Her er årets champagne til nytåret 2019/20

Vin 17. december, 2019 0 Kommentarer

Intet år på feinschmeckeren.dk uden en test af champagne op til nytår, og derfor kan jeg med stor fornøjelse også i år give dig nogle rigtig gode anbefalinger til, hvilken champagne du bør på fingrene i, inden nytårsaften skydes i gang. Årets tema er brut nature, og niveauet i år er særdeles højt – forklaring følger.

 

Foto: Rasmus Kramer Schou, redaktør på migogkbh

December er fyldt med traditioner, og her på feinschmeckeren.dk er den årlige test af champagne op til nytår blevet den vigtigste. Det er altid en fornøjelse at finde frem til nogle spændende – og ofte forholdsvis ukendte – champagner, som mit panel og jeg kan anbefale dig at prøve. Jeg understreger, at der selvfølgelig ikke er noget i vejen for at nyde champagnerne i testen på alle mulige andre tidspunkter af året.

Årets tema: brut nature
Traditionen tro vælger jeg altid et tema for smagningen, således at vi bedst muligt kan sammenligne de flasker, der er i feltet. Ved dette års smagning var temaet brut nature. Jeg har erfaret, at der er en del, som tror, at brut nature betyder, at der er tale om naturvin, men det er en misforståelse. At mange brut nature-champagner så ofte er naturvine til en vis grad, er en anden sag. Begrebet brut nature refererer til doseringen af sukker, som tilsættes, lige inden champagnen får sin endelige prop sat i, og derfor kan en konventionel vin proppet med pesticider og svovl i teorien sagtens være brut nature, men i praksis er det sjældent tilfældet.

Renhed frem for alt
Til en brut, den mest gængse champagnetype på markedet, må man tilsætte op til 12 gram sukker, så selv om en brut opleves som værende tør, er der tilsat sukker. I en champagne med prædikatet “brut nature” er der til gengæld ikke tilsat et eneste gram sukker, hvilket betyder, at man ender ud med en champagne, som er knastør. Brut nature er en forholdsvis ny kategori, som har vundet større og større indpas i løbet af de seneste år. Den er opstået i takt med et større ønske om “renhed” og et umanipuleret udtryk i champagnerne. Sukkeret, eller dosagen, bliver nemlig tilsat for at balancere den meget høje syre i champagnedruerne, men det burde vel ikke være nødvendigt, hvis bare kvaliteten af druerne og disses modenhed er tilstrækkeligt stor? Det er i hvert fald den teori, som mange af de nye topproducenter i Champagne tror på, og her er Benoit Marguet helt afgjort bannerfører og guru. Han sigter efter perfekt modenhed i sine druer, således at han ikke behøver at tilsætte noget til den endelige vin.

Der er altid dyb koncentration, når årets nytårschampagne skal findes.

Der er flere årsager til, at jeg finder brut nature-champagne interessant som tema: Den første – og samtidig mest interessante – er, at man ikke kan lave god brut nature-champagne uden rigtig gode druer. Hvis du laver brut nature på middelmådige druer, som ikke kan levere den modenhed, kompleksitet og struktur, der skal til, får man en tynd, uharmonisk og sur champagne, som ikke er værd at drikke. Medmindre der er tale et marketingstunt, er den eneste årsag til at lancere en brut nature-champagne altså, at man som producent mener, at man har en vin, som kan bære ikke at få tilsat sukker, fordi kvaliteten er tilstrækkelig høj, og det er i mine øjne et godt udgangspunkt for en smagning spækket med høj kvalitet.

En anden årsag til, at dette tema er interessant, er, at knastørre champagner ofte passer særdeles godt til mad. Den ranke stil med en intens syre og det rene udtryk af druerne går ganske enkelt rigtig godt sammen med et bredt udvalg af retter, og jeg vil gerne slå et slag for, at champagne får lov til at komme med ind til spisebordet i stedet for blot at blive anvendt som aperitif.

champagne

Årets felt bød på masser af nydelse, for der var generelt et rigtig højt niveau.

Brug større glas
I forlængelse af min opfordring til at drikke champagne til maden vil jeg også stærkt anbefale, at man begynder at drikke sin champagne af større glas. Hvis du er i besiddelse af flutes, altså de slanke glas med lodrette kanter, bør du hurtigst muligt skaffe dig af med dem, for de gør intet godt for din dyrt indkøbte champagne. En champagne skal, som enhver anden vin, have plads til at udfolde sig, og det gør den bedst i et større glas, eksempelvis et hvidvinsglas. I år er det officielle smageglas i denne test Zaltos hvidvinsglas, som venligst var sponsoreret af Bichel Vine, der importerer glassene til Danmark. Kender du ikke allerede glassene fra Zalto, kan de beskrives med ét ord: elegance. De er fnuglette og ekstremt tynde, hvilket giver en uhørt lethed og finesse til vinoplevelsen. Netop hvidvinsglasset åbner champagne utrolig flot og hiver alle nuancerne frem – det er en champagneoplevelse i HD-format.

champagnetest

Zaltos hvidvinsglas er ganske enkelt imponerende at drikke champagne af – tak til Bichel Vine for at stille dem til rådighed.

Yderst højt niveau
Om det var de nye glas, champagnernes kvalitet eller en kombination (mon ikke), er svært at dokumentere, men faktum er, at niveauet i år var ekstremt højt. Hele fire champagner fik over fem point (ud af seks) i gennemsnit, , og jeg vælger at tolke det sådan, at brut nature-champagner er nogle af de bedste på markedet, fordi de netop udtrykker det rene, “ægte” udtryk af druernes kvalitet og ophav. Det var ganske enkelt en fornøjelse at smage sig igennem de i alt 16 champagner, det blev til.

Sådan gjorde vi
Vi kan snart ikke trække den mere, men for god ordens skyld skal du vide, hvordan smagningen foregik. Samtlige vine blev smagt blindt, og panelets deltagere, med undtagelse af undertegnede, var ikke bekendt med, hvilke champagner der var med i smagningen, og jeg havde ingen indflydelse på den rækkefølge, champagnerne blev serveret i. Champagnerne fik point på en skala fra 1-6, hvor 6 point var det bedste. Lad os få vinderen – og resultatet i det hele taget – afsløret!

Feltet af champagner.

Og vinderen er …

Les Bermonts 2012, Marguet, Champagne. Frankrig
5,71 point
795 kr.
Esprit du Vin

champagne

Vinderen er … Les Bermonts 2012!

Årets vinderchampagne skabte begejstring hele vejen rundt om bordet. Ingen af panelets deltagere gav under fem point til denne champagne, og det vidner om, at det er en vin, der imponerer, uanset hvilken stil man er til – den er ganske enkelt afsindigt god! Jeg har smagt Les Bermonts nogle gange nu, og hver gang imponerer den mig med sin uhyre flotte balance mellem friskhed og dybde, kompleksitet og elegance. Den er lavet af Benoit Marguet, som er det helt store navn i Champagne lige nu. Han laver udelukkende brut nature ud fra den overbevisning, at det er det eneste, der kan udtrykke terroiret optimalt – underforstået, at druematerialet er helt i top. Der er noter af citrus, æble og varme krydderier. “Harmonisk” og “helstøbt” er nogle af de ord, jeg noterede mig under smagningen, og det er lige netop, hvad Les Bermonts er. Den er åben og imødekommende fra første sekund i glasset og kan både anvendes som aperitif eller til komplekse retter med stegt fisk med eksempelvis kål og trøffel. Denne smagning bekræftede mig i, at dette er en af de bedste champagner, jeg nogensinde har smagt, og selv om 800 kroner er en del penge for en flaske vin, er det relativt billigt i forhold til de kendte deluxe-cuvéer fra de store huse; et flydende mesterværk!

På en andenplads …

Les Delies 2006, Jean-Claude Mouzon, Champagne. Frankrig

5,36 point
700 kr.
Champagneshoppen

Les Delies 2006, smagningens andenplads.

Smagningens andenplads gik til feltets ældste vin importeret af Champagneshoppen, som tidligere er løbet med sejren. Farven er meget gul, og udtrykket er meget modent med udviklede noter af tørret frugt, kaffe, kakao og nogle letterende provokerende noter, som minder om oplevelsen af at træde ind i en slagterbutik fyldt med charcuteri. Det er et ekstremt spændende glas med en sjov og anderledes karakter end den, men typisk støder på i en champagne, og alene af den grund er den værd at prøve. Den skal lige have fem minutter i glasset til at åbne sig, men derefter byder den på en bred palette af duft- og smagsindtryk. Det er en champagne, jeg personligt ville drikke til lagret ost, eksempelvis comté, charcuteri, svampe og trøfler – en udpræget madvin. Dette er vinen til dig, der er frisk på at prøve et anderledes udtryk.

 

På tredjepladsen – og bedst til prisen – er …

2007 L.D. Blanc de Blancs, J. De Telmont, Champagne. Frankrig
5,14 point
425 kr.
Vintur.dk

Tredjepladsen går til J. De Telmont.

Jeg har tidligere haft rigtig gode oplevelser med J. De Telmont, ikke mindst producentens årgangschampagner, som altid viser sig at være sejlivede og holdbare. Dette var smagningens mest tropiske udtryk med noter af mango, banan og ananas i flot samspil med ristede noter af toast. Det er en meget generøs champagne med masser af fylde og fedme. Den holder sig ikke tilbage og fylder munden med masser af velsmag, og eftersmagen er lang og ren. Der er begyndende oxidative noter, hvilket blot gør vinen endnu mere åben og imødekommende, og den virker til at være på et rigtig flot stadie lige nu. Det er endnu en champagne, som kan bruges til alt fra aperitif til ledsager til forholdsvis fyldige retter. Denne champagne løber desuden med titlen som bedst til prisen – man får meget champagne for pengene her.

På en flot fjerdeplads …

Cuvée La Rue des Noyers 2015, Benoit Déhu, Champagne. Frankrig
5,07 point
630 kr. (på tilbud til 472,50 kr)
Extra Brut Vinimport
Benoit Dehu er endnu en dygtig producent, som stormer fremad i disse år, og i denne test klarede denne rene 2015’er sig også flot på trods af sine få år på bagen, og havde det ikke været for en grim 2’er fra en af panelets deltagere, havde den kravlet endnu længere op ad podiet. Næsen var særdeles indbydende med noter af flint og krudt, som var det stor hvid bourgogne. Der var ligeledes noter af banan, mandarin og andre fuldmodne citrusfrugter, og den ledte mine tanker i retning af mesteren inden for håndværkschampagne, Jacques Selosse. Vinen bød på en fantastisk struktur med fylde og lethed, og det er det tætteste, man kommer på hvid bourgogne med bobler. Jeg gav denne champagne 5,5 point og var ovenud begejstret, og til tilbudsprisen er det et formidabelt køb.

På en delt femteplads

Un R de Rien, Champagne Redon, Champagne. Frankrig
4,79 point
395 kr.
Catching Wines
Sidste års vinder, importøren Catching Wines, deltog igen i år, i år med to lidt billigere champagner i forhold til i fjor, men det faktum kunne ikke holde dem fra en topplacering. Den åbnede med et meget nøddepræget, salt og mineralsk udtryk, og efter et par minutter begyndte frugten, som var forholdsvis moden, at komme op til overfladen. Der er med andre ord tale om en champagne, som er på et modent, udviklet stadie, hvorfor den er oplagt at købe og nyde med det samme. Der er masser af fylde og fedme og en let tropisk frugtkarakter. Der er rigeligt med krop til at bære, at der ikke er tilsat sukker, og der er stor harmoni og balance. Et rigtig godt glas til en flot pris.

Brut Nature, Lacourte-Godbillon, Champagne. Frankrig
4,79 point
375 kr.
Catching Wines
Det er lidt interessant, at Catching Wines deltager med to champagner, som får præcis samme score og dermed deler femtepladsen – godt gået!
Champagnen bød på et meget klassisk udtryk med noter af citrus, æbler og brød. I munden var den fyldig, cremet og samtidig frisk, let og elegant – en champagne med stor harmoni, som jeg kunne drikke hver eneste dag (jeg gav den også 5,5 point). Der er noter af flint og røg, og alt i alt smager den bare forbandet godt – endnu et glas til en flot, flot pris. Her får man virkelig flot, helstøbt champagne til en brøkdel af prisen for en deluxe-cuvée.

Den resterende del af feltet …

Blanc de Blancs Grand Cru Dosage Zero  2008, Le Mesnil
4,57 point
450 kr.
Philipson Wine

La Symbolique, Baron Albert
4,29 point
369 kr.
Otto Suenson

Brut nature, Drappier
4,07 point
299,95 kr.
Philipson Wine

Brut Nature Blanc de Blancs Philippe Starck 2012, Louis Roederer
3,93 point
850 kr.
Vinoble

Brut Zero, Mandois
3,79 point
309,95 kr.
Theis Vine

Integral, Francois Secondé
3,5 point
325 kr.
Le Bon Gout

Brut Nature, Alfred Gratien
3,29 point
425
Bichel Vine

Brut Nature, A.R. Lenoble
3,29
350 kr.
Vinens Verden

Roche Mère Brut Nature, Yann Alexandre
3,29 point
350 kr.
Le Bon Gout

Pure, Pol Roger
2,07 point
450 kr.
Sigurd Müller Vinhandel

Panelets deltagere
Panelet er sammensat ud fra et ønske om at sikre høj faglighed og samtidig inddrage en lidt bredere smag, således at der kommer en god balance mellem i resultatet. Følgende personer deltog i smagningen.

Thomas Korby, restaurantchef og medindehaver, Mielcke & Hurtigkarl
Jimmy Rørbæk, dybt kompetent vinentusiast med en forkærlighed for champagne og bourgogne
Jonas Gehl: Vinnørd og medejer af kaffebaren Prolog Coffee Bar
Rasmus Schou, redaktør på migogkbh.dk
Laurids Glottrup: Mad- og vinentusiast
Lars Roest-Madsen, restaurantanmelder på Gastro og stor vinentusiast
Undertegnede, Rasmus Palsgård

Desuden blev resultatet verificeret af smagningens chefrevisor, Morten Aastrup, som ligeledes forestod opskænkningen undervejs.

Disclaimer: Alle champagner er stillet til rådighed af de medvirkende importører, der frit har kunnet sende deres bud på årets brut nature-champagne. Ingen har betalt penge for at medvirke i smagningen. 

champagne

Årets panel ønsker alle et godt nytår!