Det er igen blevet tid til at få besvaret december måneds store spørgsmål: Hvilken champagne skal jeg drikke nytårsaften? I år er temaet i feinschmeckeren.dk’s store champagnetest blanc de blancs, og vi har fundet en sikker vinder, som findes i et meget begrænset antal, så det er nu, flasken skal sikres.
Foto: Rasmus Kramer Schou, redaktør på migogkbh.dk
Vanen tro er årets champagnetest baseret på et tema, som i år er blanc de blancs, der udelukkende laves af grønne druer. Selv om pinot blanc er tilladt, og en enkel af testens vine, Fleurys Notes Blanches, er lavet på denne, er så godt som alle blanc de blancs baseret på chardonnay. Blanc de blancs-champagne er som udgangspunkt den mest elegante af champagnetyperne med lethed og finesse i de fleste tilfælde. Dermed ikke sagt, at man ikke kan lave kraftfulde champagner på chardonnay, men baseret på denne smagning er konklusionen afgjort, at producenterne i overvejende grad søger det elegante udtryk med fin, delikat frugt, mineralitet og mindre autolysekarakter af rugbrød, brioche og svampe, end man kender det fra de gængse blends på pinot noir, meunier og chardonnay. Generelt er blanc de blancs en alsidig champagnetype, der egner sig strålende som aperitif, men i lige så høj grad også til mad, specielt fiske- og skaldyrsretter i den lettere ende, og østers er en selvskreven ledsager, hvis man vælger den som aperitif nytårsaften.
I år var der en klar overvægt af vintagechampagner, og min overbevisning er, at blanc de blancs egner sig bedst til netop årgangschampagner, hvor den fine chardonnayfrugt får lov til at udtrykke, hvordan et givent år har været på godt og ondt. Samtidig understreger testens resultat, og at det bestemt også giver gode resultater at lagre blanc de blancs på fad. Det giver et ekstra lag til vinene, som i flere tilfælde efter nogen tid i glasset fremstod som hvid bourgogne med bobler – slet ikke dårligt, hvis nogen skulle være i tvivl.
Sådan foregik det
Som det har været tilfældet de tidligere år, foregik smagningen blindt, og med undtagelse af undertegnede har ingen haft kendskab til, hvilke flasker der medvirkede i smagningen. Nogle flasker er meget let genkendelige, så foruden at beklæde dem med sokker anvendte vi den højteknologiske metode at lukke øjnene, når vinene blev skænket. Champagnerne er vurderet på en skala fra 1-6, hvor 1 er lig med udrikkelig, mens 6 gives til en ekstraordinær champagne, der til fulde lever op til forventningerne – og selvfølgelig meget gerne mere end det.
Læs også: feinschmeckeren.dk’s store champagnetest 2017/18
En blindsmagning som denne giver altid overraskende resultater, og der er tydeligvis ikke en rød tråd mellem pris og placering, når man kigger på resultatet. Testens sidsteplads var rent faktisk den dyreste vin, og jeg havde afgjort heller ikke set den lande dér på forhånd. Det skal siges, at jeg gav den pågældende vin 4,5 point, men det samlede panel var altså ikke oppe at støde over Blanc de Millenaire 2004 fra Charles Heidsieck. Omvendt klarede den næstdyreste vin, Dom Ruinart 2007, sig glimrende, men i stedet for at træde vande, så lad os komme til sagen. Hermed resultaterne – rigtig godt nytår!
Og vinderen er …
Les Pierrieres Blanc de Blancs NV, Ulysse Collin, Champagne. Frankrig
5,64 point
650 kr.
catchingwines.dk
Med 4,5 point som laveste score, to gange 5,5 og hele fire gange 6 point var der ingen tvivl om udfaldet: Kulthuset (blandt champagnenørder i hvert fald) Ulysse Collin løb med en sikker, fortjent sejr. Producenten laver udelukkende enkeltmarkschampagner for at udtrykke de forskellige terroirs, der er til rådighed. Vinen blev serveret som nummer otte og skilte sig markant ud med noter af nektarin, honning, urter og sågar en anelse safran i næsen, mens den i munden bød på både karamel og svesker; ikke den typiske beskrivelse af en champagne, men hvor smagte den dog godt, og på trods af de modne noter fremstod den samtidig sprød og frisk som få. Eftersmagen blev ved og ved med havbundsmineralitet strålende gennem hele kroppen og den helt særlige, svært beskrivelige energi, som stor vin har. Der var tydelige undertoner af gul frugt, og efter lidt tid i glasset gik den faktisk i retning af hvid bourgogne med bobler, hvilket understregede, at der er tale om producent, der fadlagrer sine champagner. En fuldkommen vidunderlig champagne, der blot er produceret 12.500 flasker af, så man skal ikke vente for længe. Det er altid sjovest, når en test har en suveræn vinder, som virkelig fortjener at blive fremhævet, og det må man sige, at Ulysse Collin gør i dette tilfælde.
OBS. Catching Wines sælger hovedsagligt til restauranter, men kontakt dem for at forhøre dig om mulighederne for køb. De tager alt hjem, hvad de kan få, men der er rift om varerne, og mængderne er små.
På en flot andenplads:
Blanc de Blancs 2009, Alfred Gratien, Champagne. Frankrig
5,21 point
450 kr.
bichel.dk
Alfred Gratien har tidligere klaret sig godt i undertegnedes test, og denne gang var ingen undtagelse. Gratien er også kendt for at fadlagre, og det giver en ekstra dimension af nødder, smør og fylde til vinen. Duften bringer billeder i hovedet af dugklædte græsmarker på en sensommerdag med noter af hø, lidt estragon og citrusfrugt – nærmest jomfrueligt i udtrykket. Der er stor koncentration i munden, en note af marcipan og en anelse sødme, om end den absolut er at betegne som tør. Det er en særdeles harmonisk og balanceret champagne, der både vil tilfredsstille kendere såvel som nybegyndere, som ”bare” vil have et godt glas, og på den baggrund indtager Alfred Gratien på flot vis andenpladsen – tilmed til en særdeles attraktiv pris.
Og på tredjepladsen:
Blanc de Blanc Brut 2008, J. Lassalle, Champagne. Frankrig
4,79 point
649 kr.
loegismose.dk
Hvis vindervinen er den generøse, storladne og hedonistiske type, har vi her med en nærmest asketisk, slank model at gøre. Det lyder måske negativt, men det er det på ingen måde. Tværtimod udmærker denne champagne sig ved en umådelig spændstighed, insisterende syre og uendelig mineralitet suppleret af delikate noter af svampe, nødder og en anelse trøffel i eftersmagen. En let cremet, mælket karakter balancerer vinen, der har en fin duft af friske røde roser. Elegance i sin fineste form, som vil appellere til erfarne champagnedrikkere, der ikke har noget imod at skulle lede efter skønheden, som i højeste grad er der til dem, der venter.
Fjerdepladsen går til:
Le Fond du Bateau Grand Cru Blanc de Blancs 2009, Pertois-Lebrun, Champagne. Frankrig
4,71 point
675 kr.
grapeshop.dk
Pertois-Lebrun var klarede sig også godt i fjor og viser således også stor kontinuitet i kvaliteten. Den lille, økologiske producent gjorde sig bemærket med en knastør champagne med elegante, klassiske blanc de blancs-noter af æbler, citronskal og hasselnød og en slank, nærmest stålet krop. Den knastørre stil og den slanke struktur gør den ikke umiddelbart til en pleaser, men mit bud er, at den saftige, mundvandsdrivende vin til få entusiaster til at labbe den i sig. Den meget mineralske stil og den høje syre kalder næsten på mad, så tøv ikke med at servere den til alt fra kaviar til østers, pighvar og andre prægtige hvide fiskearter.
På femtepladsen:
Dom Ruinart 2007 Blanc de Blancs, Champagne Ruinart, Champagne. Frankrig
4,64 point
1.499 kr.
Moët & Hennessy
Dom Ruinart er topvinen fra verdens ældste champagnehus, Ruinart, som har specialiseret sig i netop blanc de blancs. Den spiller ud med en helt klassisk moden årgangschampagnenæse med tørret citronskal, svampe, rugbrød, toast og brioche suppleret af varme krydderier og kaffe. Ruinart er et stort hus, som skal favne bredt, og det gør de her med en uhyre velbalanceret champagne, som dog har en spændstighed og koncentration, der gør, at det aldrig bliver kedeligt. Tværtimod er der tale om stor, klassisk champagne, som alle vil kunne sætte pris på.
Feltets øvrige champagner var:
6. Grand Cru Cuvée O.R. 2004, J. de Telmont
4,43 point
845 kr.
vintur.dk
7. Grand Cru 2011, Varnier-Fanniere
4,36 point
799,95 kr.
theis-vine.dk
8. Notes Blanches Brut Nature NV, Fleury
4,36 point
550 kr.
esprit-du-vin.com
9. Blanc de Blancs 2009, Deutz
4,07 point
675 kr.
hjhansen-vin.dk
10. Les Vignes Dieu 2002 Magnum (1,5 liter), Bonnet-Ponson
3,93 point
700 kr.
champagneshoppen.com
11. Blanc de Blancs, Palmer & co.
3.86 point
499 kr.
juuls.dk
12. Cuvée de Réserve Blanc de Blancs Grand Cru, Pierre Peters
3,86 point
315 kr.
smv.dk
13. Grand Cru Prestige Zero Dosage 2007, Le Mesnil
3,79 point
349,95 kr. v/12 fl.
philipsonwine.dk
14. Grand Cru Blanc de Blancs 2009, Champagne Bonnaire
3,57 point
425 kr.
eriksorensenvin.dk
15. Blanc de Blancs 2010, Louis Roederer
3,5 point
599 kr.
vinoble.dk
16. Blanc de Millenaire 2004, Charles Heidsieck
3,43 point
1.799 kr.
interbrands.dk
Panelets deltagere
Panelet var sammensat af en blanding af champagneentusiaster og en enkelt sommelier. Panelet bestod af følgende personer:
Aleks Møller, partner og restaurantchef på Marv & Ben
Jimmy Rørbæk, dybt kompetent vinentusiast og en af de få herhjemme, der har smagt samtlige eksisterende årgange af Dom Pérignon
Jonas Gehl: Vinnørd og medejer af kaffebaren Prolog Coffee Bar
Rasmus Schou, redaktør på migogkbh.dk
Laurids Glottrup: Champagneentusiast og medejer af vinimportfirmaet Solo Nebbiolo (der ikke importerer champagne – således ingen interessekonflikt)
Lars Roest-Madsen, restaurantanmelder på Gastro
Undertegnede, Rasmus Palsgård
Disclaimer: Alle champagner er stillet til rådighed af de medvirkende importører, der frit har kunnet sende deres bud på årets blanc de blancs-champagne. Ingen har betalt penge for at medvirke i smagningen.