Remelluri – Rioja skal handle om terroir

Vin 6. april, 2016 0 Kommentarer

 

Nogle holder af riesling, andre af cabernet sauvignon eller en helt tredje druesort. Telmo Rodriguez går ikke op i druesorter. Han interesserer sig derimod for i terroiret, og det mener han, at der er for få andre i det spanske vinområde Rioja, der gør. Hans holdninger er provokerende og meget interessante – og så smager hans vin godt.

Udsigten over nogle af Remelluris marker i Rioja.

Udsigten over nogle af Remelluris marker i Rioja.

Normalt er druesorter et stort tema, når man taler om vin, og i takt med den nye vinverdens indtog, er det også begyndt at fylde mere på etiketten og i den måde, vi omtaler vin på. Taler vi fransk vin, ville man typisk tale om en rød bourgogne, en god bordeaux eller et køligt glas sancerre, og i ingen af disse tilfælde giver det udtryk for druematerialet, mens han i den nye verden ofte taler en chilensk pinot noir eller en australsk shiraz. Det har i hvert fald gjort det nemmere som forbruger at navigere ud fra, hvilke druesorter man godt kan lide, mens vinens oprindelse måske fylder mindre.

Det er ikke en udvikling, vinmageren Telmo Rodriguez er synderligt begejstret for. Han er spanier, og hans vinøse tilværelse begyndte, da han sammen med sine forældre flyttede til Rioja i den nordlige del af Spanien med sine forældre i 1967. De bosatte sig på Riojas højest beliggende vinslot, Remelluri, som er dateret tilbage til 1596, hvilket også gør det til det ældste. Mens hovedparten af vinene fra Rioja er storproduktion lavet af opkøbte druer fra hele egnen, laver Remelluri udelukkende vin fra egne marker, og det hele tappes på slottet, og i skrivende stund er en omlægning til økologisk og biodynamisk dyrkning i gang. Telmo Rodriguez’ mission er at bringe Rioja tilbage på det vinøse verdenskort med væsentligt større fokus på områdets diversitet og terroir.

”Spansk vinproduktion er blevet for industriel; den skal tilbage til drift i menneskestørrelse. Mens man i Bourgogne har et hav af små appellationer, har man ikke noget i Rioja, som i mine øjne burde have 200! Spanien rummer 60 procent af al biodiversitet i hele Europa, og alene Rioja er et meget komplekst område. Alligevel er al rioja bare det samme; det er blevet et brand uden respekt for området,” siger Telmo Rodriquez og henviser til, at man i Rioja slet ikke har nogen inddeling af vinmarkerne efter kvalitet, som man eksempelvis kender fra grand cru-begrebet i Bourgogne.

Telmo Rodriquez har en mission om at bringe terroirtankegangen tilbage til Rioja.

Telmo Rodriquez har en mission om at bringe terroirtankegangen tilbage til Rioja.

Relation til steder
Telmo Rodriguez drev i nogle år vingården sammen med sin far, men på et tidspunkt ønskede han at prøve noget andet. Han har arbejdet på nogle af Frankrigs mest ikoniske producenter, Petrus i Pomerol, Guigal i Rhône, Cos d’Estournel i Saint-Estèphe og derudover Dominus i Californien.

Han har projekter i det meste af Spanien, og han har udviklet sig til at være en af Spaniens vigtigste vinmagere. Tilbage i 2010 returnerede han til Remelluri for at overtage driften efter sin aldrende far, og mens de fleste taler om druesorter, og hvor lang tid vinen har fået på fad, har han sin egen tilgang til tingene.
”Vin handler ikke kun om druesorter og lagringstid på træfade. Efter min mening handler det om stedet, vinen kommer fra, og jeg finder i virkeligheden druesorterne ligegyldige – deres eneste opgave er at udtrykke det sted, de er vokset, og derfor taler jeg heller aldrig om druesorter og tid på fad,” siger han.

Flotte vine
Remelluri befinder sig i den vestlige del af Rioja nær byen Labastida. Området er præget af dele med bjergskråninger, og generelt er jorden her meget kalkholdig. Alle Remelluris druer plukkes manuelt, og kvaliteten er høj i forhold til prisen (139,95 per styk v/køb af 12). Lige nu er 2009 og 2010 på markedet. 2009’eren har en klar retning med stor frugtighed og en cremet, blød mundfylde. Den er elegant og kan sagtens drikkes nu, men den vil ikke tage skade af at ligge fem til ti år mere.

2010’eren er en tand mere robust og kraftig lige nu, hvilket dels skyldes det ene år mindre på bagen, men stilmæssigt virker den også rigere med en let sødlig afrunding.

Rigtig spændende bliver det i 2011 og 2012. Her virker det som om, at han har pejlet sig ind på sin stil efter sin første årgang i 2010 efter sin tilbagevenden til Remelluri. Specielt 2012’eren har en livlig frugtighed med masser af kirsebær, og syren er læskende, mens tanninerne er så bløde, at man sagtens kan drikke vinen nu, selv om den endnu ikke er frigivet. Jeg ville holde skarpt øje med, hvornår 2011 og 2012 kommer på markedet, for det er god rioja.

Vinene forhandles af Philipson Wine.