Der er spiseoplevelser, hvor man ved, at man kan tillade sig at have høje forventninger, og så er der de middage, hvor man bliver fuldkommen overrasket over, hvad der udspiller sig for øjnene af en. Essens Gaarden uden for Frederikshavn tilhører sidstnævnte kategori, og med sit unikke koncept, hvor man bliver taget gennem alle mulige og umulige afkroge af den gamle gård, er dette den hidtil mest underholdende og øjenåbnende nye restaurant, jeg har oplevet i år.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Enjoy Nordjylland
Når man som jeg ofte pejler efter Michelinguidens anbefalinger, ved man som regel nogenlunde, hvad man kan forvente sig af at spisested. Nogle gange lever stedet op til forventningerne, andre gange bliver man skuffet, og i de bedste tilfælde bliver man blæst fuldkommen bagover. Og så er der de restaurantoplevelser, man kun har hørt meget lidt om, og hvor informationen om stedet generelt er sparsom. Man går ind til oplevelsen baseret på et væsentligt mindre oplyst grundlag, hvor man blot må håbe på, at man har en god oplevelse i vente.
Da jeg turnerede rundt i det nordjyske tidligere på foråret, var det netop sådan en oplevelse, jeg havde i vente. Det, jeg vidste, var, at jeg skulle spise middag på en gård uden for Frederikshavn drevet af en man ved navn Tonny Christensen. Jeg vidste, at han tidligere havde drevet et velrenommeret sted i Frederikshavn ved navn Essens, og at han nu var rykket ud på gården ved navn Essens Gaarden [sic].
Læs også: Min forlængede weekend i Nordjylland
Vi er et selskab på seks personer, som har fået besked på at være klar ved porten til gårdspladsen klokken 18. På slaget 18 går vi mod hovedindgangen, hvor vi træder ind i mørke omgivelser. Vi skal igennem et klædeskab, som var vi på vej ind i Narnia. På den anden side – omgivet af gamle vine og dyrekranier står Tonny klar med champagne og snacks. Sidstnævnte finder han frem fra forskellige gemmer i et chatol, og de smager alle rigtig godt.
Eget landbrug
Det særlige ved Essens Gaarden er, at de er selvforsynende med deres egen frugt og grønt, som dyrkes økologisk på de fem hektarer jord, der ligger rundt om gården. Det føjer et nyt element til oplevelsen, nemlig at man som gæst kan nyde helt friske afgrøder høstet på det helt rigtige tidspunkt. I marts er der selvsagt ikke voldsomt meget, der stikker op af jorden, men Essens Gaarden gør også meget ud af at hengemme deres afgrøder, så de kan anvendes i de kolde, mørke måneder. Det får vi et eksempel på, da vi bliver ført ud i drivhuset på bagsiden af hovedhuset. Her indtager vi en himmelsk tomatsuppe baseret på Essens Gaardens egne tomater fra i fjor. Den byder ydermere på jomfruhummer og fennikel, og hyggen er for alvor begyndt at brede sig rundt om bordet i drivhuset, mens regnen kan høres på glastaget udenfor.
Det, vi er i færd med at opleve, er ”Fredag på gården”, som er Essens Gaardens mest omfattende oplevelse. Her må man som gæst bare smide paraderne og tage imod det, der kommer. Essens Gaarden afvikler selskaber hele året rundt, og derudover er der flere hverdagsarrangementer i løbet af ugen med mere simple retter, pizzaaftener og lignende; men her er det altså kronjuvelen, vi er kommet for at opleve. Den byder på et omfattende antal retter parret med gode vine, som Tonny Christensen har samlet sammen i løbet af årene. Prisen er 1.895 kroner, og uden at afsløre for meget kan jeg slå fast, at den pris er mere end rimelig.
Krondyrhjerte i mørket
Tomatsuppen er forsvundet som dug for solen i de dybe mågesteltallerkener, da vi bliver bedt om at rejse os og følge med tværs over gårdspladsen og ind i den ene lade. Der er helt mørk bortset fra nogle flammer i det fjerne, som bliver dem, vi pejler efter. Her står en af kokkene ved en grill og griller krondyrhjerte, der er så mørt og saftigt, at jeg først tror, at der er tale om filet. Vi drikker chambolle-musigny 2018 fra Christophe Bryczek og har i det hele taget ikke meget at klage over.
Vi bliver ført videre ind i laden, hvor vi bliver budt indenfor i en hule lavet af halmballer, som viser sig at være gårdens kartoffelkælder. I dette moment tjener den også som spiseplads de kommende par serveringer. Vi får en terrin lavet af kanin serveret med jordskokker i forskellige teksturer efterfulgt af en skøn ret bestående af spæde kålskud, kantareller, persille, macadamianødder og en sauce lavet på rygeost og smør.
Vi skal tilbage i hovedhuset, hvor middagen fortsætter. Vi træder op på førstesalen, hvor endnu et veldækket bord venter på os. Der er grillet and fra en gård længere nede ad vejen. Det saftige andekød serveres med koncentreret sauce spækket med perleløg og braiserede andelår, som vi skyller ned med to forskellige vine fra Nordrhône i form af Cornas 2020 fra danske Thomas Dam og Côte-Rôtie 2018 fra Benjamin og David Duclaux, som med deres noter af mørke bær, sort peber og røget charcuteri på flot vis omfavner den delikate hovedret.
Jeg vil ikke afsløre for meget, men vi træder ind i endnu et rum, som ligger skjult for os. Her står den på udvalgte oste og hjemmelavede garniturer, som ledsages af stor hvidvin i form af Palladius fra Eben Sadie i Swartland, Sydafrika. Den er baseret på et hav af franske druer med chenin blanc som den primære, og den fyldige og samtidig spændstige krop vækker os for alvor til live igen oven på den generøse portion and.
Vi rykker nedenunder og ind i køkkenet, hvor desserten venter på os. Den står på basilikum- og havesyresorbet, mørdej, rabarber og mælkeflager, hvortil Sommerhäuser Steinbach Riesling Auslese 2001 fra Weingut Schloss Sommerhausen med sin smukke balance mellem syre og sødme passer perfekt.
Der er kaffe og sødt i kaffestuen, inden vi runder af med at hilse på personalet i slyngelstuen, hvor endnu en hyggelig overraskelse venter på os; men du må selv finde ud af, hvad det er, når du booker bord på Essens Gaarden. Og det skal du gøre, for du har med garanti en oplevelse i vente, som du ikke har prøvet før. Det er bare at komme af sted!
Bonusinfo: Det afsindigt hyggelige overnatningssted Hotel Aahøj i Sæby ligger blot 10 minutters kørsel fra Essens Gaarden, og ejer Kamilla Vinter Hofmann hjælper gerne med at arrangere transport. På Hotel Aahøj kan du hygge dig ved pejsen i den hyggelige stue eller få en veritabel nordisk spaoplevelse i saunaen i haven, som man kan kombinere med en kold dukkert i åen ved foden af haven.