Introduktion til vinene fra Verona

Vin 19. december, 2019 0 Kommentarer

Sponsoreret artikel i samarbejde med Ehrenberg Sørensen Kommunikation og Sopexa

Hvis jeg nævner byen Verona, er du måske klar over, at den ligger i det nordlige Italien, og at det er et yndet sted at besøge for turister rejsende til Gardasøen; men var du også klar over, at området omkring Verona ligeledes lægger land til en række vinområder? Det er der måske ikke så mange, der tænker over, og blandt andet derfor er Verona blevet en del af en ny EU-kampagne med titlen “Store europæiske vine kombinerer nye ideer med stolte traditioner” sammen med den portugisiske vinregion Vinho Verde, som du kommer til at høre mere om i den næste artikel.
Kampagnen skal foruden at sætte fokus på Verona og VInho Verde give EU-borgere en stærkere forståelse af den beskyttede oprindelsesbetegnelse, som tildeles produkter fra områder, der udmærker sig i særlig grad.

Foto: PR

verona
DOC Garda er et underområde til Verona, og man kan ikke sige andet, end at druerne har særdeles god udsigt.

Kort om PDO-betegnelsen
PDO-betegnelsen garanterer, at fødevaren er fremstillet og forarbejdet i et specifikt geografisk område efter en anerkendt og fastlagt procedure, og hele produktionen skal finde sted i det pågældende område. Der er således et klart forhold mellem produktet og dets geografiske oprindelse. Fødevarens typicitet udtrykker dels produktionsrområdet, dels producentens håndværk. Eksempler på fødevarer med den beskyttede oprindelsesbetegnelse findes i hele Europa, det være sig camembert fra Frankrig eller det for nyligt udnævnte danske vinområde BOB Dons. Især vin er kendt for at have en beskyttet oprindelsesbetegnelse.

Læs også: Her er årets nytårschampagne 2019/20

EU-kvalitetsbetegnelsen garanterer oprindelse og kvalitet for europæiske vine
Den aktuelle EU-kampagne, med titlen “Store europæiske vine kombinerer nye ideer med stolte traditioner”, fokuserer på EU-mærkningen af den beskyttede oprindelsesbetegnelse gennem den portugisiske vinregion Vinho Verde og de otte oprindelsesbetegnelser for vin fra området omkring Verona, eftersom disse vine er typiske for hver deres underområde, hvad angår tradition, kvalitet, oprindelse og druesorter. For vinene fra Verona drejer det sig om: DOC Arcole, Bardolino, Bardolino Chiaretto, Custoza, Garda, Lessini Durello, Lugana og Soave. Nogle er hvide, andre røde, rosé eller mousserende, men det, der forener dem alle er, at de alle har betegnelsen DOC, og derfor er en vin af særlig kvalitet.

verona
Der er masser af vulkansk jordbund i områderne omkring Verona – og frodigt er der også.

PDO, BOB, DOP, AOC & co. = beskyttet oprindelsesbetegnelse inden for EU
De beskyttede EU-produkter er forsynet med det rødgule logo og/eller angivelsen “Beskyttet oprindelsesbetegnelse” eller deres forkortelse på det respektive nationale sprog. På dansk hedder betegnelsen BOB (“Beskyttet oprindelsesbetegnelse”), på engelsk PDO (Protected Designation of Origin), I Italien bruges “Denominazione di Origine Protetta” og i Portugal “Denominação de Origem Protegida”. I stedet for den europæiske oprindelsesbetegnelse kan vinproducenter fortsat angive deres nationale oprindelsesbetegnelser, hvis specifikationerne er i overensstemmelse med de europæiske. Derfor finder vinelskere eksempelvis også forkortelsen DOC – “Denominação de Origem Controlada” eller “Denominazione di Origine Controllata” på portugisiske og italienske flasker, eller den kendte franske AOC.

Bred vifte af vine
Og nu tilbage til vinene fra Verona, som denne artikel først og fremmest skal handle om. Inden for dette forholdsvis afgrænsede områder finder man en lang række stilarter. Når det gælder hvidvin, er det især Soave, der udmærker sig. Garganega er den dominerende druesort i området, som leverer friske, frugtige hvidvine fra den overvejende vulkanske jordbund, som også giver en udtalt mineralitet til vinene. Bevæger man sig mod Gardasøen, finder man frugtige og mineralske hvidvine i Lugana, og det samme er tilfældet i Custoza.

Var det noget med et glas frisk rosé? Så er det især DOC Bardolino Chiaretto, du skal kigge efter på etiketten.

Når det gælder rosé, er Bardolino Chiaretto ved Gardasøen den store stjerne, og det er samtidig Italiensk største enkeltstående appellation for rosé. Det er druen corvina, der er omdrejningspunkt i disse lette, friske roséer, hvilket er interessant, når man tænker på, at corvina samtidig er hoveddruen i den kraftige, intense amarone, som også bliver lavet på disse kanter. I DOC Bardolino bliver der ligeledes lavet friske, lette rødvine, som passer perfekt til en varm dag ved Gardasøen med grillet fisk eller lignende til.

Mousserende vin kan man naturligvis også på, og det er ligeledes i området omkring Gardasøen, at den bliver fremstillet. Det er DOC Garda, at man finder Garda Spumante, og Lessini Durello ved det østlige vulkanske bjerge producerer ligeledes mousserende vine. Der er således rigeligt med stilarter til at tilfredsstille ethvert behov.

Et stabilt klima og spændende jordbund
Mens jordbundsforholdene varierer fra appellation til appellation, er selve klimaet til gengæld forholdsvis ensartet. Der er tale om et middelhavsklima, som er kendetegnet ved meget lav nedbør og stabile, høje temperaturer i vækstsæsonen, som giver optimale betingelser for god modenhed og lav forekomst af sygdom. Alperne skærmer for nedbør og kulde, og det betyder, at man faktisk man finde oliventræer og sågar citrusfrugttræer i området omkring Gardasøen.

Når det gælder terroiret, er det især interessant at dvæle lidt ved vulkanske jordbund, som er at finde flere steder i områderne omkring Verona, især i den nordøstlige del. Det giver en særligt intens mineralsk og floral karakter til vinene, og det er især i Soave og Lessini Durello, man kan få syn og smag for sagen. Kun én procent af verdens overflade er baseret på vulkansk jordbund, men i Italien drejer det sig om hele fire til fem procent, og en stor del af arealet ligger altså i områderne omkring Verona.

Specielt oppe i højderne på de vulkanske skråninger kan man lave vin af yderst høj kvalitet.

Jeg håber, at denne første introduktion til Verona har vækket appetitten – du kommer i hvert fald til at mere om området og dets vine i det nye år, hvor jeg også rejser til Verona for at se nærmere på varerne. Du kan også læse nærmere om vinene fra Verona her.