Gusbourne Estate – det bobler hos briterne 

Vin 8. marts, 2024 0 Kommentarer

Mens klimaforandringerne er dårligt nyt for visse vinregioner, er det blevet katalysatoren til succes andre steder. Et eksempel på sidstnævnte er det sydlige England, som de seneste år er buldret frem på den mousserende vinscene, der stilistisk og kvalitetsmæssigt kan bide skeer med de bedste champagner. Jordbunden er nærmest identisk med den i Champagne, mens temperaturerne er lavere – som i Champagne i “gamle dage”. Rasmus Palsgård deltog i en smagning af engelske mousserende vine fra producenten Gosbourgne, som regnes for at være en af de bedste i England.  

 

Foto: PR 

feinschmeckeren.dk var inviteret til smagningen af den danske importør af Gusbourne, Korsholm Vin

Inden for vinens verdens siger man, at man aldrig bliver færdig med at lære om vin. Det giver måske sig selv, men pointen her er, at der altid dukker nye, spændende vinområder op, som byder ens nysgerrighed at undersøge dem nærmere. Hvem havde eksempelvis forestillet sig, at engelsk vin var et emne, som på nogen vis skulle vise sig at blive både interessant og relevant? Det var formentlig kun de ambitiøse sydengelske vinavlere, som for cirka 20 år siden påbegyndte den rejse, som i dag var vist sig mere succesfuld, end de fleste kunne forestille sig.

Det er først og fremmest mousserende vin lavet efter samme metode som i Champagne, der har vundet frem. Jeg husker den første engelske vinsmagning, jeg deltog i. Den fandt sted for godt 10 år siden i København, og blandt deltagerne var vi enige om, at vinene, som kom fra producenten Nyetimber, udviste et stort potentiale og høj kvalitet – de kunne sågar hamle op med flere glimrende champagner. Dengang havde jeg ikke forestillet mig, at engelsk mousserende vin skulle blive meget mere end et kuriosum, som man kunne bruge til at drive gæk med sine vinvenner, når der skulle blindsmages mousserende vin; men her sidder jeg igen, 10-11 år senere, til endnu en smagning af engelsk mousserende vin, denne gang fra Gusbourne, endnu en topproducent af engelsk mousserende vin. Imidlertid er den samlede produktion af engelsk vin steget til 22 millioner flasker, og tiden er for alvor inde til, at engelsk vin skal vise sin relevans på det vinøse verdensmarked.

gusbourne

Gusbourne blev etableret for 20 år siden.

De perfekte betingelser

”Hvorfor sker det hele nu?” spørger Duncan Brown, Gusbournes eksportchef og udsendte, inden han selv besvarer sit spørgsmål:

”Engelsk vin har på mange måder ramt den perfekte storm, når det gælder mousserende vin. Klimaforandringerne gør, at vi nu har de samme temperaturer som i Champagne, før temperaturerne begyndte at stige dér. Dernæst er vi begunstiget med en nærmest identisk jordbund som i Champagne, og slutteligt er der det økonomiske aspekt,” forklarer Duncan Brown.

Dykker vi ned i dette udsagn, bliver det for alvor interessant, for det, der for alvor gør engelsk mousserende vin spændende, er, at terroiret byder på den samme kalkrige jordbund, som man finder i Champagne, og mens temperaturstigningerne i Champagne truer den friskhed og langsomme modning, som områdets vine er berømt for, har de forhøjede temperaturer pludselig gjort Sydengland ideel til den mousserende vintype. Mens jordbundstyperne er meget lig hinanden, er priserne langt fra idendiske. Én hektar vinmark i Champagne koster mellem 11 og 22 millioner kroner, mens et areal på samme størrelse i det sydlige England kan erhverves for 220-375.000 kroner. Derfor ser man i disse år også flere af de store champagnehuse opkøbe land i Sydengland – en form for fremtidssikring af forretningen.

Læs også: Giovanni Aiello – prima primitivo

gusbourne

Mary Bridges er vinmager hos Gusbourne

Høj kvalitet

Gusbourne har været i gang i 20 år. Det hele blev igangsat af den tidligere fodboldkirurg Andrew Weeber, som gennem karrieren har opereret blandt andre Paul Gasgoigne. Lægen, der har en stor interesse for vin, satte gang i det hele, og i dag regnes Gusbourne for at være blandt de førende producenter af mousserende vin i England. Vingården ligger i vinområdet Kent, hvor man besidder 60 hektarer, mens yderligere 30 hektarer ejes og drives i naboområdet Sussex, nærmere betegnet West Sussex. Markerne, der vender direkte mod syd, nyder godt af de relativt mange soltimer og genspejlingen fra havet, som samtidig sikrer et mildere klima. Forholdene i regionen gør, at man kan anvende de samme tre druer som i Champagne: Chardonnay, pinot noir og meunier.

Gusbourne anvender alle tre druer, men Duncan Brown fremhæver, at chardonnay er den drue, der i særligt høj grad skattes på vingården.

”Vi holder af alle tre sorter, men blanc de blancs (hvid mousserende af grønne druer, her chardonnay, red.) er vores flagskibsvariant.”

Gusbournes portefølje tæller et klassisk blend af de tre førnævnte druer, en rosé, blanc de blancs og blancs de noirs, som alle demonstrerer, at niveauet hos Gusbourne er højt. Under denne smagning koncentrerer vi os imidlertid om mousserende vine fra særligt udvalgte vinmarker, og meget nærliggende begynder vi med to blanc de blancs-vine fra henholdsvis West Sussex og Kent.

Vinmarken Selhurst Park i West Sussex ligger 15 kilometer fra kysten i 50-100 meter over havoverfladen. Selhurst Blanc de Blancs 2017 er en virkelig frisk, terroirdreven vin med mineralske kalknoter og energiske noter af citrus og grønne æbler. Den har et let ristet element, smør og et strejf af karamelfudge; et virkelig dejligt glas.

Det samme gælder den anden blanc de blancs 2017’er fra marken Commanders Vineyard i Kent. Her er jorden rigere på ler, og vinmarken ligger blot 20 meter over havoverfladen. I en blindsmagning ville jeg ikke kunne gætte andet, end dette var champagne. Den er rig og fyldig med noter af tørret frugt, ristede nødder og. Syren er saftig, mens strukturen er cremet.

gusbourne

Vinmarkerne dyrkes efter bæredygtige principper.

Prægtig topvin

Vi smager også to enkeltmarks-blanc de noirs, inden vi bevæger os videre til Gusbournes kronjuvel, 51 Degrees North. Det er en prestigecuvée baseret på det absolut bedste druemateriale, Gusbourne har til rådighed. Vi smager 2014-årgangen, som er den første lancering af 51 Degrees North. Den er baseret på to tredjedele chardonnay og én tredjedel pinot noir, og to tredjedele af frugten kommer fra Kent, mens den resterende tredjedel er fra West Sussex. Resultatet er en uhyre flot mousserende vin, som vil overbevise selv den største skeptiker om, at England kan producere mousserende vin i verdensklasse. Farven er gylden, og næsen er intens med en større dybde end de forudgående vine og bærer elegant præg af den fadlagring, som dele af vinen har været udsat for. Der er noter af appelsinskal, kaffe, jasminblomst, smør og karamel. I munden er den mundvandsdrivende saftig med syrlighed og en salt mineralitet, mens den lange eftersmag byder på noter af svampe og ristede nødder; et fremragende glas, der kan bide skeer med de kendte champagnehuses topvine.

gusbourne

Fifty One Degrees North er Gusbournes topvin

I forlængelse af dette kommer vi også til den mere kedelige del af artiklen. Prisen for 51 Degrees North er 2.000 kroner – det samme som (eller nogle gange mere end) en flaske Dom Pérignon. Det gør den meget svær at sælge til dem, der ikke kender kvaliteten og derfor måske foretrækker den kendte mærkevare; men smagte jeg disse to vine op mod hinanden blindt, kan jeg bestemt ikke udelukke, at jeg ville falde for den intense friskhed og energi, som Gusbournes topvin besidder.

Gusbournes billigste mousserende vin, Brut Reserve, koster 450 kroner og giver også et rigtig godt indblik i engelsk mousserende vin, som uden tvivl er kommet for at blive.

Gusbourne importeres og forhandles i Danmark af Korsholm Vin.