Vermouth – min foretrukne sommerdrink denne sommer

Vin 16. juni, 2021 0 Kommentarer

Annonce i samarbejde med Sprit-co.dk

Sommermånederne er aperitiffernes tid. Få ting slår at sidde og suge D-vitamin i solen med en god drink i hånden, og der er et hav af muligheder på denne front. I denne artikel vil jeg slå et slag for en drikkevaretype, som jeg for alvor er begyndt at sætte pris på: vermouth; men hvad er det nu lige, vermouth er, og hvorfor skal du nu til at lære den at kende? Det får du svaret på lige her, hvor jeg også introducerer dig til tre konkrete vermouths, du skal prøve. Du får tilmed en lille rabatkode i bunden af artiklen.

vermouth

Sommervarmen har langt om længe ramt os, og hvor er det skønt, at de forede jakker langt om længe må vige pladsen for shorts, kjoler, eller hvad du nu ellers måtte være til af sommerlig påklædning. De sommerlige beklædningsgenstande akkompagneres ofte af en kølig drink, som egner sig godt til solskin og høje temperaturer. Rosé og diverse former for mousserende vin ligger højt på hitlisten hos mange, og selv om der ikke er noget galt i det, vil jeg alligevel slå et slag for et alternativ, som jeg selv har kastet min kærlighed på. Det drejer sig om vermouth, som i udgangspunktet også er en vin, dog med diverse tilføjelser, som gør den lidt anderledes og særligt velegnet til sommeren, fordi den med fordel kan serveres på is. Den krydrede drik har i en årrække været en anelse utrendy, men den er på vej tilbage i det fine selskab, også takket være en række nye, små producenter, som har gjort deres for at vække interessen for vermouth igen.

Læs også: Anmeldelse af Krug 2008

Hvad er vermouth?
Kort fortalt er vermouth en vin tilsmagt med et udvalg af krydderier og urter samt tilsat alkohol, så den endelige alkoholprocent typisk ender på 16-18. De fleste vermouth-producenter holder deres opskrifter hemmelige, men krydderier såsom nelliker, kanel, kinabark, skal af citrusfrugter, kardemomme, merian, enebær og ingefær er typiske ingredienser i en vermouth. Det samme gælder malurt, som faktisk er hele årsagen til, at vermouth hedder vermouth. “Vermouth” er det franske ord for det tyske ord “Wermut”, som netop betyder malurt. Malurt spiller ligeledes en central rolle i fremstillingen af absint. Forstærket vin tilsat malurt var udbredt i 1500-tallets Tyskland, og sidenhen tog franskmændene den også til dig. I dag er der ikke noget krav om, at der skal være malurt i en vermouth, men mange håndværksproducenter holder fast i malurt som en del af ingredienslisten. Nogle producenter tilsætter urterne til den uforstærkede vin, andre til vinen, når den er blevet forstærket, mens en tredje gruppe udelukkende tilsætter dem til spritten for derefter ofte at gendestillere, inden den blandes med basisvinen. At en vermouth er forstærket, har også den fordel, at den kan holde sig i længere tid, efter den er blevet åbnet – typisk 3-4 måneder, hvis den opbevares i mørke, kølige omgivelser. Med andre ord kan man strække den over hele sommerperioden, hvis ellers man kan holde fingrene fra den så længe.

Hvid og rød, tør og sød
I dag er Frankrig og Italien de helt store producenter af vermouth, men der produceres også spændende vermouth i Spanien, USA og England såvel som i flere andre lande i mindre skala. Det var ligeledes i 1500-tallet, at man i Italien arbejdede med malurt som vigtig smagsgiver i forstærket vin, og man kaldte også vinen for “malurt-vin”. Foruden malurt anvendte italienerne også en række andre krydderier. I slutningen af 1700-tallet blev den første af de to toneangivende vermouth-typer introduceret i den norditalienske by Torino. Det drejede sig om den røde variant (rosso), som var kendetegnet ved at være sød og, ikke overraskende, baseret på rødvin. Nogenlunde sideløbende med dette fik den tørre, hvide udgave for alvor ben at gå på i Frankrig. Således er den hvide vermouth typisk tør og let bitter, mens den røde vermouth er mere sød og fyldig. Der er dog masser af undtagelser og eksempler på det modsatte.

Læs også: Opskrift: Saltet torsk, asparges, asiatisk mayo og stenbiderrogn

Server på is
En af de ting, jeg rigtig godt kan lide ved vermouth, er, at det fungerer rigtig godt at servere den på is. Når solen bager, er der ikke noget som en iskold drink, men det er ikke rigtig comme il faut at komme is i sit glas med vin, og desuden vil en vin med naturligt alkoholindhold også hurtigt blive vandet i smagen, hvis man tilsætter is. Her har vermouth den fordel, at den er stærkere i alkohol, og de ofte intenst smagende krydderier giver den så megen saft og kraft, at isterningerne er med til at balancere udtrykket. Det, at man kan tilsætte isterninger, gør også vermouth til en dejligt uformel drink, som man kan nyde i solskinnet uden nødvendigvis at skulle fordybe sig voldsomt i den, hvis man ikke er i humør til det.
Jeg sætter pris på den krydrede og komplekse karakter, som en vermouth altid byder på, og for mig fungerer det rigtig godt med den sødme, som især de røde udgaver byder på, fordi den balancerer de krydrede, bitre smage, som en vermouth også besidder.

Indgår også i cocktails
Selv om jeg personligt foretrækker at drikke kvalitetsvermouth rent, er vermouth også en klassiker i cocktailverdenen. Cocktails såsom en manhattan og negroni indeholder vermouth, men den mest berømte vermouth-cocktail er og bliver en dry martini, som er blevet udødeliggjort at James Bond. Der er ingen tvivl om, at vermouth ligeledes gør sig rigtig godt i cocktails takket være sine komplekse smagsnoter af urter og krydderier.

Min korte introduktion til vermouth er hermed overstået. Jeg krydrer den naturligvis med tre konkrete anbefalinger, som følger herunder:

Dolin Dry Vermouth, Frankrig 
99 kroner

vermouth

Dolin er en strålende introduktion til hvid, tør vermouth.

Dolins historie går helt tilbage til 1821, hvor huset blev etableret i byen Chambéry ved de franske alper. Der er tale om en straight-forward vermouth uden de store dikkedarer, og den fungerer som en rigtig god introduktion til de hvide, tørre vermouth-typer. Næsen er klar og delikat med noter af citrusfrugt og mentol samt et strejf af varme krydderier. I munden er der god balance mellem en fyldig cremethed og en forfriskende syre. Eftersmagen er krydret med en let bitterhed, cremet struktur og mandel; en rigtig god intro-vermouth, som giver et godt indtryk af, hvad klassisk tør vermouth kan, samtidig med at den vil være særdeles velegnet med et skvæt tonic og i en dry martini. Prøv også at give dine blåmuslinger et skvæt af denne vermouth, næste gang du laver moules marinieres.

Berto Ross de Travaj Vermouth di Torino, Italien
149 kroner

vermouth

Rød vermouth i solen holder hele vejen.

Rød vermouth fra Torino med brunlige, modne nuancer i farven. Den har en udtalt men ikke overdreven sødme, som får nydeligt modspil fra den syre, som vermouthen også besidder. Den dufter af mentol, estragon og anis, og noterne går igen i munden, hvor vermouthens krydrede væsen for alvor viser sig med masser af pikante noter af peber og ingefær. Der er en anelse bitterhed, som er med til at give vermouthen kant og kontrast til sødmen. Det klæder den rigtig godt med en stor isterning og en strimmel appelsinskal, som løfter og opfrisker den særdeles glimrende vermouth, som indiskutabelt er pengene værd og mere til.

Del Professore Barolo Vermouth, Italien
319 kroner

vermouth

Del Professore smager rigtig godt!

Nu bliver det alvor interessant og – først og fremmest – uhyre velsmagende. Her har vi fat i en rigtig håndværksvermouth lavet på nebbiolo-druer fra Barolo i Piemonte. Se, dét er feinschmeckeri. I glasset er den gyldenbrun og tyktflydende. I næsen minder den faktisk en del om de søde P.X.-sherryer med noter af rosiner, brun farin, valnødder, karamel og mentol. I munden er viskositeten tyk på grund af det høje sukkerindhold og alligevel saftig og frisk takket være den intense syre fra nebbiolo-druerne. Eftersmagen er lang og krydret med noter af peber, chili og ingefær, der varer ved og ved. Dette er en afsindigt velsmagende vermouth, som få flotteste vis balancerer den høje sødme med friskhed fra syren – en guddommelig drik, som alle fortjener at smage. Man kan godt komme en isterning i glasset, men den fortjener faktisk at blive drukket, som den er. Vi er prismæssigt i den høje ende for en vermouth, men sammenligner man med anden vin til disse penge, får man her virkelig en oplevelse.

Tusind tak til vin- og spiritusimportøren Sprit og co. for at støtte denne artikel. Det er hjælp som denne, der gør, at jeg kan fortælle gode historier om stort og småt. Sprit og co. smider tilmed en rabatkode oven i hatten, som giver 10 procent på købet af en eller flere af de konkrete vermouths i denne artikel. Brug koden “feinschmeckeren”. 

Rigtig god sommer!