Annonce i samarbejde med Copenhagen Sparkling Tea
Langt om længe er vejret blevet varmere og solen mere synlig. I den forbindelse har jeg haft fornøjelsen af at udvikle to opskrifter til sprudlende, roséfarvede sommerbobler i form af Copenhagen Sparkling Tea LYSERØD og RØD. Her sætter jeg fokus på førstnævnte, som er meget delikat og i øvrigt alkoholfri. Den parrer jeg med saltet torsk med asparges, stenbiderrogn og asiatiske nuancer.
Hvis du har fulgt med her på siden, ved du med sikkerhed, at jeg sætter pris på et godt glas vin. Når det er sagt, må jeg indrømme, at jeg også af og til foretrækker noget, der er en anelse lettere i alkohol uden at skulle føle, at jeg går på kompromis i forhold til velsmag. Det er en af årsagerne til, at jeg er blevet ret begejstret for de mousserende teer fra Copenhagen Sparkling Tea (som du kan læse lidt mere om her). Uanset om man vælger en af deres varianter med lav alkohol eller en af de alkoholfri udgaver, er man garanteret en lækker og spændende smagsoplevelse. For at være helt ærlig, blev jeg ret skeptisk, første gang jeg hørte om Jacob Kocembas mousserende teer. Min overordnede viden om te var (og er til dels fortsat) ret begrænset, og det interesserede mig ikke for alvor. Det krævede dog kun ét glas, før jeg var overbevist om, at denne særlige drikkevarekategori havde en spændende fremtid foran sig, for de delikate og samtidig tydelige aromaer, den venlige mousse og den fine balance i smagen imponerede mig meget. Siden første møde med Copenhagen Sparkling Tea har jeg haft fornøjelsen af at nyde flere af deres varianter som en del af alkoholfrie drikkevaremenuer på gode restauranter, og de passer fortrinligt til mange forskellige slags mad, selv på højeste niveau.
Læs også: Se mine nye vinkort- og plakater
Solskin kalder på rosé
Rosévin er den foretrukne drik hos mange hen over sommeren. Den lyserøde, klare farve er blevet synonym for godt vejr, og mens jeg afgjort godt kan lide farven, har jeg det mere anstrengt med duften og smagen, når vi taler rosé som genre. Alt for ofte smager en rosé – efter min mening – som en vin, der ikke kunne beslutte sig for, om den ville være en hvidvin eller en rødvin, og det kommer der sjældent noget godt ud af.
Det er dog ikke tilfældet, når jeg smager på varianterne LYSERØD og RØD fra Copenhagen Sparkling Tea. De byder begge på den karakteristiske lyserøde farve, men mens rosévine ofte ikke leverer meget mere end det, har disse to mousserende teer også masser af “rød” karakter og stor smagsintensitet. De tilbyder begge masser af røde bær og florale noter med hibiscus som en gennemgående note, og alt i alt er de begge perfekt egnede til gode stunder i solen.
Som mad- og vinjournalist er jeg kommet omkring en del forskellige mad- og drikkesammensætninger i tidens løb – med blandet succes forstås; men når mad og drikke for alvor finder hinanden, opstår sød musik og mundvige, der peger op ad. Mad- og drikkesammensætning er en særdeles spændende disciplin, og jeg har stor respekt for de kokke og sommelierer, som formår at få det til at gå op i en højere enhed. Som du måske ved, er jeg en passioneret hjemmekok og sommelier, og jeg elsker at eksperimentere med parringen af mad og drikke. Derfor tøvede jeg heller ikke, da Copenhagen Sparkling Tea spurgte, om jeg havde mod på at udvikle en ret til hver af deres røde mousserende teer, LYSERØD og RØD.
Lethed og finesse
Vi lægger ud med LYSERØD. Det er den lette, aperitif-agtige af de to varianter, som i øvrigt er alkoholfri. Med andre ord: Du kan bælle alt det, du har lyst til, uden at frygte, at du ikke kan køre hjem eller gennemføre et vigtigt møde med æren i behold. De forskellige tesorter kommer fra flere forskellige steder i Asien og er faktisk med til at give LYSERØD en asiatisk duft- og smagskarakter. Det inspirerede mig selvfølgelig til at gå i en asiatisk retning med en let og sart ret, som ikke overdøver teens ditto. Jeg sætter især pris på LYSERØDs florale og urtede noter fra daarjeling- og oolong-teerne, den nærmest røgede bærnote fra hibuscusblomsterne og den subtile umamikarakter, som kommer fra de japanske teer. der bidrager med en tang-lignende duft og smag.
Det væsentlige her er ikke at overdøve teens sarte nuancer. Derfor besluttede jeg at lave en sashimi-agtig servering med let saltet torsk. Den har jeg parret med mayonnaise tilsmagt med sojasauce samt skal og saft fra lime. Tynde skiver af grønne asparges bidrager med en frisk, ærtelignende smag og sprødhed. Korianderblade tilføjer en frisk aroma, mens stenbiderrognen giver retten et lyserødt islæt og et delikat “pop” i munden, når æggene brister. Det er en parring, jeg er rigtig godt tilfreds med, og jeg håber, at du har fået lyst til at kaste dig ud i at prøve det. Det er en oplagt sommerforret, og sammen med den alkoholfrie LYSERØD sikrer du, at hverken du eller dine gæster bliver slået i gulvet lige med det første.
God fornøjelse!
Saltet torsk med asiatisk mayo, grønne asparges og stenbiderrogn
Til fire personer
Ingredienser
250 gram helt frisk torsk
Salt
Limesaft
2 grønne asparges
15 korianderblade
50 gram saltet stenbiderrogn
Mayonnaise
1 lime, skal og saft heraf
1 spsk. sojasauce
1 æg
2-3 dl smagsneutral olie, fx solsikkeolie
Fremgangsmåde
Begynd med torsken. Det anbefales, at man fryser den i 24 timer forud for servering – hav det i baghovedet, når du forbereder dig. Tø torsken langsomt op i køleskabet, natten før den skal bruges. Skær torsken i tynde skiver på cirka 3-4 millimeter, og fordel disse på en tallerken. Drys med salt to timer før servering. Gnub salten godt rundt, så den bliver jævnt fordelt.
Lav i mellemtiden mayonnaisen. Kom alle ingredienser i en cylinderformet beholder, og blend dem med en stavblender, indtil de har samlet sig til en mayonnaise. Hvis den er lidt for tynd, kan man blot tilsætte mere olie. Smag til med limesaft og soja, så det passer til din smag.
Bring en halv liter vand i kog med en teskefuld salt, og blancher aspargesene i ét minut. Køl dem ned i isvand i et par minutter, og skær den i tynde skiver.
Dryp lidt limesaft på torskestykkerne umiddelbart før servering.
Anretning
Læg en spiseskefuld mayonnaise i bunden af en skål. Fold 6-8 stykker torsk, og placer dem på og omkring mayonnaisen. Tilføj skiver af asparges, stenbiderrogn og koriander, og server med det samme med et glas kølig LYSERØD til. Velbekomme!
Læs mere om Copenhagen Sparkling Tea LYSERØD her.