Nordjylland har meget at byde på, hvad angår gastronomi, kultur, natur og overnatning. Det kan jeg bevidne efter at have tilbragt et døgns tid i henholdsvis Skagen, Frederikshavn, Sæby og Aalborg. Her guider jeg til mine bedste spise- og hoteloplevelser i regionen. Kom med i suiten på Aalborgs førende hotel, kom med ind i Narnias hule på en gård uden for Frederikshavn, og oplev historiens vingesus i Skagen.
Artiklen er bragt i samarbejde med Enjoy Nordjylland
Mange af os er tilbøjelige til at tænke på udlandet, når vi planlægger en hyggelig forlænget weekend. Det er der bestemt ikke noget galt med, men vi må heller ikke glemme de dejlige oplevelser, der gemmer sig inden for vores egne grænser. Det var noget af det, mange fik øjnene op for under corona, og mens ingen af os ønsker en ny nedlukning, vil jeg gerne slå et slag for, at vi bevarer nysgerrigheden for Danmark som feriedestination.
Derfor rejste jeg i begyndelsen af marts selv til Nordjylland for at opleve, hvad regionen har at byde på. Mit fokus denne gang lå på Aalborg samt den østlige del af Nordkysten og Skagen – toppen af Danmark.
Effektivt via Aalborg Lufthavn
Fra min bopæl i København kan man komme til Nordjylland på flere måder. Jeg har tidligere rejst med tog, men jeg må indrømme, at jeg virkelig synes, at flyruten mellem København og Aalborg fungerer upåklageligt. Det er særdeles bekvemt at komme til og fra Aalborg Lufthavn, som er lille og aldrig overrendt. Det betyder, at du ved landing er hurtigt ude af lufthavnen, og ligeledes kan du ankomme relativt kort tid i forvejen, fordi sikkerhedskontrollen altid kører gnidningsløst i den nordjyske lufthavn. Man kan selvfølgelig leje bil i Aalborg Lufthavn, og det er, hvad jeg gør i denne omgang. Godt 10 minutter efter at være landet sidder jeg i min lejebil med kursen mod Skagen – det kalder jeg effektivitet!
Wellness og kunsthistorie i Skagen
Skagen kan være mange ting. Om sommeren er det (delvist) et feststed med fuld fart på i døgndrift, mens Danmarks nordligste by uden for sæsonen tilbyder al den fred og ro, du kan drømme om. Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet, men personligt er jeg stor tilhænger af sidstnævnte scenarie – at komme ned i gear og suge til sig af Skagens smukke natur og spændende kulturhistorie, særligt præget af de legendariske malere, som har slået sine folder netop her.
Jeg begynder imidlertid mit besøg i Skagen lidt uden for byen på Color Hotel Skagen. Hotellet ejes af Color Line, og hotellets primære forretning skabes i samspil med netop færgeoverfarterne mellem Norge og Danmark, som leder mange nordmænd til Skagen og dermed Color Hotel Skagen. Det skal imidlertid ikke afholde andre fra at lægge vejen forbi, og selv om hotellet måske ikke nyder samme berømmelse som eksempelvis Ruths Hotel, er det afgjort et besøg værd. Jeg lagde vejen forbi til en tidlig afprøvning af aftenmenuen samt et besøg i hotellets udendørs wellnessområde. Hvis vi begynder i sidstnævnte afdeling, lykkedes den til fulde med at få mig ned i gear. Der er den store sauna med kig over hotellets swimmingpool såvel som boblebadet, hvor man kan sidde på en kold dag og nyde kontrasten mellem det varme vand og den friske brise over vandoverfladen.
Således opløftet og afslappet er det tid til at besøge Restaurant Holger, som hotellets restaurant hedder. Her sidder man godt i Wegners Y-stol og kan vælge mellem à la carte og restaurantens sæsonmenu bestående af tre, fire eller fem retter. Jeg prøver sidstnævnte og bliver ført gennem en menu bestående af velsmagende serveringer, der begynder med delikat rimmet lyssej med hjertesalat, sellerichips og hummermayonnaise efterfulgt af en saftig kyllingeterrin toppet med sprødt skind, stegt lever, gule beder og en intens sauce baseret på kyllingefond og masser af smør. Til de første par retter plukker jeg hvid bourgogne fra vinkortet i form af Mercurey “Clos Rochette” 2016 fra Domaine Faiveley, som byder på en flot balance mellem fedme, fadnoter og forfriskende citrus og grønne æbler.
Hovedretten består af oksemørbrad, pommas anna med trøffel, en kroket med oksehale og en stegt portobellosvamp. Alt er saftigt og flot smagt til med blandt andet timian og citronskal, som løfter den kraftigt smagende ret til et flot niveau.
Desserten står egentlig på chokolade, men da jeg først spotter crêpe suzette på à la carte-menuen, er der ingen vej uden om den ikoniske pandekagedessert, som selvfølgelig flamberes ved bordet og smager rigtig godt.
Et besøg på Color Hotel Skagen byder på bundsolid mad på et flot niveau, og vinpriserne er fair. Jeg kan afgjort anbefale et besøg her – især med tid afsat til at nyde freden i wellnessafdelingen.
Klassisk fransk på Brøndums Hotel
Som navnet antyder, kan man også overnatte på Color Hotel Skagen, men jeg har allerede en anden aftale ikke så langt derfra, nærmere betegnet på Brøndums Hotel. Her har mangt en maler og digter siddet over et godt måltid og noget lækkert i glasset, siden hotellet blev åbnet af Erik Brøndum i 1859. Kong Christian X og dronning Alexandrine havde deres egen private afdeling på hotellet gennem flere år af deres levetid, og den dag i dag er hotellet fortsat et yndet sted at tilbringe sin fritid, hvad enten det er i højsæsonen eller i de mere stille måneder. Hotellet er indrettet i klassisk badehotelsstil. Der er hyggeligt og nydeligt, men vær opmærksom på, at toilet og bad ligger på gangen – håndvask har man dog på værelset. Jeg skal dog skynde mig at nævne, at jeg ikke på noget tidspunkt møder nogen, når jeg skal i bad eller på toilet, så man skal ikke frygte kø eller lignende.
Med det på plads er det tid til at sætte sig til bords i restauranten. Jeg begynder med et glas champagne og delikate snacks i form af østers med olivenolie og kaviar, agurk med kammuslingtatar og mere kaviar, sprød polenta og slutteligt en luftig gougère med trøffel og comté – så er vi i gang!
Brøndums Hotel tilbyder en tastingmenu såvel som à la carte. Jeg prøver sidstnævnte for at opleve nogle af de klassiske retter, som har tegnet den stærkt fransk inspirerede restaurant gennem tiden. Jeg begynder med madam Brøndums fiskesuppe. Den byder på to slags hvid fisk, der svømmer i en fuldfed suppe kogt på fiskeben mættet med masser af fløde og dildolie. Smagen er dyb og intens, og portionens størrelse indikerer, at man ikke skal frygte at gå sulten fra bordet.
At det ikke bliver tilfældet for mit vedkommende, bliver slået fast med syvtommersøm, da det er tid til peberbøf. Et flot stykke oksemørbrad med en finmasket fedtmarmorering færdiggøres på klassisk vis ved bordet med flambering i cognac efterfulgt af udarbejdelsen af selve saucen med fermenteret peberpaste, oksefond og masser af cremefraiche. Herligheden serveres med pommes fondant, stegte karljohansvampe og masser af trøffel. Saucen bliver naturligvis stående på bordet til høflig selvbetjening – point i bogen for det!
Finalen er – for anden gang i dag – crêpe suzette. Det er ikke overgået mig før, men min forkærlighed for netop denne dessert gør, at jeg allerede glæder mig igen. Endnu en gang rulles flamberingsvognen ind, og der flamberes – traditionen tro – både i appelsinlikør og cognac. Den tilhørende vaniljeis er cremet og byder på masser af vaniljesmag. Stopmæt ruller jeg fra bordet og går til køjs i den behagelige seng på værelset.
Læg vejen forbi Grenen
Efter et have besøgt den glimrende morgenmadsbuffet, er det tid til at sige farvel til Brøndums Hotel for at køre mod Aalborg. Inden da lægger jeg dog vejen forbi Grenen – selve spidsen af Danmark, som om sommeren er proppet med turister bevægende sig mod spidsen af Grenen, hvor Skagerrak og Kattegat mødes. Uden for sæsonen er der til gengæld fredeligt, og jeg nød stilheden og historiens vingesus med blandt andet de mange bunkere på stranden og ud for kysten, som minder en om de mere dramatiske hændelser, der har udspillet sig netop her.
Indtjekning på Aalborgs nye luksushotel
Med frisk vind i håret og billeder af det smukke landskab i den friske erindring er det tid til at sige farvel til Skagen og sætte kursen mod Aalborg. Flere nye overnatningssteder dukker op i Aalborg i disse år, og det mest spændende af disse er Pier 5, som efter en gennemgribende renovering slog dørene op til Aalborgs mest luksuriøse gæsteoplevelse i 2022. Jeg bliver mødt af et smilende og imødekommende personale, som hurtigt får registreret min bils nummerplade, således at den gratis parkering er sikret på parkeringspladsen lige foran indgangen.
Hotellet er ikke lille, men alligevel har lobbyen en charme og intimitet, som normalt er forbeholdt små boutiquehoteller. Lobbyens hjerte er cocktailbaren, hvor specialudviklede sæsoncocktails baseret på råvarer og spiritus primært fra lokale producenter danner fundamentet på menuen. Der er også en særdeles hyggelig sofaafdeling med lækre møbler og biopejs og masser af lokal kunst, som er med til at give en fornemmelse for, hvor man befinder sig. Ellers kan man blot kigge ud af de store vinduespartier, som åbenbarer Aalborgs brede havnefront, der er oplagt til en gå- eller løbetur.
Det er tid til at tjekke ind, og det er selvsagt aldrig en skuffelse at blive opgraderet på værelseskategorien. Det viser sig, at den ene af to suiter er gjort klar til mig, og her føler man sig hurtigt godt tilpas. Der er både en hyggelig sofaafdeling, et marmorbord, hvor man kan arbejde, et fritstående badekar med udsigt til førnævnte havnefront og et flot badeværelse med produkter fra Meraki. Suiterne på Pier 5 er afgjort oplagte til en getaway med en, du holder af, og prisen på cirka 3.500 per nat er bestemt ikke urimelig, for der er tale om en stor, luksuriøs suite.
Smørrebrød på Mortens Kro
Restaurantscenen i Aalborg har ligeledes oplevet en rivende udvikling de seneste år. Flere restauranter er eller har været spået en stjerne i Michelinguiden, og om end denne hæder endnu ikke er tilfaldet Nordens Paris, er det væsentlige, at bundniveauet er blevet hævet enormt, således at byen nu byder på et godt udvalg af restauranter i mellemklassen, hvor de fleste kan være med. Også i toppen sker der spændende ting hos frontløberne Alimentum og Bühlmann på Scheelsminde Hotel. Sidstnævnte vender vi tilbage til, mens først skal vi forbi en af de gode, gamle klassikere i form af Mortens Kro, som ejes og drives af Morten ”Kok” Nielsen.
Der er ikke megen traditionel krostemning over Mortens Kro, hvis hvidbetrukne siddebåse er badet i et blåt lys, mens væggene er prydet med, hvad der med en vis rimelighed kan kalde udfordrende kunst. Morten Kok har aldrig været midtersøgende i sine valg, og måske er det netop indehaverens farverige stil og personlighed, som gør, at der alligevel sidder alle typer af gæster lige fra det modne ægtepar til forretningsfolk og alt derimellem, da jeg træder ind ad døren til frokost. Tidligere har jeg besøgt Mortens Kro til aften, hvor man kan forvente en gourmetmenu, mens det til frokost er smørrebrød, der er i fokus. Der er masser af fristelser på kortet, og stykkernes størrelse gør, at man godt kan spise tre af slagsen. Jeg prøver det delikate stykke med jomfruhummerhaler fra Læsø, avocado og semitørrede tomater, den cremede hønsesalat og tataren med trøffelmayonnaise. Alle tre stykker har masser af smag og lækre konsistenser, og skyllet ned med et dejligt glas premier cru-chablis er der ikke meget at klage over. Hermed kan Mortens Kro afgjort også anbefales til frokost.
Jeg får også en hurtig fremvisning af Mortens Kros suiter, som ligger lige over for restauranten. Disse er indrettet i samme farverige stil, alle seks med hver deres unikke præg. Det er ikke nødvendigvis en indretningsstil, jeg ville vælge derhjemme, men en del af grunden til at tage på hotel er også at opleve noget andet, ikke sandt? Personligt ville jeg vælge pianosuiten, som foruden et klaver også rummer en fuldvoksen massagestol og en lille sauna med plads til to personer – perfekt til en hyggelig date.
Store ambitioner på Scheelsminde Hotel
En lille gåtur gennem Aalborgs centrum bliver det til, inden det igen er tid til at sætte kursen mod næste måltid. Det foregår lidt syd for selve Aalborgs centrum på Hotel Scheelsminde. Stedet har været drevet af Bühlmann-familien siden 1960, og specielt de seneste år har familien løftet niveauet markant på den gamle herregård.
Et af tiltagende er Restaurant Bühlmann, som indtil for nylig blev styret af køkkenchef Christian Nurup. Han har imidlertid valgt at åbne sit eget sted i Aalborg med kæresten Nadia Alexandrine Bach (som også spillede en væsentlig rolle i opbygningen af Restaurant Bühlmann), hvilket også bliver spændende at følge. Jeg nåede akkurat at spise Nurups menu, inden han tog sin afsked, og det var en særdeles positiv oplevelse. Menuens rygrad er lokale råvarer i sæson, som tilberedes med stor akkuratesse. Smagsmæssigt var der tale om en flot og harmonisk kombination af nordiske, franske og japanske smage, og det bliver spændende at følge parrets videre færd på den aalborgensiske restaurantscene. Imidlertid er det blevet annonceret, at Alexander Johnsen overtager rollen som køkkenchef på Bühlmann, og det bliver det helt sikkert ikke ringere af. Han stod senest i spidsen for Novel i Aarhus, der høstede masser af flotte anmeldelser, inden restauranten desværre måtte dreje nøglen om. Jeg vil se frem til at komme tilbage til Bühlmann og Scheelsminde for at opleve hans elegante køkken.
Lækker frokost og sublim kagekunst på Kunsten
Efter at have nydt en dejlig morgenmadsbuffet på Pier 5 er det tid til at tjekke ud efter et særdeles behageligt døgn på byens nye tophotel. Køreturen bliver i første omgang kort, for frokosten skal indtages på Aalborgs museum for moderne kunst, Kunsten; et utrolig smukt museum udført i lækre materialer, som i sig selv er en oplevelse, uden at de stjæler opmærksomheden fra de egentlige kunstværker.
Efter en rundtur på museet er det tid til at besøge Brasserie Kunsten, hvor køkkenchef Thomas Mathiesen og konditor Cæcilie Dolleris styrer slagets gang.
Jeg indleder med et velsmagende stykke sprødstegt focaccia toppet med ovnbagt kuller, rejer, syltet agurk, sprøde tapiokachips, urtemayonnaise og sort hvidløg. Jeg må også lige prøve dagens varme ret, som ligeledes byder på ovnbagt kuller serveret med romanescokål, blomkålspuré og en skummende muslingesauce. Begge retter er i sig selv rigeligt mættende, så øvelsen her var primært at opleve så meget af køkkenet som muligt.
Uanset hvor mæt du er, må du ikke snyde sig selv for Cæcilie Dolleris’ fantastiske kager. Jeg spotter straks lagkagen med hindbær- og chokolademousse og flødeskum. Balancen er helt perfekt, og det store stykke forsvinder som dug for solen. Jeg er lige ved at snyde mig selv for mandelkagen. Den lille kage ser ikke ud af meget, men Dolleris overbeviser mig om, at jeg skal prøve den – og tak for det! Aldrig har jeg oplevet en så fugtig og svampet mazarinkage, og sammen med den syrlige vaniljecreme er det en himmelsk servering, som kunne serveres på de absolut bedste restauranter.
Overraskende hotelophold i Sæby
Jeg vil lade det være sagt med det samme: Jeg vidste ikke meget om Sæby på den nordjyske østkyst, før denne ekskursion fandt sted. Sæby er lige som Skagen en yndet ferieby om sommeren, men ellers ved jeg ikke meget om byen, da kursen er sat. Det samme gælder for det lille hotel ved navn Aahøj, hvor jeg skal tilbringe natten. Udefra ligner det en almindelig villa, men indenfor åbenbarer det hyggeligste lille hotel med 10 værelser sig. Det er Kamilla Vinter Hofmann, der ejer og driver stedet, og det gør hun mod stor forståelse for at give sine gæster en unik oplevelse.
Hotellets hjerte er den hyggelige pejsestue, hvor morgenmaden serveres. Den byder på nøje udvalgte produkter fra blandt andre Sæbys slagter, friskbagte boller, hjemmelavede marmelader og meget mere.
Man kan ligeledes selv forsyne sig i baren med diverse drikkevarer. Hotellet er ikke bemandet alle døgnets 24 timer, og derfor bygger alt dette på tillid, og med al den hjertevarme, som stedet og Kamilla Vinter Hofmann byder på, løber man selvfølgelig ikke om hjørner med nogen her.
Hotellet føles ikke som et hotel – nærmere som at komme på besøg hos nogen, og det kan noget helt særligt. Noget andet, der kan noget særligt, er den lille sauna, som Kamila Vinter Hofmann har fået bygget i haven. Her kan man sidde og svede med udsigt til åen neden for haven, og trænger man til et koldt gys, har Kamilla Vinter Hofmann fået bygget en lille plateau med en trappe, så man hurtigt kan komme under vandet og op igen – virkelig hyggeligt. Kommer man på disse kanter, kan jeg ikke anbefale et besøg her varmt nok – det er en af den slags små perler, man ikke lige falder over, men som man ville ønske, at man kendte til.
Mesterligt madteater på gammel gård
Og bedst, som jeg troede, at der ikke kunne komme flere overraskelser, er det blevet tid til middag. Hotel Aahøj har ikke aftenservering som sådan, men hvis gæsterne ønsker det, får Kamilla Vinter Hofmann kokken Tonny Kristensen til at kokkerere. Sådan bliver det ikke i aften – i stedet for kommer vi til ham. Hans primære forretning er nemlig Essens Garden, som ligger 10 minutters kørsel fra Hotel Aahøj i retning mod Frederikshavn. Han overtog gården for et par år siden og har omlagt jorden til økologisk dyrket frugt og grønt, som fint rækker til, at Essens Gaarden kan være selvforsynende med disse råvarer.
Kød og fjerkræ kommer fra gode kolleger i området, og således byder Essens Gaarden på vaskeægte lokal mad. Den byder dog på meget mere end det. Stedet afvikler alskens former for selskaber, hverdagsaftener med simple retter, pizzaaftener og deslige. Den helt store attraktion, som er den, vi skal opleve, er ”Fredag på gården”, der bedst kan beskrives som et gennemført madteater i flere akter. Jeg vil ikke afsløre for meget, for det ville ødelægge oplevelsen, men jeg kan sige så meget, at vi er langt hinsides den gængse krooplevelse, man måske forestiller sig, at man går ind til.
Vi bliver ført gennem et klædeskab, som var vi i en scene i Narnia, og på den anden side står Tonny Kristensen klar med champagne og appetitvækkere, som han har gemt rundt omkring.
Derfra byder aftenen på den ene overraskelse efter den anden, efterhånden som vi bliver ført fra drivhuset til laden og videre op i hemmelige rum, som man ikke opdager, medmindre man ved, at de er der. Menuen er omfattende og selvfølgelig baseret på de førnævnte råvarer, og der er virkelig smag i retterne, som befinder sig på et meget flot niveau. Vinmenuen sammensættes også af Tonny Kristensen og består af et blandet arsenal af flotte vine, som han har samlet til sig i tidens løb.
Denne oplevelse tog virkelig fusen på mig i den bedst tænkelige forstand, og hvis du går og drømmer om en unik spiseoplevelse inden for landets grænser, er der ingen vej uden om en tur til Essens Gaarden.
Farvel og tak
Det er blevet morgen dagen derpå. Kamilla Vinter Hofmann har tændt saunaen, så jeg kan nå et hurtigt visit oven på den skønne morgenmad. Det er – med en vis mængde vemod – blevet tid til at tage afsked med det nordjyske. Da jeg tager plads i loungen i Aalborg Lufthavn, forsøger jeg at fordøje de mange indtryk, turen har budt på. Nogle gange behøver man ikke at flyve langt væk hjemmefra for at få store oplevelser. Det kan du overveje, næste gang du skal på eventyr.