Diageo Special Releases 2021 – legender i flydende form

Vin 21. december, 2021 0 Kommentarer

Siden 2001 har Diageo, verdens største spiritusproducent, lanceret whisky-serien Diageo Special Releases. Her plukker man hvert år et udvalg af særligt interessante flasker fra de førende whisky-destillerier. Årets lancering sætter fokus på de gamle myter, som omgærder Skotland og dets destillerier. Rasmus Palsgård har smagt sig gennem Diageo Special Releases 2021, som byder på formidable whisky-oplevelser i flere forskellige prisklasser.

diageo special releases

Der er myter og fabeldyr på tapetet i “Legends Untold” Diageo Special Releases 2021.

feinschmeckeren.dk var inviteret til smagningen af Diageo.

Særligt siden årtusindskiftet er interessen for kvalitetswhisky steget markant på verdensplan. Nørder og entusiaster – såvel som rigmænd af mere eller mindre dannet karakter – er begyndt at investere i de eksklusive dråber, hvilket har resulteret i, at nogle whiskyer er steget voldsomt i pris.

I et forsøg på at stimulere den voksende interesse for whisky – og her menes der den nydelsesmæssige frem for den spekulative af slagsen – har verdens største spiritusproducent, Diageo, siden 2001 lanceret en serie af nøje udvalgte single malt whiskyer fra de bedste af koncernens skotske destillerier. Årets lancering bærer titlen ”Legends Untold” og er en reference til de mange fabeldyr og fantasivæsener, som menes at vogte over de skotske øer og deres destillerier. Mest kendt er Loch Ness-uhyret, som pryder den ene af flaskerne i serien, en Talisker 8 YO.

Læs også: Her er årets nytårschampagne 2021/22

Nøje udvalgt af master blender

Det er Diageos master blender, dr. Craig Wilson, der nøje har udvalgt hver enkelt whisky i Legends Untold-samlingen.

”Vi har været inde at se nærmere på de specielle og unikke egenskaber, som hver af de udvalgte whiskyer i Legends Untold-samlingen har. Med afsæt i fortællingerne om det skotske højlands mytiske skabninger har vi forsøgt at fremhæve nye dybder af smag i hver enkelt whisky. Målet har været at fange essensen af hver whiskys unikke karakter,” fortæller dr. Craig Wilson.

Flaskerne sælges enkeltvis, og man er således ikke tvungen til at købe hele pakken på én gang. Når man har købt én eller flere flasker fra samlingen, fungerer det på den måde, at man kan vække historierne og myterne til live via en QR-kode på pakken. Oplevelsen begynder med en lille fortælling om den historie, der ligger bag begrebet single malt. Herefter bliver man guidet gennem en form for multisensorisk-smagning, der er sammensat, så den bringer alle sanser i spil – alt sammen hjemme i forbrugerens egen stue. For første gang kommer emballagen desuden med detaljerede illustrationer fra den kendte illustrator Ken Taylor.

Stor variation og høj kvalitet

Samlingen indeholder foruden førnævnte Tallisker berømte destillerier såsom Lagavullin, Mortlach og Royal Lochnagar. Undertegnede havde fornøjelsen af at smage udvalget for nylig i selskab med Mikael Lundén, Diageos senior prestige brand ambassador. Sammen med den fortællelystne svensker gik jeg igennem hele Legends Untold-samlingen med en enkelt undtagelse i form af Lagavullin 26 YO, som ikke var nået til Danmark på daværende tidspunkt. Kollektionen byder på alt lige fra det frugtige og finesserige til det ekstremt røgede. Lad os kaste os ud i det med en denne gennemgang af de eksklusive dråber fra Diageo Special Releases 2021, som alle kommer i begrænset oplag.

Gennemgang af Diageo Special Releases 2021

diageo special releases

Det fulde line-up.

Cardhu 14 YO

Alkohol: 55,5%
Region: Speyside
Fade: Genopfyldte amerikanske egetræsfade, færdigmodnet i rødvinsfade
Vejledende pris 1.399 kr.

 

Her har vi at gøre med en whisky fyldt med sødmefulde noter af æbletærte med vanilje samt tropiske noter af kokos og ananas. I smagen er den kraftig og samtidig sødmefuld. De varme krydderier træder tydeligt igennem, især når whiskyen lige får et par dråber vand, som åbner yderligere op for krydderiskuffen; en frugtdreven, ren whiskyoplevelse, der varmer dejligt i den kolde tid.

Mortlach 13 YO

Alkohol: 55,9%
Region: Speyside
Fade: Førstegangfyldte og genopfyldte amerikanske egetræsfade
Vejledende pris 1.299 kr.

Mortlach er normalt kendt for nogle meget kraftfulde, bredskuldrede whiskyer, men her er der tale om en whisky, der først og fremmest spiller på finesse og elegance. Alt er selvfølgelig relativt, når du har med en drik, som indeholder 55,9 procent alkohol, at gøre; men det er en delikat pærekarakter, der først og fremmest driver whiskyen fremad. Foruden pæren er der vanilje og noter af ristet træ, hvilket skyldes, at dele af whiskyen er lagret på spritnye fade. Den er cremet og smører hele mundhulen, og den er yderst nydeligt afrundet og nem at drikke.

Singleton of Glendullan 19 YO

Alkohol: 54,6%
Region: Speyside
Fade: Genopfyldte fade af amerikanske egetræ, færdigmodnet i cognacfade
Vejledende pris 1.299 kr.

Her er der tale om en whisky, der er blevet afrundet på brugte cognacfade. Resultatet er en sødmefuld whisky med et modent udtryk af pære, tørret frugt, blomme og kirsebær samt masser af vanilje. Der er også et godt bid fra fadets tanniner, som gør, at den ellers sødmefulde whisky også får lidt bid.

Oban 12 YO

ABV: 56,2%
Region: Highland
Fade: Friskforkullede amerikanske egetræsfade
Vejledende pris 1.159 kr.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er nogen stor whiskykender, hvorfor jeg heller ikke kendte til Highland-destilleriet Oban inden denne smagning. Det gør jeg dog nu, og det første bekendtskab blev et særdeles godt et af slagsen. Der er tale om en ekstremt velbalanceret whisky, som byder på udtalte umaminoter af tang tilsat alskens velsmagsbetonede nuancer af karamel, varme krydderier og lakrids. Her får man både elegance, finesse og masser af tyngde pakket ind i en fyldig og cremet whisky – en af mine klare favoritter fra smagningen.

Royal Lochnagar 16 YO

ABV: 57,5%
Region: Highland
Fade: Genopfyldte amerikanske og europæiske egetræsfade
Vejledende pris 2.145 kr.

”Royal” refererer til, at Royal Lochnagar siden 1848 har været kongelig hofleverandør til den britiske kongefamilie. Her kan man forvente en fyldig og intens whisky med et fast bid fra fadets tanniner. Der er noter af kaffe, kakao og varme krydderier. Der er ligeledes en let, nærmest peberagtig, brændende fornemmelse, som er med til at understrege, at vi her har at gøre med en whisky, der gerne spiller med musklerne.

Talisker 8 YO

Alkohol: 59,7%
Region: Isle of Skye
Fade: Kraftigt tørv-prægede og genopfyldte fade
Vejledende pris 999 kr.

Så blev der åbnet for lejrbålsstemningen! Talisker er kendt for sine røgede whiskyer, og denne 8-årsudgave er ingen undtagelse. Røgen er umiskendelig i næsen, hvor man dog også er i stand til at finde noter af karamel, peber og vanilje. Det imponerende her er især, at whiskyen på trods af sin intense røgede karakter og alkoholprocent på 59,7 fremstår balanceret med en dejligt afrundet krop; en dejlig dram til dem, der holder af røget whisky.

Lagavulin 12 YO

Alkohol: 56,5%
Region: Islay
Fade: Genopfyldte amerikanske egetræsfade
Vejledende pris 1.339 kr.

Denne whisky er som taget direkte ud af bålet med nærmest overvældende røgnoter. Den smager af en tur i finsk røgsauna og røget vildtkød. Det er en voldsomt intens whisky, som vil få fans af røgede whiskyer helt op at støde, mens folk, der endnu ikke har kastet sin kærlighed på denne genre, nok vil få det en kende svært. Ikke desto mindre er det en fascinerende drik, som helt afgjort har sin berettigelse, og jeg tog gerne en lille tår i ny og næ, når den indre ild skulle tændes.

Desuden indeholder samlingen også …

Lagavulin 26 YO

Alkohol: 44,2%
Region: Islay
Fade: PX/-oloroso-krydrede, førstegangsfyldte fade
Antal tilgængelige flasker: 7.542
Vejledende pris 16.999 kr.

… som dog ikke var nået til Danmark på tidspunktet, hvor smagningen fandt sted.

Læs mere om Diageo Special Releases 2021 her.