Anderledes champagnetest gav overraskende vinder

Vin 25. december, 2017 0 Kommentarer

Det er tiden for champagnetests, og har du ikke læst min netop publicerede, er det ved at være på tide.

Typisk foregår en champagnetest – eller hvilken som helst anden test af vin – på den måde, at man smager alle vine blindt en efter en, men for en god måneds tid siden var jeg samlet med en flok champagneglade typer på Nr. 30 i København til en anderledes en af slagsen.

Her havde arrangøren, Frederik Ørbeck, der til daglig arbejder hos L’Esprit du Vin, taget initiativ til en mere turneringslignende opbygning.

Læs også: Champagnetest – her er årets nytårschampagne 2017/18

16 champagner deltog i testen. De var leveret af diverse vinompørtører, som havde fået frit slag til at vælge frit mellem de champagner, de havde i deres aktuelle sortiment. Nu skulle de 16 champagner fordeles i play-off-kampe mod hinanden. Det blev gjort ved lodtrækning, og således bestod første runde af otte indledende kampe. Således smagte vi to vine ad gangen og sendte én videre, og sådan blev vi ved, indtil vinderen var fundet. Alle vine blev smagt blindt, men listen med champagner blev offentliggjort før testens begyndelse.

Målt ud fra pris var klassiske champagner såsom Dom Ruinart og Cuvée Nicolas Fraincois Billecart, der begge ligger et pænt stykke over 1.000 kroner, favoritter, men som det fremgår, måtte de begge forlade turneringen i første runde. Der var også blevet plads til vinderen af min store champagnetest i fjor, De Sousa Blanc de Blancs Reserve Brut, og denne klarede sig også strålende i år, som man kan se.

Ulempen ved en testform som denne er selvsagt, at der er risiko for, at to topchampagner møder hinanden tidligt, mens to dårligere ligeledes kan måde hinanden og nå langt i turneringen. Omvendt var der også noget interessant over disse direkte dueller mellem tilfældigt parrede champagner, og i sidste ende skulle vinderen slå fire champagner for at nå til tops.

Min egen fornemmelse denne eftermiddag var, at der var mange tilhængere af champagne i den mere naturvinsagtige afdeling. Det skal hverken forstås negativ eller positivt – det er blot en konklusion. Når jeg så på mine egne vindere i de enkelte, stemte de faktisk overens med resultaterne hele vejen, og således var jeg også rigtig glad for både Agrapart, De Sousa og Leclerc Briant blandt flere, der kan kategoriseres som “naturlige” champagner.

Overraskende vinder
Men som det fremgår, var det altså Crucifix Blanc de Blancs Brut, der løb med sejren foran Le Mesnil Prestige Blancs de Blancs Brut Nature 2007. Der var således to rene chardonnay-champagner, der kæmpede om sejren til sidst. Personligt kendte jeg ikke Crucifix, men jeg noterede mig, at det  var en særdeles elegant champagne med god balance mellem frugt, mineralitet og de autolytiske noter af brød, gær og svampe. Samtidig gør stykprisen på 299 kroner den til lidt af et scoop. Der står 2008 på bagetiketten, men fra producentens side er den mærket som en non vintage, så muligvis er der reservevin i blendet. Jeg lader resultatet stå for sig selv, og så kan man læse mere hos importøren, Dansk Champagnelaug, hvor vinen også kan bestilles. I øjeblikket har Urban Wine Box også et særdeles skarpt tilbud på seks flasker for 1.500 kroner. crucifix champagne

Således så deltagerfeltet og fordelingen ud.