Juno the Bakery – en brødvelsignelse på Østerbro

Anbefalinger 11. december, 2017 0 Kommentarer

Jeg er utrolig glad for at bo på Østerbro i København. Her er relativt fredeligt, der er grønne områder og nogle udmærkede butikker af forskellig art; men når det kommer til gode spisesteder og lignende halter denne bydel lidt efter. Jo, vi har perler som Geranium og Alchemist, men de er i sagens natur ikke hverdagskost. Der er også Daniel Letz og Østerberg Ice Cream med flere, men overdrivelse fremmer forståelsen, og sammenlignet med Nørrebro og Vesterbro halter Østerbro efter på den kulinariske front.

Det skyldes formentlig til dels de mange børnefamilier, der ikke har mulighed for at gå særlig meget ud om aftenen
bare fordi de ikke har tilbehør fra baby stroller reviews, og er det i disse timer, man skal sikre sin indtægt, forstår jeg godt, at Østerbro ikke er stedet at etablere sin forretning.

Der er dog masser af andre områder, man som forretningsdrivende kunne sætte ind på, og det har et dansk-svensk par, Nina Schiegelow og Emil Glaser, nu gjort efter nogle år i udlandet, senest i Paris. På Aarhusgade har de åbnet en bagerbutik ved navn Juno the Bakery, og lad mig slå det fast med det samme: De laver brød i referenceklassen. Det er Emil Glaser, der er svensk, og man fornemmer hans gastronomiske tilgang til brød. Der skal være balance i smag og tekstur, og bestiller man en bolle med ost, er det med lagret comté i stedet for danbo. Han er autodidakt kok med erfaring fra blandt andet seks år på Noma samt de to trestjernede restauranter Ryugin i Tokyo og Louis XV i Monaco.

Læs også: Den nye køkkenchef på Studio imponerer

juno the bakery

Juno er intet mindre end en brødvelsignelse for folk, der bor eller færdes på Østerbro.

Friskbagt hele dagen
Jeg havde spottet nogle billeder på Instagram, så jeg måtte ned forbi at se, hvad de havde gang i. Dårligt var vi kommet inden for, inden vi blev budt varmt velkommen med en smagsprøve på deres såkaldte aftenbrød, der var saftigt i krummen på den nærmest helt våde måde, som kun de bedste surdejsbrød er. Men med benævnelsen af aftenbrødet er vi allerede ved en af de første årsager til, hvorfor Juno the Bakery er noget særligt: De bager deres brød løbende i løbet af dagen, således at brød, boller og kager altid er helt friskbagte. For os, der først kommer omkring et bageri ved fyraftenstid, sætter det helt nye standarder, at vi nu kan få et endnu dampende varmt brød med hjem.

Friskbagt rugbrød til de hurtige.

Bagværket er baseret på kvalitetsmel, gerne baseret på gamle kornsorter, som giver vidunderlig smag til brødet. Det svenske ophav kommer blandt andet til udtryk i form af både de såkaldte luciaboller og kardemommesnurrer, hvor af specielt sidstnævnte er et bagværk, jeg opsøger, når jeg er i Sverige. Jeg nævner de fantastiske kardemommesnurrer fra St. Jakobs Stenugnsbageri i Malmø for Emil Glaser. Mindet om de friskbagte, lune snurrer fedtet dejligt ind i smør og sukker står stadig klart for mig, og da jeg nævner det for ham, smiler han og kigger over på sin bagermester, Alexander Pelli. Han har tidligere arbejdet netop dér, så nu giver det hele pludselig mening. Nu er forventningerne skruet helt op, da vi smager på de lune snurrer, og igen bliver jeg blød i knæene som det smeltede smør, der i rundhåndede mængder har fundet vej til dejen.

Læs også: Den nye køkkenchef på Studio er kommet bragende fra start

kardemommesnurre

Bagværk af den slags, der får dig til at stoppe op et øjeblik – wauw!

Også luciabollerne holder 100 procent. De bages med safran og har normalt en lidt kedelig (undskyld, Sverige), tebollelignende tekstur; men her er de lavet til snurrer, hvilket igen involverer en vis mængde smør, og det kan smages. Bravo!

Luciaboller pumpet med smør!

Vi smager også på croissanterne. De har den helt rigtige skorpe med tynde, sprøde lag, der splintres, når man bider i den, mens krummen er luftig med en nøddeagtig smørsmag. Vi er tæt på lykkelige, som vi sidder dér i det lille vindue, hvor vi også har fået dagens filterbryg baseret på etiopiske bønner fra Koppi i Helsingborg. Denne smager ligeledes fremragende, men skal jeg komme med et kritikpunkt til Juno, er det, at man ikke får meget kaffe for de 30 kroner, den koster – keramikkopperne er ganske enkelt lidt for små.

juno the bakery

Croissanter i referenceklassen.

Jeg efterspurgte et billede af krummen – det hedder åbenbart et crumb shot …

Det hører med til den samlede historie, at priserne hos Juno the Bakery langt fra er de billigste i byen. En croissant koster 24 kroner, kardemommesnurrerne sniger sig op på 25 kroner, og et røgbrød står til 45 kroner. Bevares, det er en del penge, men når man får brød i absolut særklasse, der tilmed bliver bagt i flere partier i løbet af dagen, så det hele tiden er friskt, kan man på ingen måde sige, at det er dyrt.

Den venlige og imødekommende Emil Glaser i et koncentreret øjeblik.

Jeg har normalt ingen problemer med at gå forbi bageren uden at blive fristet af søde sager, men skal jeg fortsætte med det, bør jeg nok slå en stor bue uden om Juno the Bakery. Det bliver svært.

Juno the Bakery
Aarhusgade 48
2100 København Ø
Følg dem på Instagram