MasterChef-opskrift – koteletter i fad på min måde

Opskrifter 17. marts, 2016 2 Kommentarer
En glad mand umiddelbart efter de rosende ord fra dommeren. Foto: TV3/MasterChef.

En glad mand umiddelbart efter de rosende ord fra dommeren. Foto: TV3/MasterChef.

Kan man blive rørt af at se sig selv få ros i et madprogram på tv? Ja, åbenbart. Selv om jeg havde oplevet det hele én gang, blev jeg faktisk en smule rørstrømsk over den kritik, som dommerne gav mig i gårsdagens program. Med ord som “jeg synes virkelig, at det er en flot ret” fra Mielcke og “din måde at stege en kotelet på er perfekt – det er sådan, den sk al se ud” fra Castberg kunne jeg ikke have ønsket mig mere efter kåldolmerfadæsen dagen forinden.

At jeg vandt udfordringen og sidenhen den afgørende prøvelse ud i rødgrød med fløde, som sendte mig direkte i semifinalen som den første deltager, gør kun oplevelsen endnu mere opløftende, og jeg må indrømme, at jeg er ret stolt. Derfor skal du selvfølgelig også have opskriften, som kommer herunder.

Min fortolkning af koteletter i fad.

Min fortolkning af koteletter i fad.

 

Ingredienser til to personer

1 skaftkotelet med en tykkelse på cirka fire centimeter, gerne fra økologisk gris
Olivenolie
Smør
3 kviste timian
2 fed hvidløg

Karryhollandaise
1 pakke smør, gerne økologisk
2 æggeblommer
1,5 teske karrypulver, gerne af god kvalitet, eksempelvis Curry Powder CP44
Saften fra en halv citron
Salt

Syltede løg
Fire rødløg
2 dl eddike
150 gram sukker
1 dl vand

Hjertesalat
1 hjertesalat
30 gram smør
Salt og peber
1 citron, skallen heraf

Fremgangsmåde:
Syltede løg: Bring eddike, vand og sukker i kog i en lille kasserolle. Halver løgene på langs, og læg dem i gryden. Lad løgene koge i tre minutter, sluk for varmen, og lad dem trække indtil brug.
Kotelet: Salt koteletten tyve minutter i forvejen, og lad den stå ved stuetemperatur. Tænd ovnen på 150 grader. Varm et pande op ved høj varme i to-tre minutter, kom olien på og dernæst koteletten. Vend den hvert 15. sekund i cirka to minutter, tilsæt en god skefuld smør, timian og hvidløg, og fortsæt halvandet minut mere. Sæt koteletten i ovnen i fem minutter, og lad den trække, mens du laver saucen.
Karryhollandaise: Sæt smørret over samtidig med koteletten, og smelt det ved lav varme uden at røre i det, så vallen falder til bunds. Kom æggeblommerne og citronsaften i en ny kasserolle, og pisk kortvarigt over medium varme, indtil blommerne bliver lyse og luftige. Tag gryden af varmen, tilsæt karrypulveret, og begynd herefter at tilsætte smørret, som blot skal være lunt, lidt efter lidt, indtil saucen er tyk. Smag eventuelt til med salt, citronsaft og karry.
Hjertesalat: Halver hjertesalaten på langs, og steg det på skærefladen i smørret i cirka et minut. Sluk for varmen, og lad salaten trække i endnu et minut, inden du tager det af og river citronskal ud over.
Anretning: Skær en flot skive af koteletten, og læg dem på tallerkenen sammen med salat, løg og eventuelt tyndskårne radiser. Hæld saucen på retten ved bordet foran gæsterne. Velbekomme!