Nytårsaften står for døren, og der er udsigt til udgifter på tusindvis af kroner, hvis man vil have de dyreste råvarer og mest kostbare champagner; men det kan sagtens lade sig gøre at få en velsmagende nytårsaften med god mad på tallerkenen og champagne i glasset, uden at det behøver at koste en formue. Det giver jeg et eksempel på her, hvor jeg parrer den økologiske Parcelle 181 fra Canard-Duchêne med røget laks, bagte løg og en cremet sauce med fløde, peberrod og dildolie.
Annonce for Canard-Duchêne
Det kunne være skønt, hvis vi alle kunne mæske os i dåsevis af kaviar, friske trøfler og wagyubøffer skyllet ned med vine til tusindvis af kroner til nytårsaften; men sådan er virkeligheden bare ikke. Priserne på både champagne og gode råvarer er steget mærkbart de seneste år, og det kan efterhånden være svært at følge med. Heldigvis kan det stadig lade sig gøre at lave en væsentligt mere prisvenlig nytårsmenu, uden at der skal optages lån i boligen – det prøver jeg at konkretisere her.
Champagne til skarp pris
Det er efterhånden svært at finde god champagne til under 500 kroner. Om det er pengene værd, skal være op til den enkelte, men mange penge er det i hvert fald. Heldigvis er der stadig gode køb af gøre, og blandt de bedste er i min optik den økologiske champagne Parcelle 181 Extra Brut fra producenten Canard-Duchêne. Man kan ofte finde den til 250 kroner i flere af COOP’s butikker, og op til nytår kan man endda nogle steder finde den endnu billigere.
Jeg har smagt den adskillige gange, og jeg bliver altid imponeret over den kvalitet, man får for pengene. Der er delikate noter af citrus, grønne æbler og ristet brød suppleret af en herlig mineralitet og en markant, forfriskende syre, som renser munden på behagelig vis. Den kan drikkes som aperitif til salte, sprøde snacks, men den kan også sagtens ledsage lette forretter eller et godt stykke modnet komælksost.
Laks, løg og fløde
Jeg har valgt at parre champagnen med en simpel, velsmagende forret, som foruden den koldrøgede laks ikke koster alverden. Jeg vil anbefale, at du køber en hel side/et helt stykke laks, således at du kan skære nogle tykkere skiver. Lader det sig ikke gøre, kan du også sagtens bruge skiveskåret laks af så god en kvalitet, du kan finde. Jeg sværger til Fynbolaksen fra Centralrøgeriet, som blandt andet kan købes hos Løgismose Toldboden i København, men der findes selvfølgelig også andre gode producenter rundt omkring i landet. Det eneste “besværlige” element på tallerkenen er dildolien, som kan udelades, hvis man ikke har mod på at kaste sig ud i den – sværere er det bestemt heller ikke.
Fedme, syre og sødme
Retten spiller på fedmen fra laksen og fløden, mens løgene giver en dyb sødme. Der er peberrod i saucen, som giver noget modspil, og det samme gør champagnen takket være sin friskhed, som virkelig klæder retten. Jeg håber, at den vil inspirere dig – enten til nytårsmenuen eller en hvilken som helst anden dag, hvor det gerne må være lidt lækkert.
Opskrift til fire personer
Ingredienser
200 gram koldrøget laks af god kvalitet
1,5 dl piskefløde
100 g dild
200 g smagsneutral olie
8 løg
200 g groft salt
20 g peberrod
1/4 citron, saften heraf
Fremgangsmåde
Begynd med olien – gerne dagen før. Kom dild og olie i en blender, og blend i fem minutter. Blenderen vil udvikle varme undervejs, og opvarmningen er med til at trække mere farve ud af dilden. Hæld olien gennem en finmasket si, og hæld den i en sprøjtepose. Hæng sprøjteposen med spidsen nedad, så væsken kan samle sig i bunden. Efter cirka 15 minutter kan du klippe et lille hul i spidsen og lade væsken løbe fra, så der kun er olien tilbage – denne er nu klar til brug.
Skær bunden af løgene, og stil dem på højkant i et ildfast fad dækket med groft salt. Bag dem i ovnen i en time ved 200 grader varmluft. Tag dem ud af ovnen, lad dem køle af, og tryk forsigtigt løgene ud af skallen. Sorter de groveste lag fra, og halver løgene. Dryp med citronsaft umiddelbart før anretning.
Lav saucen, mens løgene er i ovnen. Riv peberroden, og bland den i fløden. Lad den trække med peberroden i 20 minutter, og sigt den derefter gennem en finmasket si. Bland fire skefulde af dildolien i fløden lige før servering, og rør kun ganske let rundt i den.
Skær laksen i skiver på cirka én centimeters tykkelse, og anret dem i en dyb tallerken. Læg løgene i en vifte, og færdiggør retten med saucen i midten af tallerkenen foran gæsterne ved bordet – velbekomme og godt nytår!