Nyt fra Champagne Bollinger – La Grande Année 2014 er frigivet

Vin 5. april, 2022 0 Kommentarer

Champagne Bollinger har netop sendt La Grande Année 2014 på markedet. Jeg deltog for nylig i en smagning af den eftertragtede champagne fra familieforetagendet Bollinger, og her kan du læse mere om, hvordan den falder i min smag.

feinschmeckeren.dk var inviteret til smagningen af Philipson Wine

Det er altid spændende, når topproducenterne i Champagne lancerer nye årgangsvine. Og det er netop, hvad familiehuset Bollinger har gjort for nylig med deres årgangschampagne, La Grandé Année (”det store år”), der – som navnet angiver – kun produceres i særligt gode årgange. 2014 er seneste skud på stammen, og den efterfølger den anmelderroste 2012-årgang, som afgjort ikke er nem at skulle være afløser for. Ikke desto mindre formår den at følge flot i halen på 2012’eren, som undertegnede havde fornøjelsen af at smage den op imod i forbindelse med lanceringseventen for et par uger siden. Mens 2012 spiller på det mere fyldige og modne nuancer lige nu, er La Grande Année 2014 kendetegnet ved en meget rank og stringent stil, uden at den dog på nogen vis fremstår benet; tværtimod er der en delikat cremethed og frisk syre i munden. Duft- og smagsnoterne er domineret af grønne æbler, modne citrusfrugter, hvid fersken, græs og hø. Eftersmagen er ren og delikat, og vinen kan drikkes nu med stort velbehag eller gemmes i 10-15 uden problemer. Den mere slanke og ranke stil skyldes formentlig også, at andelen af chardonnay i blendet er på 39 procent, mens pinot udgør de øvrige 61 procent. Normalt er forholdet nærmere 70/30 i pinot noirs favør.

Læs også: Champagne Bollinger – et storslået familieforetagende

la grande annee 2014

La Grande Année 2014 er en rank og frisk efterfølger til den mere fyldige og modne 2012’er.

Bollinger udmærker sig især ved at være det eneste champagnehus med egen bødker. Bødkeren vedligeholder og reparerer løbende de mange fade, som spiller en vigtig rolle hos Bollinger. Og netop takket være den løbende restaurering er producenten i besiddelse af fade med mere end 100 år på bagen. Mange champagneproducenter sværger til gæring og lagring i ståltanke, men hos Bollinger foregår begge dele på fad; ikke for at give noter af nyt fad men for at sikre en langsom og kontrolleret iltning, som både gør vinen mere ekspressiv, når den kommer i glasset, og samtidig medvirker det til at give vinene et stort lagringspotentiale. La Grande Année 2014 er så afgjort en champagne på topniveau, som man uden tøven kan købe og lægge i kælderen. Bollinger har også allerede annonceret, at man holder dele af 2014-årgangen tilbage til en senere lancering af husets prestige-årgangschampagne R.D. (Recently Disgorged), som er en ekstra lagret udgave, som kun udkommer i særligt gode årgange – til eksempel er 2007 den senest frigivne udgave af R.D. fra Bollinger.

la grande annee 2014

Et billede fra bødkerens værksted hos Champagne Bollinger.

Desuden skal det nævnes, at Bollinger sideløbende med La Grande Année 2014 også har lanceret La Grande Année Rosé 2014.

Vejledende pris for Bollinger La Grande Année 2014 hos Philipson Wine, der er importør af Champagne Bollinger i Danmark, er 1.295 kroner, mens roséudgaven koster 1.495 kroner – begge ved køb af seks flasker.