Disclaimer: feinschmeckeren.dk var inviteret af Moët Hennessy Nordic til smagningen
Krug er i mine – og mange andres – øjne kongen af Champagne. Få producenter kan hamle op med den prestige og respekt, der omgærder det berømte champagnehus, som nu er klar til at lancere den nyeste udgave af sin flagskabschampagne, Krug Grande Cuvée. Den nye udgave, Krug Grande Cuvée Edition 169, er hovedsagligt baseret på 2013-årgangen. I alt består den af et blend af 146 vine fra 11 forskellige årgange – de ældste komponenter er helt tilbage fra årgang 2000. Jeg har haft fornøjelsen af at få en forsmag på den nye Krug Grande Cuvée, som lanceres inden for de næste par uger, og her kan du læse min vurdering.
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er særdeles stor fan af champagnerne fra Krug. I mine øjne finder man ikke champagner, der er i bedre balance mellem intens friskhed, koncentration og storhed. Krugs flagskib er Krug Grande Cuvée, som lidt fejlagtigt af mange anses for at være en slags introduktion til Krugs univers. Ja, det er producentens billigste champagne, men man kan ikke kalde Grande Cuvée for en standardchampagne. Krug Grande Cuvée er nemlig baseret på Joseph Krugs drøm helt tilbage fra etableringen i 1843. Med udgangspunkt i, at champagne er essensen af velbehag, var hans vision, at han år efter år skulle være i stand til at tilbyde en champagne af udsøgt kvalitet, uanset hvordan vejrliget havde været det pågældende såvel som de forudgående år.
“Et godt champagnehus bør kun producere to champagner af samme kvalitet,” skrev Joseph Krug i en af sine gamle notesbøger.
Med det mente han, at der skulle være en champagne, som holdt samme høje niveau og smagsprofil fra år til år. Det er den, vi i dag kender som Krug Grande Cuvée. Den anden champagne skulle afspejle et givent års karakteristika så godt som muligt – det oplever man via Krug Vintage.
Læs også: Anmeldelse af Krug 2008
Det er korrekt, at årgangsudgaverne fra Krug koster mere end Krug Grande Cuvée, men det skyldes i lige så høj grad, at mængderne er mindre. Det gælder i særdeleshed enkeltmarksudgaverne Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay, som produceres i meget små mængder, hvorfor priserne også er ganske heftige. Om end der er mere prestige i at drikke enkeltmarksudgaverne såvel som den “almindelige” årgangsudgave”, må jeg indrømme, at jeg har en særlig forkærlighed for Krug Grande Cuvée, fordi den for mig er det tætteste, man kommer, på en komplet champagneoplevelse. Krug har et enormt bagkatalog at trække på, når de blender Grande Cuvée. Det betyder, at man foruden friskheden fra den nyeste årgang, der altid danner basen, også får al den dybde og kompleksitet, man kunne ønske sig, fra de ældre årgange. Med en vejledende pris på 1.399 kroner for Grande Cuvée Edition 169 er der indiskutabelt tale om en eksklusiv oplevelse; men selv om det er rigtig mange penge for 75 centiliter mousserende vin, er Krug Grande Cuvée altid pengene værd – den skuffer bare aldrig. Punktum.
Krug Grande Cuvée Edition 169 er baseret på årgang 2013, som anses for at være en god årgang. Den er dog langt fra lige så hypet som 2012-årgangen, som Edition 168 er baseret på. Baseret på dette første indtryk synes jeg dog, at 169’eren faktisk er mere i tråd med det, jeg forbinder Grande Cuvée med, når jeg sammenligner med 168’eren, som er ekstremt stringent og høj på syre. Misforstå mig ikke: Grande Cuvée Edition 168 er fremragende, men den er ikke indsmigrende fra første sekund, som tidligere udgaver har været det. Der er dog ingen tvivl om, at 168’eren bliver grandios på den lange bane. Krug Grande Cuvée Edition 169 er til gengæld allerede nu en storcharmør, og således lever den op til mine forventninger: En Krug Grande Cuvée skal levere varen, uanset hvornår man åbner den. Lad os med de ord komme til selve anmeldelsen:
Jeg har både anmeldt vinen på 100-pointskalaen såvel på en skala fra 1-6, hvor jeg tager højde for sammenhængen mellem pris og kvalitet.
Krug Grande Cuvée Edition 169
96 point/6 stjerner
Vejledende pris: 1.399 kroner
Forhandles i en lang række vinbutikker landet over via Moët Hennessy Nordic
Åh, hvor bliver man glad, når man stikker næsen i et glas fyldt med Krug Grande Cuvée! I næsen byder den fra første sekund på friske noter af citron og grønne æbler akkompagneret af hasselnød, røg fra flintesten, der slås mod hinanden, honning og nougat. I munden viser en markant syre sig med det samme og slår takten stilsikkert an, uden at munden snerper sammen – elegant spillen med musklerne. Syren giver hurtigt plads til vinens forførende cremethed og tætte koncentration med al den oomph, man håber på, hver gang man åbner en flaske Krug. Noterne fra næsen fortsætter i munden, og efter hver tår sidder man tilbage med en helstøbt smagsoplevelse. Syren er flot integreret i vinen, således at den ikke dominerer, og det er sådan, Grande Cuvée skal være, hvis du spørger mig. Har man mådehold til at gemme noget af flasken til dagen efter, træder noterne af røg og flint endnu mere frem dagen derpå, og mere burgundiske noter kommer til. Man kan meget apropos i øvrigt sagtens nyde Edition 169 i et bourgogneglas – det folder blot vinen endnu mere ud. Det gode ved Krug Grande Cuvée er, at det er en champagne, der stimulerer alle, uanset om du er novice eller ekspert inden for Champagnes boblende univers. Det er i sig selv imponerende. Krug har skabt endnu et mesterværk, som her får min største anbefaling.