Tim Mondavi og Continuum: Fortsættelsen af et familieeventyr

Vin 31. marts, 2023 0 Kommentarer

Tim Mondavi er en af de vigtigste nøglepersoner i udbredelsen af kendskabet til og anerkendelsen af vinområdet Napa Valley i Californien. Det skyldes hans kompromisløse vinproduktion og fokus på fremhævelsen af Napa Valleys unikke terroir. For nylig gæstede han sammen med sin søn Carlo Mondavi København for at fortælle mere om, hvordan Mondavi-familien fortsætter den vinøse æra, som blev skudt i gang af Tim Mondavis far, Robert Mondavi i 1966.

 

feinschmeckeren.dk var inviteret til smagningen af Laudrup Vin.

Forårssolen stråler og sætter Strandvejen nord for København i noget nær det bedst tænkelige lys, som kun får et af landets absolut dyreste beboelsesområder til at virke endnu mere luksuriøst. Hævet over flere af de imposante villaer, er den amerikanske ambassadørs officielle embedsbolig, en imponerende villa, som på perfekt vis iscenesættes i det endnu lavtstående sollys denne spæde forårsformiddag. Ambassadøren byder velkommen til forsamlingen og fortæller, at noget af det, han især bruger sin tid på, er, at tale med gymnasieelever om, hvorvidt den amerikanske drøm fortsat lever som begreb.

”I dag skal vi opleve et stærkt eksempel på, at den lever i bedste velgående,” fortæller Alan Leventhal, inden han giver ordet videre til dagens hovedperson, Tim Mondavi.

Læs også: Taittinger – grevinden af Champagne

mondavi

Anstændigt smageprogram hos den amerikanske ambassadør.

Italienske immigranter

Tim Mondavi er søn af Robert Mondavi, hvis forældre forlod Italien i begyndelsen af 1900-tallet i håb om at få en bedre tilværelse i USA. Vin spillede en vigtig rolle i det italienske hjem, og Robert Mondavi så et lys i at etablere sin egen vinproduktion. I 1966 etablerede han Robert Mondavi Winery i Oakville i Napa Valley, Californien. I løbet af nogle få år blev Tim Mondavi en vigtig del af forretningen, og sammen med sin far var han med til at producere topvinen Reserve Cabernet Sauvignon, som hurtigt blev en af området mest anerkendte vine.

I 1978 var han med til at stifte vinhuset Opus One sammen med ingen ringere end baron Philippe de Rothschild fra det berømte Château Mouton Rothschild i Bordeaux; et projekt, som lynhurtigt gav genlyd inden og uden for USA’s grænser.

Nyt kapitel

Af flere forskellige årsager endte Mondavi-familien med at sælge vinhuset til Constellation Brands for 1,35 milliarder dollars i 2004.

”Det var hårdt at skulle sige farvel til den tid, men samtidig var det mulighed for at begynde at nyt eventyr”, fortæller Tim Mondavi.

Dette eventyr blev Continuum, der fortsætter ud ad det spor, som Tim Mondavi selv var med til at bygge gennem de forudgående årtier. Således var der fortsat tale om vin baseret på cabernet sauvignon, hoveddruen i Napa Valley, og den skulle produceres fra nogle af dalens absolut bedste marker, som Tim Mondavi løbende fandt og opkøbte.

mondavi

Tim Mondavi med to årgange af Continuum.

Den første årgang var 2005, og hurtigt blev vinen anerkendt som en af de bedste californiske vine.

”Jeg har aldrig lavet bedre vin, end jeg gør nu på Continuum,” fortæller Tim Mondavi.

Det er undertegnede ikke gammel nok til at kunne verificere, men tydeligt er det dog, at Continuum med sin vejledende udsalgspris på mere end 3.000 kroner ikke blot er en dyr vin – det er også en fremragende vin. På tværs af 2018 og 2019, som vi smager på, er vinens struktur i sig selv en formidabel oplevelse. Den er tæt og fyldig i strukturen med en intens, finkornet tanninstruktur, der flyder fløjlsblødt hen over tungen. Den intense frugtkarakter med solbær og fuldmodne blommer som de primære noter er imponerende og delikat, og balancen mellem syre, frugtsødme og vinens krop er svævende på trods af vinens på papiret meget fyldige karakter. Med en pris på 3.125 kroner – ved køb af 12 flasker(!) – er det for mange også en uopnåelig smagsoplevelse, mens der for de heldige få garanteret masser af underholdning og nydelse, der kan måle sig med referencevinene fra Bordeaux.

mondavi

Continuum, Tim Mondavis topvin.

Eminent pinot noir

Tim Mondavi er ikke den eneste, der har kastet sig ud i nye vineventyr. Også hans to sønner, Carlo og Dante, har etableret deres eget projekt ved navn Raen. Og mens far Tim har bevaret sit fokus på bordeaux-inspireret cabernet sauvignon, har Carlo og Dante kigget mod deres største forbilleder i Bourgogne, hvor chardonnay og pinot noir som bekendt er stjernerne.

Til formålet har brødrene fået fingrene i nogle af Sonoma Coasts bedste vinmarker, som udsættes for de kølige vinde fra Stillehavet, som holder temperaturerne relativt lave, hvilket er med til at bevare druernes friskhed og syrlighed. Markerne dyrkes efter holistisk princip med skånsomme dyrkningsprincipper med respekt for jorden såvel som det omkringlevende dyreliv. Der er således ikke hegn eller andre former for egentlig afgrænsning mellem marker, enge og skove, og Raen samarbejder med lokale dyrehjælpsorganisationer med ønsket om at bidrage til biodiversiteten.

Resultatet, hvad angår selve vinene, er enestående. Vi smager 2020-årgangen af de to pinot noir-beplantede marker St. Robert og Fort Ross Seaview Sea Field, som begge brillerer med en indsmigrende kirsebærfrugt og noter af rosenblade. St. Robert er mere den mere generøse, omfavnende vin, der bare vil drikkes nu, mens Seaview er den mere ranke, mineralske af de to, der – selv om den allerede nu smager forrygende – vil have godt af tre-fire år på langs for at udfolde mere at sit potentiale. 2020-årgangen i Californien var hårdt ramt af naturbrande, hvorfor mængderne er særdeles små. Priserne ligger på 799 kroner ved køb af 12 flasker. Det er i sandhed mange penge, men sammenligner man med de aktuelle priser på pinot noir fra Bourgogne, ser tingene pludselig langt mere acceptable ud.

mondavi

Vinene fra Raen, drevet af Tim Mondavis sønner, Dante og Carlo, imponerede mig meget.

Stor forståelse for terroiret

Hvad kan man bruge al denne information til, hvis man ikke har flere tusinde kroner, der brænder i lommen? Alene historien om Mondavi-familien giver anledning til inspiration for alle, der går med en drøm at etablere en succes fra bunden. Derudover er Mondavi-familiens konstante arbejde med at forstå Californiens spændende terroir medvirkende til, at kvaliteten i området stiger, hvilket også smitter af på de mere prisvenlige californiske vine. Det kan vi alle nyde godt af. Cheers!

Vinene importeres til Danmark af Laudrup Vin.