Anmeldelse: Krug Vintage 2004

Vin 27. december, 2017 0 Kommentarer

Det flyder fortsat med bobler her på siden, og her skal det handle om nogle særligt eksklusive og ditto delikate af slagsen. For en god måneds tid siden havde jeg fornøjelsen af at blive inviteret til smagning af den nye Krug Vintage 2004 foranlediget af ingen ringere end Olivier Krug, sjette generation af Krug-familien.

krug vintage 2004

Et flot makkerpar – Krug Vintage 2004 og 2002.

Han førte os gennem nogle af de tanker, som Krug arbejder med i disse år. Det være sig blandt andet musik komponeret særligt til de enkelte cuvéer og årgange samt deres Krug ID-app, hvor man via en kode på flasken i appen kan få detaljeret information om vinens oprindelse og sammensætning. Der er også en playliste med musik, der passer til den flaske Krug, du har i glasset.

Læs også: feinschmeckeren.dk’s store nytårschampagnetest 2017/18

Men nok om det. Det essentielle er indholdet i flasken på Krug Vintage 2004; en årgang, Krug selv har givet betegnelsen “luminous freshness” – lysende friskhed. De lægger med andre ord vægt på den friskhed, elegance og stringens, som årgangen ifølge dem især er kendetegnet ved, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret.

Blendet består af 37 procent pinot noir, 39 procent chardonnay og 24 procent meunier. Næsen er allerede generøs og kompleks med hvid fersken, røde æbler, jordbær og en kalket mineralitet. De autolytiske noter af gær, brød og svampe er afgjort til stede, men Krug Vintage 2004 er endnu så ung på sit nuværende stadie, at disse noter endnu ikke er de mest fremtrædende.

Læs også: Anderledes champagnetest gav overraskende vinder

I munden har den en særdeles intens syre, der efter min mening gør den en anelse for stringent på nuværende tidspunkt. Efter nogle minutter i glasset begynder vinens fylde om koncentration at udfolde sig, og det bliver mere harmonisk, end end balancen mellem fedme og friskhed ikke er helt på plads.
Jeg er dog fortrøstningsfuld, for i munden kan jeg fornemme, at elementerne er til stede – de skal bare finde hinanden. Vi smager til sammenligning Krug Vintage 2002, der denne dag leverer til perfektion – definitionen på harmoni, og den har virkelig også vundet meget, siden jeg smagte den første gang i fjor. Og det er ud fra den betragtning, at jeg har store forventninger til Krug Vintage 2004, der kan blive en virkelig stor champagne inden for de næste to til fem år, og har man endnu mere tålmodighed, er det helt afgjort en sejlivet vin, der har potentiale til mange år på langs i kælderen.

krug vintage 2004

Ifølge producenten skulle søpindsvin være den perfekte food pairing med Krug Vintage 2004. Foto: PR.

Jeg har fundet vinen til 1.999 kroner hos Leisner Vine. Det er afgjort mange penge for en flaske vin, men jeg synes, at man fornemmer den “Krug feeling”, der kan oversættes til uovertruffen elegance og finesse. Det er svært at holde pris og kvalitet op mod hinanden i dette prisleje, men skal jeg alligevel gøre det, lander vi på fem store stjerner ud af seks på nuværende tidspunkt. Køber du den nu og venter minimum to år, får du en champagneoplevelse i særklasse.

Krug Vintage 2004
5 (store) stjerner