Seks vine fra Ruffino – italienske vine med karakter og energi

Vin 22. juli, 2022 0 Kommentarer

Forleden kunne du læse min introduktion til den toscanske vinproducent Ruffino. Her får du min opfølgning, hvor jeg dykker ned i seks konkrete vine fra producenten. Vi skal et smut omkring Veneto og sidenhen ned til Chianti og Montalcino i Toscana på den lille rundtur, hvor vi kommer omkring flere af Ruffinos økologiske vine. Jeg anbefaler dig at læse med, hvis du er på jagt efter velsmagende italienske vine til fair priser.

 

Sponsoreret artikel i samarbejde med Ruffino

ruffino

Seks vine fra den toscanske producent Ruffino.

Prosecco Organic, Ruffino, Veneto, vejledende udsalgspris 149 kr. hos COOP, Meny og Supermarco (set helt ned til 85 kr. pr. flaske)

Læs også: Restaurant Domæne – ambitiøs restaurant er åbnet på Herningegnen

Denne økologisk prosecco er lavet på druen glera, som er dyrket omkring Ruffinos ejendom Poderi Ducali i Veneto i 100-250 meters højde over havet. Farven er strågul, mens næsen byder på umiddelbare, friske noter af citrus, æble og pære. I munden har den en delikat syre og et rent udtryk uden forstyrrende mislyde; en prosecco, som lever op til det, den skal: at levere friskhed og primær frugt. Forvent ikke stor kompleksitet, men til gengæld har man en let, enkel og velsmagende mousserende vin, som kan gå til stort set alskens serveringer hen over sommeren.

Pinot Grigio Organic 2021, Ruffino, Veneto, vejledende udsalgspris 89 kr. hos COOP, Meny og Supermarco

Vi bliver i Veneto på Poderi Ducali, hvor disse pinot grigio-druer ligeledes er dyrket økologisk. Jeg vil lade det være sagt med det samme: Jeg er ikke nogen stor fan af pinot grigio, som for mig ofte bliver en kønsløs affære. Derfor blev jeg også overrasket, da jeg smagte denne vin, som kendetegnes ved en udtalt energi og en delikat salthed i både duft og smag. I næsen er det grønne æbler citrus og hvide blomster, der tegner billedet. Noterne går igen i munden, hvor jeg desuden oplever en delikat cremethed og den førnævnte salte mineralitet, som giver vinen karakter – et dejligt glas hvidvin, også til prisen!

Chianti Organic 2021, Ruffino, Toscana, vejledende udsalgspris 99 kr. hos COOP, Meny og Supermarco

Chianti er og bliver hjertet i Ruffinos produktion. Det er i denne region, fætrene Ilario og Leonardo Ruffino i sin tid plantede de første stokke, og det er fortsat her, Ruffino ejer de fleste af sine vinmarker. Denne udgave er lavet på sangiovese, merlot og cabernet sauvignon og lagres udelukkende på ståltanke for at give en så frisk og ren frugtighed i udtrykket som muligt. Der er noter af brombær, blåbær, rødbede og et strejf af sød lakrids. Igen fornemmer jeg den salte mineralitet, som bidrager med et ekstra lag til vinen, hvis drivkraft er de mørke bærnoter krydret med et strejf af varme krydderier. Tanninstrukturen er let og cremet, og alt i alt er der tale om en rigtig god alround-rødvin, som især vil gøre sig godt i let afkølet tilstand (cirka 13 grader) til charcuteri, salte snacks og deslige såvel som en god omgang pasta bolognese.

Santedame Chianti Classico 2019, Ruffino, Toscana, vejledende udsalgspris 149 kr. hos COOP, Meny og Supermarco

ruffino

Santedame kommer fra vingården af samme navn, hvor druerne ligeledes dyrkes økologisk. Her bevæger vi os et trin op i niveau med øget kompleksitet og koncentration. Vinen har en tæt rubinrød farve. I næsen er der noter af kirsebær, næsten ovre i det likøragtige univers, samt varme krydderier og et strejf af vanilje. Overraskende er det, at vinen udelukkende er lagret i ståltanke, for jeg havde afgjort skudt den til at lave ligget på fad på grund af de mange noter af varme krydderier; men det hele ligger altså i druematerialet og terroiret, og det er ganske imponerende at opleve. Strukturen i munden er frisk og saftig, og selv om tanninstyrken er intensiveret, opleves vinen nydeligt afrundet og balanceret; en oplagt vin til sæsonens grillaftener.

Chianti Classico Riserva Ducale 2018, Ruffino, Toscana, vejledende udsalgspris 149 kr. hos COOP, Meny og Supermarco

ruffino

 

Vi skal selvfølgelig også omkring Ruffinos flagskib. Den lægger fra land med masser af sangiovese-karakter i form af kirsebær, brombær, chokolade og et strejf af balsamico. Vinen er lagret i 24 måneder på en blanding af ståltanke og fade, og man fornemmer den øgede kompleksitet, som fadene har føjet til vinen. Igen er der en vis volumen på tanninerne, men igen er de nydeligt afrundede og behagelige i munden. Således opleves vinen meget behagelig i munden med en cremet struktur og flot koncentration. Årgang 2018 har fået de maksimale tre glas i den toneangivende italienske vinguide Gambero Rosso; en vin, som vil gære sig godt til alt fra grillet okse til lam, charcuteri og andet, hvor der er en vis mængde umami i spil
Bemærk, at 2018-årgangen først kommer i handlen sidst på sommeren/i begyndelsen af efteråret.

Greppone Mazzi Brunello di Montalcino 2017, Ruffino, Toscana, vejledende udsalgspris 369 kr. hos COOP, Meny og Supermarco

ruffino

Ruffino kan også være med, når det gælder vellavet brunello di montalcino. 2017-årgangen, som er lige på trapperne på det danske marked, og den smager rigtig godt. Brunello di montalcino er langt fra altid synderligt imødekommende, lige når den kommer på markedet efter de i alt fem års lagring, men denne brunello er endog meget tilgængelig og venligt stem over for sin modtager. Druerne kommer fra vingården Greppone Mazzi fra parceller belligende i 210-460 meters højde over havet. Farven er mørk og tæt med noter af brombær, kirsebær, varme og vanilje. Den lange fadlagring har sat sit præg på vinen uden at overdøve frugten på nogen vis. Den kan drikkes med velbehag nu, men du kan også sagtens købe den og lægge den i kælderen i 5-10 år, hvilket bestemt ikke vil gøre den ringere; et rigtig godt bud på en brunello i den fyldige stil med en vis frugtsødme og smæk på krydderierne.

Læs mere om Ruffinos vine her, og følg dem på Instagram her.