Feinschmeckere inden for urenes verden har normalt travlt med at tale og skrive om ure til anseelige fem- og sekscifrede beløb; men især ét ur, som koster væsentligt mindre, har vundet deres opmærksomhed. Det drejer sig om uret Tissot PRX Powermatic 80, som med sit opdaterede 70’er-design har begejstret urentuasiaster fra nær og fjern. Mange mener tilmed, at du ikke finder et bedre ur med mekanisk værk til prisen. Jeg har haft fornøjelsen af at bære uret i nogle uger, og her kan du læse min konklusion.
Sponsoreret artikel i samarbejde med Swatch Group Nordic
Det er med ure som så mange andre ting: Når du har fået smag for det, får du en umådelig trang til at dykke dybere ned i dets univers. Man begynder i det små med noget, der ikke koster en hel månedsløn eller to, og langsomt men sikkert bevæger mange sig i retning af mere komplicerede og dermed også kostbare modeller. Derfra ser man sig sjældent tilbage; men når vi taler ure, er der i øjeblikket især én model, som har fået urentusiaster til at give deres Omega, Rolex, IWC eller Cartier en pause, selv om det pågældende ur koster en brøkdel af det, et af de førnævnte mærkers ure koster. Det er det schweiziske urmærke Tissot, der er lykkedes imponerende godt med et ur, som nu har taget urverdenen med storm. Tissot blev etableret i 1853, og de seneste mange år har de været kendt som urfabrikanten, der producerer solide, vellavede kvalitetsure til en overkommelig pris. Til gengæld har Tissot ikke for alvor været et brand, som har kunnet få pulsen til at stige mærkbart hos de urnørder, som normalt beskæftiger sig med væsentligt dyrere ure … indtil nu. Med modellen Tissot PRX Powermatic 80 har Tissot nemlig formået at tiltrække sig opmærksomhed i en hidtil uset grad blandt førende urentusiaster. Jeg har selv set og læst en del om uret, og da jeg fik muligheden for selv at prøve det på, nåede sekundviseren på uret ikke at flytte sig mange gange, inden jeg fik meldt et “ja tak” tilbage.
Læs også: Omega Seamaster – historien om mit første “rigtige” ur.
De tørre tal
Lad os begynde med nogle fakta om uret. Uret har en diameter på 40 millimeter og er drevet af det mekaniske urværk, som uret har taget navn efter: Powermatic 80. Værket hedder således, fordi der er tale om et mekanisk urværk med automatisk optræk (det trækker sig selv om, når du bevæger armen). Når uret er trukket helt op, har det en gangreserve på 80 timer. Er du ikke dus med begrebet gangreserve, betyder det ganske enkelt, at uret først går i stå efter 80 timer, hvis det ligger stille. Det er meget imponerende for et ur i denne prisklasse, som helt konkret lyder på 5.695 kroner. Faktisk er det de færreste af urmodellerne fra nogle af de førnævnte luksusmærker, der kommer op i nærheden af en gangreserve på 80 timer.
Læs også: Urkiggeri hos Klitgaard Ure i Aalborg
Det første indtryk
Når det er sagt, er der dog i praksis ikke den store sandsynlighed for, at du får brug for 80 timers gangreserve af den simple årsag, at du ganske enkelt ikke har lyst til at lægge uret fra dig så længe ad gangen. Det går hurtigt op for mig, efter jeg får fisket uret op af æsken og får det på armen. Selve æsken, som er udfærdiget i tykt pap, giver ikke nogen videre luksuriøs fornemmelse og skærper ikke umiddelbart forventningsglæden. Omvendt kan man argumentere for, at man også godt kan gå på kompromis med denne del, hvis prisen til gengæld kan holdes nede.
Til gengæld stiger begejstringen, så snart uret kommer til syne. Der går ikke mange sekunder, før en solstråle fra vinduet rammer urskiven, som udsender flotte, changerende stråler i alskens farver. “Sunburst” kalder urnørder det, og det er en lækker lille detalje ved urskiven på Tissot PRX Powermatic 80. Skiven har jeg i øvrigt valgt i grøn, som er meget moderne i urverdenen lige nu. Der er tale om en ganske subtil, skovgrøn farve, som i mange tilfælde faktisk vil synes sort. Det gør uret mere diskret og velegnet til eksempelvis et jækkesæt eller smoking, mens det grønne for alvor kommer frem, når solen lige rammer. Urskiven måtte til min smag gerne have været endnu mere grøn, om man vil, men det vil afgjort være en smagssag, og jeg er under alle omstændigheder begejstret for farven. Urets visere er desuden beklædt med såkaldt super luminova, som gør dem selvlysende og dermed synlige i mørke.
Læs også: Anmeldelse af Krug 2008
Fremragende pasform
Det er tid til at få uret på. Inden da bemærker jeg urkassens gennemsigtige bagside, som giver et fint udsyn til det nydelige urværk. Dernæst åbner jeg det diskrete foldespænde på lænken. Selve lænken sidder fantastisk rundt om håndleddet takket være de mange små led, som får den til at smyge sig behageligt rundt om armen. Desuden er jeg vild med den måde, hvert enkelt led changerer på i lyset, når man drejer håndleddet – et virkelig elegant lysspil, som giver mig lyst til at bruge lang tid på at betragte Tissot PRX Powermatic 80. Det gælder i øvrigt uret i sin helhed, som er så skarpt og rendyrket i sit design med rene, klare linjer og designmæssige valg, hvad enten vi taler om den helt flade overside på urkassen, den smukt polerede urkrans eller urskivens overflade med de mange små firkanter, som giver den masser af liv. Ydermere er jeg glad for urkassens tynde design, som gør, at uret glider let ind under skjorteærmet.
Den endelige dom
Jeg har nu haft fornøjelsen af at bære Tissot PRX Powermatic 80 i nogle uger, og jeg må sige, at det har været en sand fornøjelse. Til den førnævnte pris på 5.695 kroner er det meget, meget svært at finde et ur, som giver samme lækre fornemmelse, som det er tilfældet her. Jeg er imponeret over detaljegraden i Tissot PRX Powermatic 80. Man er ikke ét sekund i tvivl om, at der er kælet for detaljen på et niveau, som normalt kræver, at man er villig til at betale betragteligt mere for et ur. Derfor tøver jeg heller ikke med at udråbe dette til en af årets bedste julegaver til manden (eller kvinden for den sags skyld – det fås også i 35mm), der ønsker sig et nyt, lækkert ur, som også er til at betale.
Læs mere om uret her.