St. Jakobs Stenugnsbageri i Malmø – tidslomme med vidunderligt bagværk

Anbefalinger 30. august, 2016 0 Kommentarer
st. jakobs stenugnsbageri
I dag skal du med til Malmø, hvor St. Jakobs Stenugnsbageri laver fantastisk bagværk.

For nylig havde jeg fornøjelsen af at besøge Malmø for første gang. Af uforklarlige årsager var det ikke tidligere lykkedes, men nu kom muligheden, og det er jeg glad for. Malmø er en yderst tiltalende by, der på fineste vis kombinerer storbyvibe med intimitet og følelsen af at have alt inden for rækkevidde. Udvalget af spændende tilbud er stort i Sveriges tredjestørste by, og det måske ligger inden for gåafstand.

Rent kulinarisk står Malmø ikke tilbage for den gastronomiske udvikling. Tværtimod fornemmer man, at mange i branchen suger inspiration til sig fra København og dernæst videreudvikler det til deres eget.

Specielt ét sted gør rejsen over Øresund det hele værd, og det er St. Jakobs Stenugnsbageri, der ligger på Malmøs havnepromenade i en stor, grøn glasbygning, der meget passende kaldes for Glasvasen. Som kontrast til den moderne bygning er bageriet indrettet med gammeldags effekter, der med ét spreder følelsen af hygge. Bagersvendene arbejder foran gæsterne ved de store langborde af træ, så man nemt kan følge med i arbejdet, der tager udgangspunkt i de bedste, fortrinsvis økologiske råvarer.

st. jakobs steugnsbageri
Bagernes arbejdsstation.
P1260832 kopi
Så er man ikke i tvivl.
bageri malmö
Godt bagværk begynder med gode råvarer.

Det er bageren Mattias Mårtensson, der står bag St. Jakobs Stenugnsbageri. Foruden dette driver han et mere i Malmø samt et i Lund og Stockholm. I slutningen af året åbner Malmø Saluhall, byens nye torvehaller, og her bliver Mattias Mårtenssons bagværk også repræsenteret.

Mattias Mårtensson, indehaver af St. Jakobs Stenugnsbageri, foran indgangen.
Mattias Mårtensson, indehaver af St. Jakobs Stenugnsbageri, foran indgangen.

Guddommelig kardemommesnurrer
Hele sortimentet ser fantastisk ud, men især én ting trak opmærksomhed. Svenskerne har en stærk tradition for at komme kardemomme i deres søde bagværk, og her skal jeg love for, at jeg fik en ”kardemummabulla” i referenceklassen; lige ud af ovnen, dampende varm og med en smørmætning, der gjorde, at det både smags- og konsistensmæssigt virkede som om, at der var kagecreme i midten. Smagen af kardemomme var intens, og der var sødme, uden at det blev for overvældende. Dette lille stykke bagværk var intet mindre end guddommeligt i friskbagt tilstand, og jeg ved allerede, hvor min kaffepause skal finde sted, når jeg besøger Malmø næste gang.

Disse kardemummabullar er alene turen værd; bløde, smørmættede og med smag af kvalitetskardemomme.
Disse kardemummabullar er alene turen værd; bløde, smørmættede og med smag af kvalitetskardemomme.
P1260847 kopi
Gammelt stik fra 40’erne eller 50’erne, hvis jeg ikke husker helt forkert.
P1260849 kopi
Der laves også glimrende kaffe på stedet.
P1260852 kopi
Små græskarkernebrød.
P1260855 kopi
Glade medarbejdere hele vejen rundt.

St. Jakobs Stenugnsbageri
Rälsplatsen 1
21120 Malmø
Facebookside