5 lækre forårsvine under 100 kroner

Vin 16. april, 2021 0 Kommentarer

Foråret er over os, og selv om temperaturerne fortsat ikke er røget i vejret, er solen begyndt at få fat. Her får du fem lækre forårsvine til under 100 kroner, som vil gå strålende til både grønne og hvide asparges, nye kartofler og andre forårsdelikatesser.

Vinene er anmeldt på en skala fra 1-6 ud fra en sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Alpi Retiche Bianco 2019, Nino Negri, Valtellina. Italien
6 stjerner
89 kr. v/6 fl.
leafbird.dk

forårsvineHer har vi fat i noget så usædvanligt som en hvidvin på nebbiolo, som ellers primært er kendt for at lægge druemateriale til de berømte barolo- og barbaresco-vine. Vi er i Norditalien, hvor druen i forvejen trives, men her er vi nordøst for Milano, tæt på den schweiziske grænse. Den åbner med en delikat næse, der ikke holder sig tilbage med sine frodige citrusnoter suppleret af en anelse tropisk frugt i form af kiwi. I munden er det første, man lægger mærke til, den koncentrerede fylde, den lette cremethed og den intense koncentration, som er usædvanlig at finde i en vin dette prisleje. Der er noter af citrus og våde sten, og takket være den høje syre er der masser af saftighed, der får mundvandet til at løbe. Den smager rigtig, rigtig godt, og det er svært at få fingrene i vin til den pris, som kan det samme, og på den baggrund kommer vi ikke uden om topkarakteren.

Læs også: Fem gode vine på chardonnay

Verdejo 2019, Viña Gormaz, Rueda. Spanien
4 stjerner
79 kr. v/6 fl.
wine.dk
Saftig og umiddelbar verdejo, der vil fremad med sin høje syre og friske frugtighed, som spiller på noter af citron, grønne æbler og melon tilsat et skud flintet mineralitet. Vinen har et nærmest tanninagtigt bid, som giver den mere krop og struktur, end man umiddelbart kunne forvente. Drik den til et røget laks, kyllingesalat eller en fiskefilet med rejer, hvis du er i humør til vin til frokost, eller sæt den til alle former for hvid fisk og lette forretter til aften.

forårsvine

 

Steinbock Riesling Trocken 2019, Weingut Hörner, Pfalz. Tyskland
5 stjerner
90 kr.
vinuniverset.dk
I vanlig pfalz-stil er der tale om et slankt og rankt udtryk af riesling-druen. Der er noter af lime og fersken, som bakkes op af en flintet mineralitet, som sammen med den friske syre trækker masser af mundvand fra alle kroge af mundhulen. Vinen er i nydelig balance og synes at byde på blot et strejf af restsødme, som er med til at runde kanterne fint af; en dejlig vin, som vil gå glimrende til alt fra hvid fisk og skaldyr til cremede oste og charcuteri. 

Læs også: Fem gode vine på pinot noir

Les Petites Abeilles Rouge 2018, Jean-Luc Colombo, Vin de France. Frankrig
5 stjerner
79 kr. v/6 fl.
wine.dk

Jean-Luc Colombo er berømt for sine vine fra Nordrhône, især fra Cornas. Han laver dog også mere beskedne vine såsom denne på ren grenache fra Sydrhône. I næsen er den frisk og ekspressiv med noter af blåbær, brombær, sød lakrids og våde sten. I munden har den en flot koncentration og en tæt struktur, samtidig med at den takket være fuldmodne, bløde tanniner fremstår saftig og nem at gå til. Der er ligeledes masser af frisk syre, som gør, at denne vin er særdeles nem at holde af, og at dens ellers mørke væsen ikke overvælder mundtøjet med overdreven ekstraktion; et dejligt glas allround-rødvin, som med sikkerhed vil gå rent ind alt godt fra grillen såvel som godt charcuteri.

Nero d’Avola 2019, Cusumano, Sicilien. Italien
5 stjerner
79,95 kr. v/12 fl.
philipsonwine.dk

Nero d’avola er en mørk, intens og samtidig ofte også forholdsvis elegant druesort fra de syditalienske vinområder. Det gælder bestemt også for denne konkrete vin, der byder på en rendyrket, uforstyrret oplevelse af frisk frugt i form af brombær og blåbær. Frugten suppleres af lette pebernoter, også i munden, hvor den giver en delikat krydret kant til denne indsmigrende rødvin, som byder på masser af frisk syre og forholdsvis lette tanniner; et rigtig godt glas alsidig rødvin, som kan fungere til en lang række ikke alt for kraftige retter.