Her er årets champagne til nytår 2022/23 til maks. 500 kr.

Vin 16. december, 2022 0 Kommentarer

Vi nærmer os afslutningen på endnu et år, og traditionen tro er det lig med tid til den årlige test af champagne til nytår. Med den aktuelle situation omkring os med stigende inflation og generelt usikre tider fandt jeg det passende at gå “back to basics”, om man vil. Derfor gik jeg sammen med mit panel på jagt årets bedste champagne til maksimalt 500 kroner. Hvordan det gik, får du svaret på her.

Champagnerne blev stillet til rådighed af de respektive importører/forhandlere. Ingen af disse har haft indflydelse på resultatet. 

champagne til nytår

Årets line-up af champagner.

Champagne har, så længe nogen nulevende person kan huske, været forbundet med fest og glædelige stunder; men champagne er også blevet meget mere end det. Lige som så megen anden vin er champagne blevet et objekt for spekulanter, som går mere op i at videresælge vinene med profit end at drikke dem. Det trækker priserne op, og spørgsmålet er, om der efterhånden er interessant champagne at finde til en nogenlunde overkommelig pris – ikke mindst i disse tider, hvor den økonomiske krise trykker fra alle sider. Det satte jeg mig for at finde ud af sammen med mit panel bestående af vinjournalister, -entusiaster og sommelierer. Grænsen blev lagt ved en normalpris på 500 kroner i detail, og derudover var eneste krav til importørerne, at der skulle være tale om hvid champagne. Om de så sendte et blend, enkeltdruechampagne, vintage eller non-vintage, var til gengæld underordnet. Det giver selvsagt et broget felt af champagner, men sådan må det være, når man placerer sig i den priskategori, og i sidste ende kommer det jo an på, hvordan flasken præsterer i glasset, uanset hvad den så måtte være støbt af.

Læs også: Er dette verdens bedste mekaniske ur til prisen? 

Stor variation i feltet

Da først samtlige flasker var modtaget, stod det – heldigvis – klart, at årets felt var en herlig blanding af alt fra de mest kendte champagnehuse til helt små producenter, som jeg end ikke havde hørt om. Således var der basis for at se, hvordan se store klarede sig i forhold til de små, og udtryksmæssigt så vi også frem til en smagning, hvor der var alt fra den gængse champagnekarakter til nogle endog meget funky champagner med noter, som stak i en helt anden retning end det, man normalt forbinder med klassisk champagne. Som altid er der overraskelser af både positiv og negativ art – ingen nævnt, ingen glemt.

Sådan gjorde vi

I år bestod panelet af seks personer, som hver især havde en skala på 1-6 point at tage udgangspunkt i – der måtte desuden gives halve point, eksempelvis 4,5. 1 point repræsenterer en champagne, man end ikke ville afsyre sine gulve med, mens 6 point gives til en champagne, som får det til at sitre og kilde i kroppen de helt rigtige steder. Vinenes point er konverteret til stjerner – der er rundet op til nærmeste halve tal. Det betyder også, at nogle champagner ender med samme antal stjerner – her er det den eksakte score ingen oprundingen, der afgør rækkefølgen på og omkring podiet.
Samtlige vine blev smagt blindt, og kun undertegnede kendte til smagningens indhold. Til gengæld havde jeg ingen indflydelse på serveringsrækkefølgen.

Stor champagne = stort glas

Ingen champagnesmagning uden glas at smage fra, og i år var Bichel Vine så venlige at agere glassponsor og således stille Zalto-glas til rådighed for panelet. I år gik vi til ekstremerne og forsøgte os med de store bourgogneglas. Min tese var, at eftersom pinot noir og chardonnay, som dette glas er designet til, udgør størstedelen af langt de fleste vine, var der en god sandsynlighed for, at vinene for alvor kunne komme til udtryk i dette glas. Det holdt også stik, samtidig med at jeg også må erkende, at de mindre gode champagner havde det svært i de store glas.

champagne til nytår

Zaltos bourgogneglas udgjorde mediet for champagnerne ved dette års smagning.

Et mindre glas skjuler mislydende i en mindre god champagne bedre. Konklusionen er, at jeg trods alt vil reservere et så stort glas til ditto store champagner, mens en mere middelmådig champagne vil trives bedre i eksempelvis Zaltos hvidvinsglas eller Riedels champagneglas fra Veritas-serien. Med dette på plads er der ikke nogen grund til at trække spændingen yderligere. Som sædvanlig beskrives de fem bedste champagner i detaljer, og vi begynder med femtepladsen, hvorfra vi bevæger os op ad rangstigen.

På en femteplads …

 

L’Arbre 2018, Vincent Cuillier

4,5 stjerner
499 kr.
cruvin.dk

champagne til nytår

L’Arbre 2018, Vincent Cuillier,

Vincent Cuillier var et nyt bekendtskab for mig og noget så sjældent som en champagne på ren pinot meunier, som ellers primært anvendes i blends. Her stod den dog flot på egen hånd med en delikat næse med et strejf af naturchampagne, uden at man på nogen måde røg ud af en tangent væk fra det komfortable champagneudtryk. Der var noter af nyslået græs, bagte jordskokker, smør og karamel i næsen. I munden fremstod den både intens og rund med et nærmest syrnet mælkeproduktsudtryk på tungen, som efter nogle sekunder i mundholden udviklede sig i retning af hasselnødder, appelsinskal og grøn te. Det er en champagne med masser af bundtræk, som uden tvivl kan gøre sig ved middagsbordet til eksempelvis et stykke fisk med smørsauce af den ene eller anden art.

Fjerdepladsen går til …

Brut Classique NV, Alfred Gratien

5 stjerner
425 kr.
bichel.dk

Brut Classique, Alfred Gratien.

Man må efterhånden bare tage hatten af for Alfred Gratien, der så godt som hvert år placerer sig i den flotte ende af feltet. I sidste års test af roséchampagne strøg Gratien tilmed helt til tops. Helt så godt gik det ikke i år, men en flot fjerdeplads er afgjort også gedigent. Hos mig udmærkede den sig ved en dejlig næse med noter af danske efterårsæbler, syltet citron og våde sten. I munden begejstredes jeg over den hamrende friske og umiddelbare syrlighed, der fik mundvandet til at løbe og lysten til endnu en mundfuld stor. Citrusnoterne fortsatte i munden med mandarin, som blev nydeligt balanceret af en let cremet fylde og en lang, afrundet eftersmag uden nogen form for mislyde. Jeg har desuden noteret mig, at Bichel Vine op til nytår har denne flaske på tilbud til 295 kroner per flaske – en uhyre skarp pris for en champagne af denne kvalitet.

På en delt andenplads (målt på det præcise pointgennemsnit) …

 

Prestige Premier Cru NV, William Saintot

5 stjerner
348 kr.
champagnebandits.com

champagne til nytår

Prestige Premier Cru NV, William Saintot.

William Saintot var endnu et nyt bekendtskab for mig og ligeledes et godt et af slagsen. Her er der tale om en champagne baseret på 80 procent pinot noir og 20 procent chardonnay. Endnu mere interessant er det faktum, at vinen er lavet ud fra et solerasystem, som man eksempelvis kender det fra champagnen Substance fra legendariske Jacques Selosse. Størstedelen af vinen udgøres af årgang 2019, men derudover består champagnen af vine tilbage til årgang 2010.
Resultatet er en stor, rund og næsten overvældende champagne, som buldrer af sted med røde bær og varme krydderier i både næsen og munden. Der kunne være en anelse mere friskhed til stede efter min smag, men til gengæld får man en champagne med så megen dybde og kompleksitet, at det på sin vis opvejer dette; en decideret madchampagne, som vil kunne ledsage fyldige fiskeretter, trøffelserveringer eller et godt stykke modnet komælksost for den sags skyld; flot champagne til en ditto pris!

Den anden vin på den delte andenplads er …

 

Cuvée Speciale, Alexandre Filaine

5 stjerner
425 kr.
champagneshoppen.com

champagne til nytår

Cuvée Speciale, Alexandre Filaine.

Importøren Champagneshoppen er blevet fast inventar i min årlige champagnetest. Det skyldes ingenlunde nogen form for venskabelig favorisering. Tværtimod er denne importør umulig at komme uden om, eftersom vinene derfra altid blander sig i topstriden. Det gælder også i år, hvor Alexandre Filaine for anden gang i denne smagnings historie var repræsenteret ved smagningen, her med sin Cuvée Speciale på et nogenlunde ligeligt fordelt blend af pinot noir, meunier og chardonnay vinificeret på henholdsvis egetræs- og akaciefade(!). Vinen åbner med en skøn næse, der oser af tropisk frugt i form af ananas og passionsfrugt. Mine associationer pegede i højeste i retning af en god, gammeldags københavnerstang – også takket være det lille strejf af vanilje i næsen. I munden blev der bygget på med yderligere dybde i form af umamirige noter af tang og grøntsagsbouillon. Der var mundvandsdrivende syre og oceaner af friskhed, som ikke alene gav mig lyst til at drikke den nytårsaften men ligeså på en varm sommerdag, hvor friskhed og umiddelbar charme er de to primære nøgleord; en energisk champagne, som vil fremad i verden med masser af umiddelbar charme. Jeg er fan!

Og vinderen er …

 

Montchenot, Nicolas Maillart

5,5 stjerner
450 kr.
growerchampagne.dk

Montchenot, Nicolas Maillart.

Nicolas Maillart debuterede på denne side i sidste års roséchampagnetest med en flot delt tredjeplads. Det var dog ikke nok for dette nye stjernefrø i Champagne, som i årets test gjorde rent bord og løb med en sikker sejr, om end det måske ikke helt kommer til udtryk efter oprundingen af de enkelte champagner. Uanset hvad er der tale om en champagne, som på tværs af panelet begejstrede stort. Basen er 2016-årgangen, og blandingsforholdet på druefronten hedder 85 procent pinot noir og 15 procent meunier. Disse kommer fra marken Montchenot i kommunen Villers-Allerand, og dosagen er på sølle 3,5 gram sukker per liter.
Jeg noterede mig først den flotte gyldne farve og dernæst de markante noter af krudtrøg og popcorn, som efter et minuts tid i glasset fik selskab af blegselleri, røde bær, syltet citron og våde sten. I munden var den fyldig og cremet med en herlig karakter af syrnede mælkeprodukter. I munden fornemmede jeg ligeledes klassiske noter af svampe, toast og smør, og balancen var ganske enkelt bare i top. Samtidig er det en champagne, der i min bog på perfekt vis formår at kombinere den klassiske stil fra de større huse med den lille producents evne til at bringe lidt mere liv og vildskab ind i ligningen. Således er det en champagne, som vil begejstre mindre erfarne champagnedrikkere såvel som de største nørder; en fremragende champagne fra dygtige Nicolas Maillart, som i mine øjne står på springbrættet til at blive en af de helt store stjerner i Champagne.

De øvrige champagner fordelte sig således:

 

6. Montagne Premier Cru, Bereche

4,5 stjerner
495 kr.
philipsonwine.dk

7. Brut Reserve, De Sousa

4 stjerner
395 kr.
esprit-du-vin.com

8. Gran Vintage 2013, Moët & Chandon

4 stjerner
495 kr.
Forhandles hos et bredt udvalg af forhandlere landet over

9. Millesime Grand Cru 2012, Gonet Sulcova

4 stjerner
398 kr.
champagnebandits.com

10. Collection 243, Louis Roederer

3,5 stjerner
499 kr.
vinoble.dk

11. Brut Classic, Deutz

3,5 stjerner
449 kr.
hjhansen-vin.dk

12. Brut Origine, Mandois

3 stjerner
319,95 kr.
theis-vine.dk

13. Brut Tradition, Charpentier

2,5 stjerner
325 kr.
eriksorensenvin.dk

14. L’Echappée Belle, Etienne Calsac

2,5 stjerner
430 kr.
extrabrut.dk

15. Harmonie, Hénin-Delouvin

2 stjerner
250 kr.
les-bulles.com

Tilbage er der blot at ønske dig et rigtig godt nytår – tak for, at du læste med!