5 x formidabel tysk riesling

Vin 4. marts, 2021 0 Kommentarer

Jeg elsker tysk riesling. Der er aldrig en situation, hvor jeg ikke har lyst til et glas af denne skønne livseliksir fyldt med syre, aroma og ofte også en udtalt sødme. Her får du fem anmeldelser af tysk riesling i forskellige prisklasser. Få vine giver så megen value for money, som det er tilfældet med tysk riesling. Jeg håber, at det kan give lidt god inspiration.

 

Riesling Trocken 2019, Weingut Bernhard, Rheinhessen. Tyskland
5 stjerner
85 kr.
hojsteenvin.dk 


Om end der er tale om introvinen fra Weingut Bernhard, er der allerede masser af mineralitet at spore i glasset. Under de sarte noter af gule æbler, citrus og rosenblade træder en intens mineralitet frem med våd flint og salt. I munden virker vinen fuldmoden og alligevel frisk og let, hvilket gen skyldes den delikate mineralitet, som trækker masser af mundvand; en charmerende og karakturfuld hvidvin, som vil egne sig strålende til østers, ceviche og salater.

Læs ogs – interview med Egon Müller, kongen af tysk riesling

Juwel Riesling Trocken 2018, Juliane Eller Weine, Rheinhessen. Tyskland
5 stjerner
110 kr.
vinuniverset.dk


Delikat og aromatisk riesling med noter af grape og mandarin tilsat et solidt skud flintet mineralitet. Det er den unge Juliane Eller, der står bag denne vin, som byder på saftighed ad libitum, intens frugtighed, syrlighed kombineret med en let cremet fylde. Det er sådan et glas, man altid lige kan drikke et mere af. Drik den som aperitif, til fisk og skaldyr eller cremede oste.

Læs også: Forrygende vine fra Maximin Grünhaus i Ruwer

Dajoar Zenit Riesling 2017, Bender Wine, Mosel. Tyskland
5 stjerner
139 kr. v/6 fl.
hvaddrikkermantil.dk


Dajoar betyder ”som i gamle dage” og refererer til traditionen i Mosel med at lave vine med et vist niveau af restsødme. Her drejer det sig om 14 gram, som giver en vin med en rund, sødmefuld karakter, uden at det tager fokus fra den friske syre. Der er noter af ananas, kokos, bergamotte og hvad peber. Der er masser af syre, flintet, røget mineralitet og en tæt, cremet koncentration. Der er endnu tale om en vårhare, som sagtens kunne ligge mange år på langs, men omvendt er den forbistret svær at holde fingrene fra, og har man først åbnet den, drikker den nærmest sig selv. Med sin lette sødme vil den snildt kunne klare asiatisk mad med en vis chilistyrke såvel som krydrede retter eller en stegt jomfruhummer eller kammusling; stor bællefaktor og meget fair pris – fem store stjerner!

Pettenthal Roter Hang 2018, Weingut E. Gröhl, Rheinhessen. Tyskland
6 stjerner
249 kr.
vinkonsulatet.dk

tysk riesling

Riesling er overordnet set mest kendt for at være en højaromatisk drue med masser af frugt; men at den også er en uovertruffen terroirdrue, er denne vin et forrygende eksempel på. Vinen kommer fra det legendariske Roter Hang i Nierstein, nærmere betegnet fra grand cru-marken Pettenthal, og riesling-druerne har virkelig suget til sig af markens fortrin. Der er noter af havgus, våde sten, flintesten, der slår gnister mod hinanden, og subtile frugtnoter med citrus som de mest dominerende. På forunderlig vis er næsen nærmest burgundisk, og i munden er den også ekstremt mineralsk og byder på høj syre og en delikat fedme. Den smager hamrende godt nu, men der er heller ingen tvivl om, at det er en vin med en uhyre lang fremtid foran sig, hvis man kan vente. Vin i særklasse til en skarp pris.

Bernkasteler Riesling Kabinett Feinherb 2019, Dr. H. Thanisch, Mosel. Tyskland
6 stjerner
179 kr. (6 for 599,95 kr.)
nemlig.com

tysk riesling
Tysk riesling med restsødme er – til julemaden såvel som i det hele taget – noget af det bedste, jeg ved. Med sin balance mellem syre og sødme omfavner den julemaden perfekt, samtidig med at friskheden og den lave alkohol holder sig frisk og vågen frem for at gøre dig træt og ugidelig. Her har vi fat i et skoleeksempel på, hvad genren kan. Næsen byder på delikate noter af lime og flintesten samt tropiske noter af ananas og mango. I munden er der masser af syre, som på flotteste vis udligner den lette sødme, som vinen besidder. Det er vin, som man bare kan blive ved med at drikke, fordi det smager så hamrende godt, og selv om det ikke nødvendigvis er det fornuftige at gøre, er det i hvert fald godt, at vinen giver lysten til et glas mere; et skønt, charmerende og rigtig godt match til de mange forskellige garniturer på juletallerkenen. Køb for Guds skyld seks flasker, for du løber hurtigt tør, og til den pris kan det slet ikke betale sig at lade være.

Tak, fordi du læste med. Jeg håber, at artiklen har givet lyst til at drikke noget tysk riesling. Jeg skal i hvert fald have mig et glas oven på denne artikel.