Skindstegt laks med persillepuré, syltede løg og skummende muslingesauce

Opskrifter 17. februar, 2016 2 Kommentarer
Simpelt og særdeles velsmagende.

Simpelt og særdeles velsmagende.

Denne ret opstod faktisk på baggrund af nogle rester, jeg havde i køleskabet, og min pointe med det er blot at sige, at man ikke skal lade sig begrænse af, at man ikke har alle de ingredienser, der måtte stå i en given opskrift. Slip fantasien løs, prøv dig frem, og hold det simpelt. Sjældent behøver man mere end tre gode elementer for at få en god ret, og det er denne et rigtig godt eksempel på. Jeg havde selvfølgelig en ide om, at det ville smage godt, men det var faktisk endnu bedre, end jeg havde forestillet mig.

Til denne opskrift har jeg anvendt bugstykket fra laksen. Her sidder et ekstra tykt lag fedt (ikke den gråbrune, trannede slags), som smelter mellem skind og kød, og det er med til at folde laksens smag endnu mere ud, samtidig med, at man har stort set al den fedme, retten behøver.

Persillepuréen er inspireret af den klassiske gremolata bestående af persille, hvidløg og citronskal, men i denne blendede form bliver den mere harmonisk og blød i munden.

Løgskallerne giver syre og et brændt strejf efter en tur på panden, og muslingesaucen forstærker smagen af hav. Skulle du have en rest moules marinieres tilbage i køleskabet, kan væden herfra sagtens danne fundament for saucen.

Ingredienser til fire personer
500 gram laks, gerne fra bugen, afskællet
Smør og olivenolie til stegning

Persillepuré
1 stort bundt persille
1-2 fed hvidløg
1 økologisk citron, saft og skal heraf
Koldpresset olivenolie
Vand
Salt
Peber 

Muslingesauce
1 kilo blåmuslinger
1 glas hvidvin
1,5 dl piskefløde
Salt
½ citron, saften heraf

Syltede løg
4 løg, halverede på langs
1 dl god eddike, fx sherryeddike
100 gram (rør-)sukker
½ dl vand

Fremgangsmåde
Muslingesauce: Varm en gryde op. Hæld muslingerne i, når gryden er varm, tilsæt vinen, og damp muslingerne under låg i fem minutter. Sigt væden fra – gem muslingerne til en anden gang, eller kom dem eventuelt i saucen til sidst. Reducer væden, indtil den får en intens muslingesmag, og tilsæt fløden. Smag til med salt og citronsaft, og skum saucen med en stavblender lige før servering.
Persillepuré: Kom persillen med stilke i en blender sammen med lidt vand, citronsaft og -skal, tre spiseskefulde olivenolie og hvidløg. Blend det hele til en glat puré, og smag til med salt, peber og eventuelt mere citronsaft og olivenolie. Sigt eventuelt puréen for en finere konsistens. Varm puréen op for servering.
Syltede løg: Bring eddike, sukker og vand i kog, og kom løgene i gryden. Lad dem simre under låg i tre minutter, og sluk for varmen. Lad løgene trække i lagen. Dette kan sagtens gøres dagen før. Steg løgene på panden i lidt olie inden servering, adskil løgskallerne fra hinanden, og fjern de små hinder på hver skal.
Laks: Varm en pande op til høj varme, kom smør og olie på, og læg laksen på med skindsiden nedad. Lad den stege i halvandet minut, vend den om, og sluk for varmen. Lad fisken trække i 30 sekunder.
Anretning: Læg persillepuréen på tallerken, læg laksen oven på, fordel løgskallerne rundt om, og slut af med den skummede del af saucen.

Velbekomme!

Velbekomme!

Sulten efter mere? Find flere opskrifter lige her.