Juleaften nærmer sig med hastige skridt, og højtidens mange julefrokoster er i fuld gang. Hvis du gerne vil prøve noget andet end de klassiske julefrokostserveringer, giver jeg dig her en nem opskrift på min moderne fortolkning af et stykke klassisk smørrebrød med røget laks. Her bruger jeg den fremragende rå laks af sashimikvalitet fra norske SALMA, som virkelig løfter barren for rå laks på det danske marked.
Sponsoreret artikel i samarbejde med SALMA
Læs også: SALMA – norsk laks uden brug af antibiotika og GMO-foder
Der bliver spist masser af laks på de danske juleborde. Jeg sætter også selv pris på en god laksemad, så da norske SALMA, der er kendt for at producere den bedste ferske laks på det norske marked, udfordrede mig til at lave en moderne servering af laks, der kunne passe til højtiden, tøvede jeg ikke et sekund. Som bekendt er det normalt røget laks, der anvendes, men takket være den enormt høje kvalitets- og hygiejnestandard, som SALMA opererer med, kan man spise den ferske laks direkte fra pakken. Smagen er fantastisk, og derfor synes jeg, at man skal gøre så lidt ved laksen som muligt. Derfor har jeg blot tilføjet nogle få elementer, som understøtter laksens delikate smag, saftighed og fedme. Jeg ville gerne bringe et sart røgelement ind i retten, hvorfor jeg har lavet en creme med rygeost, og i klassisk smørrebrødsstil skulle der heller ikke mangle rugbrød, som her kommer i form af smørstegte oblater. Slutteligt får retten lidt frisk dild, som smagsmæssigt passer godt ind i ligningen, samtidig med at de små dildtoppe i en snæver vending ligner miniatureudgaver af grankviste.
Rigtig god fornøjelse med opskriften, som du finder herunder.
Læs også: Her er årets nytårschampagne til maks. 500 kr.
SALMA-laks med rygeostcreme, rugbrød og dild til fire personer
300 gram SALMA-laks
3 spsk. rygeost
1/2 dl piskefløde
2 skiver rugbrød, skåret så tyndt som muligt
1 spsk smør
Dild
Fremgangsmåde
Bland fløde og rygeost sammen til en lind creme, og smag til med en smule salt og peber. Udstik små oblater af rugbrød, eller skær dem i mindre stykker, hvis du ikke har et udstikkersæt. Steg dem i smørret, indtil de er gyldne, og drys med en smule flagesalt.
Skær laksen ud tværs af fibrene i stykker på en halv centimeters bredde. Det er vigtigt at skære laksen forholdsvis tykt, så man virkelig kan opleve kødets mørhed. Fold stykkerne, og fordel dem på midten af tallerkenen. Kom rygeostcremen på en sprøjteflaske eller -pose, og sprøjt små dutter på laksen. Læg oblaterne af rugbrød ovenpå. Afslut med dildtoppene, og server.
Velbekomme og glædelig jul!
Læs mere om SALMA her.