Vin med Hjerte – vinsalg skal bygge brønde i Sydafrika

Vin 21. april, 2015 0 Kommentarer

Vin er som regel forbundet med nydelse, men nu kan det også blive et velgørende formål. Vin med Hjerte er en ny forening, der ønsker at lave vin til vand, hvilket for en gangs skyld er en positiv ting. De vil lade hele overskuddet fra salget af vin gå til at bygge brønde i Sydafrika.

Kom med en tur til Sydafrika, og læs om, hvordan salg af vin skal blive til brønde.

Kom med en tur til Sydafrika, og læs om, hvordan salg af vin skal blive til brønde. Foto: Steffen Bjerre.

Man kan gøre velgørende ting for ulande på mange måder, men det er nok de færreste, der forbinder det med at drikke vin. Det kan det komme til nu, for foreningen Vin med Hjerte har sat sig for at sælge vin med det formål at hjælpe udsatte områder i Sydafrika, hvorfra den vin, de sælger, ligeledes kommer.

– Man mand (som også er en del af foreningens bestyrelse, red.) og jeg har boet i Sydafrika, og vi forelskede os i vinene derfra. Da vi flyttede tilbage til Danmark, blev vi frustrerede over udvalget af sydafrikansk vin, som ikke repræsenterede den kvalitet, vi kendte til. Derfor begyndte vi at importere noget af den vin, vi holdt meget af, og på det tidspunkt donerede vi 10 procent af overskuddet til velgørende formål i Sydafrika, fortæller Katrina Bjerre, medstifter af Vin med Hjerte.

Samarbejdet med den daværende partner i firmaet blev dog ophævet, men Katrina Bjerre og hendes mand, Steffen Bjerre, ville gerne fortsætte med at sælge sydafrikansk vin, og beslutningen blev at, at hele overskuddet skulle gå til at hjælpe Sydafrika.

– Salget af vin har aldrig handlet om profit, men derimod lysten til at introducere vinen i Danmark. Jeg kender en af folkene fra Cafe Retro, en non-profit-café, der sender overskuddet til Afrika og Indien, og hun ville gerne være med. Vi har nu oprettet en bestyrelse og allerede fået 15 frivillige, som hjælper os med at sælge vinen, siger hun.

Alt begynder med vand

Der er mange steder, man som velgørende forening kan sætte ind, og for Vin med Hjerte er valget faldet på at bygge brønde, og det er en bestemt grund til.

– Alting begynder med vand. Det nytter ikke noget at bygge skoler, hvis befolkningen i området ikke har noget vand at drikke. Samtidig er det vigtigt for os, at pengene ikke bare forsvinder ned i et sort hul, så vi arbejder sammen med lokale kontakter, som vi kender i forvejen. På den måde sikrer vi også, at der bliver sørger for vedligeholdelse, så vores hjælp kan fortsætte med at gavne så længe som muligt. Vi har regnet ud, at for hver 1.000 solgte flasker vin, kan vi bygge en brønd, og når det hele er oppe at køre, har vi en forventning om, at vi kan have et overskud på 250.000 kroner, hvilket er nok til at bygge 10 brønde, siger Katrina Bjerre.

Det er brønde som disse, Vin med Hjerte ønsker at opføre for de penge, de genererer via salget af vin. Foto: The Zambia Project.

Det er brønde som disse, Vin med Hjerte ønsker at opføre for de penge, de genererer via salget af vin. Foto: The Zambia Project.

Selv om det er dejligt i sig selv at støtte velgørende formål, må det siges at være en dejlig bonus, hvis vinen også er til at drikke, og det er hele ideen bag konceptet. Den oprindelige ide, at vise sydafrikansk vin fra dens bedste side, er fortsat det, der skal sælge den og dermed generere penge til projektet.

– Vinene sælger faktisk sig selv, når først folk har smagt dem. Det er rigtig god vin i forhold til prisen. Det gør, at mange ”almindelige” vindrikkere køber vinene, og samtidig har vi faktisk også mange vinnørder, der normalt bruger langt flere penge på vin, som køber vores vine, fordi den ifølge dem nærmere smager af en vin til 3-400 kroner frem for de 69-119 kroner, vores vine koster, siger Katrina Bjerre.

I øjeblikket sælger Vin med Hjerte vine fra to vingårde, Haut Espoir og Solms Astor. Kendetegnende for begge er, at det er små, familieejede vingårde, hvor tingene bliver gjort på en ordentligt måde.

– Vi har opsat nogle kriterier for de producenter vi samarbejder med. Vi ser på, hvordan de behandler deres medarbejdere, og hvordan de arbejder i markerne. De behøver ikke at være certificerede økologer, men de skal ikke sprøjte unødigt. Vi er de eneste i Europa, der importerer vinene fra Haut Espoir. Det er min mands yndlingsvingård, og vi havde en rigtig god oplevelse på stedet, da vi boede i Sydafrika, siger Katrina Bjerre.

På hjemmesiden, vinmedhjerte.dk, kan man læse mere om vinene og se videoer direkte fra vinmarkerne og møde folkene bag. Vinene forhandles ligeledes på hjemmesiden. Vinene vil blive anmeldt her på siderne i den nærmeste fremtid.