Fem sommerfriske tyske vine

Vin 28. maj, 2021 0 Kommentarer

Juni er lige på trapperne, og dermed træder vi officielt ind i sommersæsonen. Det kræver nogle friske vine i glasset, og spørger man mig, er der ikke meget, der slår tysk riesling i den henseende. Således giver jeg her fire konkrete bud på sommerlige tyske vine – og en enkelt på andre druer – i den mere simple såvel som den komplekse ende af skalaen.

Sommeren er over os, og selv om denne artikel skrives med udsigt til silende regn, må vi være fortrøstningsfulde og håbe på sommer og sol i stride strømme; ikke mindst, fordi det giver anledning til at skænke kølig vin i glassene. Jeg er udmærket klar over, at der produceres masser af frisk, sommerlig vin af høj kvalitet mange forskellige steder i verden, men når alt kommer til alt, er der i min bog ikke noget, der slår tysk riesling. Det skyldes den altid delikate friske frugt med noter af alt fra grønne æbler og lime til ananas, mange og passionsfrugt pakket ind i en syrerig, frisk indpakning, ofte akkompagneret af restsødme i varierende grad, som får englene til at synge. Derfor har jeg fundet fem forskellige tyske vine, som alle egner sig fortrinligt til de solrige, varme dage. Fire af disse er lavet på riesling, og derudover har en enkelt hvidvin på chardonnay og weissburgunder også sneget sig med i feltet. Viel Vergnügen!

Vinene er anmeldt på en skala fra 1-6 med udgangspunkt i sammenhængen mellem pris og kvalitet

Læs også: Fem gode vine på chardonnay

Grauschiefer Riesling Trocken 2020, Jakob Schneider, Nahe. Tyskland
5 stjerner
99,95 kr. v/6 fl.
jyskvin.dk


2020-riesling frisk fra fad med masser af friskhed og knald på de primære frugtaromaer i næsen. Grapefrugt, melon og fersken er de dominerende noter, som også går igen i munden, hvor vinen toner rent riesling-flag med en intens syre, der trækker store mængder mundvand. Det er saftig vin yderste potens, og om end vinen er tør, er den liflig og generøs på sin egen slanke, stringente måde; en eminent aperitif såvel som forretsvin, der vil gå fortrinligt sammen med rimmet hvid fisk, østers, madsalater og lignende. Fem store stjerner.

Læs også: Se mine nye vinkort og -plakater

Blanc de Blancs 2019, Weingut Kampf, Rheinhessen. Tyskland
5 stjerner
110 kr.
vinuniverset.dk

Hvidvin på chardonnay og weissburgunder med et rent, klart udtryk uden brug af fad. Næsen er forholdsvis mild med beherskede noter af citrus og røde æbler med et strejf af flintet mineralitet. I munden er den slank og alligevel i besiddelse af en let cremethed, som man kender det fra chardonnay. Vinen har en medium syre, som giver masser af friskhed, uden at denne som sådan bliver toneangivende. En rigtig god allround-vin, som kan gå til et hav af forskellige fiskeretter, lyst fjerkræ og milde oste.

In der Heel Riesling Feinherb 2020, Heinrichshof, Mosel. Tyskland
5 stjerner
114 kr.
sprit-co.dk

tyske vine
Kan man få nok af moselriesling med restsødme? Det er i mine øjne et retorisk spørgsmål, hvor det – om nødvendigt – åbenlyse svar er ”nej”. Her har vi fat i en ganske aromatisk variant med muscatlignende blomsternoter såvel som lime og vandmelon. I munden er der en generøs sødme, som balanceres flot af en tilsvarende udtalt syre, og de to taler flot sammen i det samlede udtryk. I munden spiller den videre på de samme blomster- og frugtnoter, og alt i alt er der tale om en læskende, livlig riesling, som helt og aldeles lever op til forventningerne for en moselriesling i den lave ende af prisskalaen.

Riesling Sekt Brut 2017, Weingut Bender, Mosel. Tyskland
4 stjerner
145 kr.
hvaddrikkermantil.dk

Sektproduktionen er for alvor opblomstret de seneste årtier, og kvaliteten er så afgjort til stede. I Mosel vil de også være med, og her er det selvfølgelig riesling, der er i fokus. I vanlig moselstil er der en let sødme og masser af frugt at spore i vinen, og jeg vurderer, at det er en brut i den søde ende af genren. Der er noter af citrus, ananas og passionsfrugt, mens det er forholdsvis sparsomt med noter fra flaskegæringen. Det gør dog ikke nødvendigvis noget, for er man først og fremmest på jagt efter et glas frugtig, syrerig og umiddelbar mousserende vin af høj kvalitet, får man her et rigtig dejligt glas, som jeg ikke ville tøve med at servere som aperitif til et bredt udvalg af snacks.

Leinsweiler Sonnenberg Großes Gewächs 2015, Weingut Siegrist, Pfalz. Tyskland
5 stjerner
240 kr.
hojsteenvin.dk
tyske vine
Tør riesling i den fyldige ende med hele 14 procent alkohol. Sidstnævnte kommer dog ingenlunde negativt til udtryk. Der er tale om en balanceret vin med stor koncentration og fuldmodne noter af fersken, appelsinskal, kamille og et strejf af hvid peber og flintesten. I munden er den intens og kraftfuld med stor koncentration, samtidig med at der er masser af finesse og elegance. Syren er markant og samtidig nydeligt integreret, således at vinen fremstår meget harmonisk og balanceret; en flot riesling, som vil gå godt til intense retter med svampe, ost og kylling med sprødt skind.