Vintest: fem gode franske vine at åbne året med

Vin 13. januar, 2022 0 Kommentarer

De obligatoriske champagnepropper fløj til højre og venstre for en god uges tid siden, og nu er det igen tid til at se fremad. Det gør vi med et kig på fem franske vine, som kan gøre januarkuren meget sjovere. Og det bedste af det hele er, at de smager godt hele året, hvis du ikke får drukket det hele i løbet af januar.

December er fyldt med anbefalinger til drikkevarer, som egner sig særligt godt til juletiden såvel som nytårsaften. Nu er højtiden ikke desto mindre ovre, og hverdagen har meldt sig igen, efter at de sidste champagnepropper er blevet samlet sammen fra hjørner og afkroge i adskillige husstande landet over. Der er dog ingen, der siger, at hverdagen skal smage kedeligt, og derfor opfordres der i denne omgang på disse sider til, at vi lægger fra land i 2022 med god vin i glasset. Champagne er den altoverskyggende drikkevare nytårsaften, og jeg har tilladt mig at blive i Frankrig i denne omgang. De konkrete anmeldelser sværmer generelt om Bourgogne, som er og bliver en fantastisk vinregion. Desværre har priserne for de bedste vine nået et niveau, hvor det er rigtig svært at være med. Heldigvis findes der fortsat mere ydmyge vine og producenter fra området, som er til at komme i nærheden af, og det er nogen af dem, der sættes fokus på i denne artikel. Vi skal også en tur til Bordeaux, som slet ikke er så bedaget, som renomméet til tider indikerer. Slutteligt tager vi en tur til Loire-dalen, nærmere betegnet Touraine, hvorfra jeg har fundet en saftig og indsmigrende rødvin, der glider ned i farligt højt tempo. Godt nytår – få det bedste ud af det!

Mon Blanc 2020 Bourgogne Chardonnay, Stephane Aladame, Bourgogne, Frankrig

5 stjerner
145 kr.
fine-vine.dk

franske vineJeg har anmeldt både 2018 og 2019 af denne vin til topkarakter forud for min test af denne, så forventningerne var ikke små. God hvid bourgogne til under 150 kroner er en sjældenhed, men Stephane Aladame beviser, at det findes. Næsen er fyldig og generøs med noter af citron og gule æbler samt smør, karamel og en lille smule vanilje. I munden er den cremet og rund, samtidig med at der også er en fin syre til stede. Specielt citrus- og smørnoterne går igen i smagen, om end jeg må erkende, at vi befinder os en my under de to forgangne årganges niveau. Ikke desto mindre er der fortsat tale om en rigtig dejlig vin til prisen, og den vil bestemt ikke skuffe.

Læs også: Sådan holder jeg mig i form – både fysisk og mentalt

Septembre Bourgogne Chardonnay 2019, Edouard Delaunay, Bourgogne, Frankrig

6 stjerner
189 kr.
Importeres af Østjysk Vinforsyning – den pågældende årgang er tilgængelig hos vildmedvin.dkfranske vine

Vi napper endnu en hvid bourgogne, fordi det bare smager godt. Prisen er en god halvtredser højere end for Aladames Mon Blanc, men der er også mere koncentration og dybde at spore. 2019 er en super-årgang, og det spiller måske også ind. Faktum er i hvert fald, at der er tale om en særdeles indsmigrende vin. I næsen finder man gule, modne noter af citron, gule æbler og fersken, som flot suppleres af smør, vanilje og toast. I munden er cremethed det første ord, der for alvor melder sig. Cremetheden får dog ikke lov til at køre solo – den holdes i flot balance af den spændstige syre og udtalte mineralitet med noter af våde sten og stor saftspændthed. Det kan godt være, at vi er langt fra premier og grand cru her, men hvad gør det, når bare det smager så godt, som det er tilfældet her; et dejligt glas til en fair pris.

Touraine Gamay 2020, Henry Marionnet, Loire, Frankrig

5 stjerner
109 kr.
rufusvin.dk

franske vine

Det nye år skal skydes ind med masser af god energi, der bringer os fremad, og en vin, der kan understøtte det, er netop denne, vi har fat i her. Der er tale om en let rødvin, som virkelig spiller på det friske og umiddelbare med stor saftighed og primær frugt. I næsen finder man noter af blåbær og blommer blandet med varme krydderier i form af kanel og nelliker samt et strejf af chokolade. I munden er den så godt som blottet for tanniner, hvilken sikrer en gnidningsfri gennemstrømning i hele mundtøjet. Det er den friske og primære frugt, der agerer drivkraft i denne energiske og let forståelige vin, som vil egne godt perfekt til tatar, stegt kylling eller lignende.   

Mercurey Les Murgers 2017, Domaine de l’Êveché, Bourgogne, Frankrig

5 stjerner
169 kr.
rufusvin.dk

Mercurey ligger i den sydlige del af Bourgogne, nærmere betegnet Côte Chalonnaise, hvor bevågenheden fra alverdens bourgogneelskere er knap så stor som i det nordligere beliggende Cote d’Or. Det betyder, at priserne også i højere grad er til at arbejde med, og der er ingen tvivl om, at man med denne vin får masser af rød bourgogne for pengene. Næsen åbner med friske, sarte pinot noir-noter af kirsebær og hindbær suppleret af subtile noter af fugtig skovbund. I munden giver den friske syre, som er nydeligt integreret, sig hurtigt til kende. Den bærer vinens i det hele taget saftige væsen flot frem, og man sidder således tilbage med en frisk eftersmag af røde bær i munden. Samtidig er der noget lettere rustikt over vinen, som gør, at man godt kan sætte den til ikke alt for kraftige gryderetter; et dejligt glas saftig rødvin til en god pris, særligt når man husker på, at vi er i Bourgogne.

Læs også: Anmeldelse af Silberbauers Bistro 

Forces de Vies Côtes de Bourg 2015, Château Fougas, Bordeaux, Frankrig

4 stjerner
289 kr.
minfranskevinimportor.dk

Bordeaux har et lidt støvet renommé, men der skal ikke herske tvivl om, at der bliver produceret fremragende – og moderne – vin i regionen. Her var vi fat i en biodynamisk af slagsen, som er lavet primært på merlot og derudover et skvæt cabernet sauvignon. Der er noter af blommer, brombær, grafit med delikate undertoner af flint. I munden er den kompakt og muskuløs med en tæt, mørk bærfrugt samt tanniner, der bider godt fra sig. Vinen har seks år på bagen og synes at være en anelse lukket nu, men potentialet synes at være der, så læg den gerne på langs et år eller to mere. En fyldig, kraftig vin, dog med blot 13 procent alkohol, som vil stå godt til årets mørke retter.