Dom Pérignon 2008 – symbolet på et tronskifte

Vin 16. juli, 2018 0 Kommentarer

Richard Geoffroy stopper hos Dom Pérignon ved årets udgang. Han garanterer dog, at vi ikke har hørt det sidste til ham.

Efter 28 år som kældermester hos Dom Pérignon trækker Richard Geoffroy sig tilbage. Han overlader roret til Vincent Chaperon, der står over for den store opgave af videreføre husets stærke image. For der er ikke plads til fejl hos Dom Pérignon, understregede de to vinmagere ved en forlancering af deres fælles nye årgang, hvor der blev tid til at filosofere over, hvad Dom Pérignon egentlig står for. Læs også smagenoter på den nye Dom Pérignon 2008.

Foto: PR

Det er formiddag i landsbyen Hautvilliers i udkanten af Epernay, en af Champagnes vigtigste byer. I Hautvilliers berømte kloster ligger munken Dom Pierre Pérignon begravet. Om end han fejlagtigt er tilskrevet æren for oprindelsen af champagne, gjorde han i sit liv fra 1638-1715 meget for at øge kvaliteten af vinen fra området. Som bekendt er Dom Pérignon, et af verdens mest berømte vinhuse, opkaldt efter munken, og derfor står vi nu meget passende i vinmarkerne foran klostret. Omkring os flyder tonerne af klassisk musik fra et lydsystem, der får det til at virke som om, at lyden nærmest kommer op af jorden. I samme moment får vi som de første uden for Dom Pérignons inderste kreds lov til at smage den nye Dom Pérignon 2008, som først kommer på markedet i Danmark omkring nytår.

Dom Pérignon 2008 er ikke blot en champagne fra et af senere tids bedste årgange – den er også symbolet på overdragelsen af et et meget vigtigt hverv.

2008 er ikke blot en særlig årgang, fordi vejret det år artede sig fortrinligt med et langt, tørt efterår, der gav optimale betingelser for modne druer og en god høst. Dom Pérignon 2008 er det ligeledes en særlig årgang, fordi den symboliserer overleveringen af kældermestertitlen fra Richard Geoffroy til Vincent Chaperon. Derfor er der også lavet en særlig udgave, som Dom Pérignon kalder for ”Chef de Cave Legacy Edition”. Jo, de kan noget med markedsføring, folkene hos LVMH Group, der ejer Dom Pérignon, men når det er sagt, er der også en særlig aura omkring den ikoniske champagne, og derfor er det også noget særligt, når en ny kældermester bliver præsenteret.

dom pérignon 2008

Richard Geoffroy (tv.) og Vincent Chaperon drøfter situationen midt i en af Dom Pérignons vinmarker.

En vision
I forbindelse med overdragelsen stillede den afgående og kommende kældermester op til et fælles interview, hvor de blandt andet fortalte om videregivelsen af det store ansvar. Og lad det være sagt med det samme: Det er svært at interviewe de to; ikke mindst Geoffroy, der foretrækker at filosofere frem for at tale om teknikker i vinproduktion, hvor man finder de bedste marker i Champagne og så videre. For ham er Dom Pérignon noget større, der ikke skal handle om tekniske data.

”Dom Pérignon er udelukkende en årgangschampagne, og den blive kun lavet i de år, der er gode nok til det. Dom Pérignon er en vision. Det er et ønske om at videreformidle det eksakte år på den finest mulige måde. Derfor er jeg heller meget for at tale om, at Dom Pérignon har en bestemt stil, for vi søger ikke ensartethed fra årgang til årgang. Dom Pérignon er som et barn: Du tror, at du kan opdrage det og præge det i en bestemt retning, men det ender alligevel med at gå sine egne veje, siger Geoffroy, der blev ansat som chef de cave – kældermester – i 1990. Han vil dog trods alt gerne vedkende sig, at der arbejdes ud fra nogle bestemte ønsker, når vinen laves.

Læs også: Anmeldelse af Dom Pérignon 2009

”I Dom Pérignon søger vi på tværs af årgangene altid efter friskhed, en salt mineralitet og en let bitterhed, som er vores signatur. Det kræver selvfølgelig, at vi udelukkende benytter det bedste druemateriale, vi kan få fingrene i. Den røde tråd i Dom Pérignon er altså ikke kontinuerligheden, men derimod det unikke udtryk fra et bestemt år. For mig er 2008 historien om et mirakuløst år, der så ud til at fejle, men som blev reddet af et forrygende efterår og en af de bedste årgange i mange år, siger Geoffroy.

Dom Pérignon bliver kun produceret i de år, hvor druernes kvalitet er tilstrækkelig høj. I sin tid som kældermester har Richard Geoffroy lanceret 15 årgange af Dom Pérignon, og han lægger ikke skjul på, at der er et hårdt pres, hver gang huset lancerer en ny årgang.

”Der er et stort pres fra omgivelserne, hver gang vi lancerer en ny årgang, fordi Dom Pérignon er så berømt, som det er. Hvis vi fejler bare én gang, får vi slag; men det gør, at vi forbliver oppe på dupperne og gør vores bedste hver eneste dag. Samtidig er vi meget bevidste om at tage chancer og løbe en risiko i jagten på det ultimative. Som vi siger: ”no guts, no glory”. Vores styrke er, at vi forbliver ydmyge og aldrig hviler på laurbærrene.

Richard Geoffroy fremhæver i den forbindelse særligt én årgang, som han er særligt stolt af i sin tid som kældermester.

”Det er 2003. Ingen troede på 2003, fordi der var hedebølge i hele Europa det år. Champagne skal være let og frisk, så vi er som udgangspunkt ikke interesseret i ekstremt modne druer. Samtidig var udbyttet meget lille på grund af en slem forårsfrost, så der var store udfordringer. Det gjaldt også i kælderen, hvor vi kæmpede med lav syrlighed i druerne og megen bitterhed. Det tog lang tid at lave blendet, og vi ventede meget længe med lanceringen, indtil vi mente, at den var, hvor den skulle være, og resultatet blev rigtig godt. Det er ekstremt tilfredsstillende, når man lykkedes med sin mission, og derfor står årgang 2003 som noget særligt for mig,” siger Geoffroy.

Læs også: Mielcke & Hurtigkarl – en aften i eventyrland

Ingen store ændringer
Vincent Chaperon blev født i Congo og er vokset op i en familie af vinmagere i Bordeaux, hvor han har slået sine folder, inden han i 1999 blev ansat hos Dom Pérignon. I 2000 blev han tilknyttet vinmagerteamet som assistent, og siden 2005 har han arbejdet side om side med Geoffroy og været med til at lancere fire årgange. Det kom alligevel som en stor overraskelse for ham, da han i juni i fjor fik tilbudt stillingen som ny kældermester hos Dom Pérignon.

”Jeg blev meget overrasket. Jeg blev kaldt ind til et møde, og jeg tænkte meget over, hvad det drejede sig om; men de tilbød mig jobbet, og det kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej til. Jeg er glad for, at jeg ikke har fået kendskab til skiftet lang tid i forvejen, for det ville putte for meget pres på mine skuldre, og så bliver man anstrengt og glemmer at bruge energien på at lave god champagne,” siger Vincent Chaperon, der får flotte ord med på vejen fra den afgående kældermester.

”Jeg kunne tidligt se, at Vincent var the guy, men jeg fortalte ham det aldrig. Det ville lægge for meget pres på ham. Han har knoklet som en vanvittig i sin tid hos Dom Pérignon, og det bedste, jeg kunne gøre, var ikke at begynde at tale om, at han en dag skulle overtage,” siger Richard Geoffroy.

Vincent Chaperon har dog ingen planer om, at han skal til at lave en masse om.

”Som Richard også har sagt, er Dom Pérignon sin egen. Det skal jeg ikke forsøge at lave om på, så min opgave bliver fortsat at følge visionen om at vise de bedste årgange på bedste vis gennem Dom Pérignon. Dom Pérignon er en mulighed for at opleve storhed på flaske. Den kommer, fordi vi tør at være skrøbelige. Hvis vi ikke var det, kunne vi heller ikke være stærke,” siger Chaperon, der tydeligvis har fået en filosofilektion eller to i kælderen hos Geoffroy, som i øvrigt mener, at det giver en særlig styrke at være omgivet af Dom Pérignon.

”Den forrige kældermester blev 102 år, så der må være et eller andet i vinen, der gør os stærke,” siger han med et glimt i øjet.

Richard Geoffroy bliver hos Dom Pérignon året ud og hjælper med overleveringen. Den 64-årige mand fra Champagne har dog ingen planer om at gå på pension, når hans tid hos Dom Pérignon er forbi.

”Jeg har planer om at være mindst lige så travl, som jeg altid har været. Jeg går med konkrete planer, men dem må I vente med at høre om indtil januar,” slutter han.

Dom Pérignon 2008 Chef de Cave Legacy Edition frigives d. 1. november 2018, og den vejledende pris bliver 1.249 kroner. Den ”almindelige” 2008’er (med samme indhold) forventes at blive frigivet i februar 2019, ligeleledes med en forventet vejledende pris på 1.249 kroner.

Dom Pérignon 2008
Det tegner særdeles lovende for 2008’eren, der er flasket for nylig og således fortsat er ved at finde sig selv i flasken. Den rummer alt det, en god champagne skal have: sprød syre, høj mineralitet, elegante noter af citrus og grønne æbler kombineret med dybe noter af nødder og brød fra flaskelagringen. Vinen er i ekstremt flot balance, og på den lange baner har jeg store forventninger til 2008’erens lagringspotentiale. Er man fan af Dom Pérignon, vil man elske 2008, og har man endnu sit første glas til gode, er det ligeledes en perfekt årgang takket været den store harmoni i glasset.

De aktuelle champagner fra Dom Pérignon lige nu

Dom Pérignon 2009, vejledende pris 1.249 kr.
2009 var et varmt år i Champagne, og flere producenter har valgt ikke at lancere prestigechampagner fra årgangen, fordi det har været svært at finde druer med tilstrækkelige mængder syre. Dom Pérignon har dog svømmet mod strømmen og lanceret en af de i mine øjne flotteste årgange i 00’erne. Det er lykkedes dem at finde druer med syre, og frugten er generøs og intens. Der er noter af røde æbler, appelsinskal, karamel og toast; en champagne i flot balance med stor kompleksitet, og den kan nydes nu med stort velbehag.

Dom Pérignon Rosé 2005, vejledende pris 2.300 kr.
Jeg har ikke i samme grad set lyset i roséen fra 2005. Den virker uharmonisk uden den store frugtighed eller noter fra lagringen for den sags skyld. Måske skal den bare have tid, men på nuværende tidspunkt har jeg svært ved at anbefale, at man skynder sig ned og betaler mere end 2.000 kroner for denne vin.

Dom Pérignon P2 2000, vejledende pris 2.899 kr.
Dom Pérignon arbejder i sin portefølje med plenitude-begrebet, som dækker over, at de enkelte årgange bliver frigivet i forskellige tempi. De årgange, der har udholdenheden til lang lagring, får lov at ligge endnu længere med gærresterne i flasken, hvilket udviklet øget kompleksitet. Den første lancering kalder de P1, og der findes ligeledes en P2 og P3. Den nyeste P2 er årgang 2000, og den smager formidabelt. Her fornemmer man virkelig, hvad champagne handler om: kontakten med gæren, der udvikler de komplekse noter af brød, svampe og nødder, som kommer over tid. P2 fik sin endelige prop i 2016 og har således været 16 år undervejs, inden producenten mente, at den var klar til P2-prædikatet. Det er så sandelig også et brag af en champagne, der endnu har friske noter af pære blandet med toast og karamel. Syren er mild og delikat og giver plads til den smukke cremethed, som vinen besidder. Kraftfuld og sart på samme tid og en vidunderlig champagne. Prisen er drøj, men oplevelsen er derefter.

feinschmeckeren.dk var inviteret til Champagne af Moët Hennessy.