007, 4,2 point – 899,95 kr. (649,95 kr. på tilbud) hos Theis-vine.dk
- Pierre Moncuit Grand Cru 2005, 4,1 point – 399 kr. hos Loegismose.dk
- Joseph Perrier 2008, 3,8 point – 399 kr. (299 kr. på tilbud) hos Irma.dk
- Guy Charlemagne Mesnillesime Blanc de Blancs 2008, 3,8 point – 799,95 kr. (549,95 kr. på tilbud) hos Theis-vine.dk
- Canard-Duchene 2009, 3,7 point – 299 kr. (199 kr. på tilbud) hos Kvickly, SuperBrugsen, m.v.
- Hatt et Söner Grande Cuvée Les Matines 2012, 3,7 point – 499 kr. hos Kokkensvinhus.dk
- Veuve Clicquot La Grande Dame 2006, 3,6 point – set til 1.099 kr. hos bl.a. Vinkyperen.dk
- Legret & Fils 2008 Brut Nature, 3,4 point – 499 kr. hos Vinomani.dk
- Le Mesnil Blanc de Blancs Grand Cru 2007, 3,3 point – 349,95 kr. v/12 fl. hos Philipsonwine.dk
Panelets deltagere
Panelet var sammensat af en blanding af champagneentusiaster og en enkelt sommelier. Panelet bestod af følgende personer:
Aleks Møller: Restaurantchef og sommelier på den tostjernede michelinrestaurant AOC i København
Jimmy Rørbæk: Dybt kompetent vinentusiast og en af de få herhjemme, der har smagt samtlige eksisterende årgange af Dom Pérignon
Jonas Gehl: Vinnørd og medejer af kaffebaren Prolog Coffee Bar
Rasmus Schou: Restaurantredaktør på AOK.dk
Laurids Glottrup: Champagneentusiast og medejer af vinimportfirmaet Solo Nebbiolo (der ikke importerer champagne – således ingen interessekonflikt)
Undertegnede, Rasmus Palsgård
Note: Champagnerne til denne test er stillet til rådighed at de medvirkende importører. Ingen har betalt penge for at være med i testen.