Melbourne siges af mange at være Australiens kulinariske hovedstad. Når man spørger de lokale om, hvad man skal opleve i byen, svarer stort set alle, uafhængigt af hinanden, at man skal ud at nyde byens mange restauranter og kaffebarer, hvilket er en anbefaling, jeg helt afgjort bakker op om. Melbourne er med sin multikulturelle sammensætning et drømmested for madnørder, og byen har derfor naturligvis også plads til en restaurant med et rendyrket fokus på dansk mad. Kokken bag er Bente Grysbæk, som du havde muligheden for følge i TV2s Cecilie og Madklubben, der løb over skærmen i bedste sendetid tilbage i foråret. Her bed hun skeer med nogle af landets bedste kokke, og derfor var et besøg på Restaurant DANSK selvfølgelig obligatorisk, da jeg var i Melbourne i ugen op til jul.
Restauranten ligger i Melbournes finansdistrikt på gaden Little Bourke Street, der også danner rammen for byens China Town. Facaden lover ikke meget, men da vi træder ud af elevatoren på tredje sal, genkender vi med det samme dansk design, en montre med dansk akvavit og snaps samt rugbrød på restaurantens brødstation, hvor miniatureplatter står sirligt opstillet med toppe af smør på.
Den helt store attraktion på Restaurant DANSK er smørrebrød, hvilket også var det, vi havde sat os for at udforske. Derfor blev en kølig Carlsberg Classic skænket i det store glas, mens en Aalborg Dild Akvavit blev skænket til kanten i en mindre model. Dildakvavitten er blevet min favorit fra Aalborg Akvavits sortiment, og den passer særdeles glimrende til sild, som var første punkt på menuen. Første udgave var stegt og serveret med en halv grillet lime på toppen. Silden var frisk i smagen med en dejlig fedme og saftighed i kødet. Den grillede lime bidrog med indbydende aromaer og var et godt twist på den klassiske stegte sild.
Andet stykke var hvid sild med karrysalat og marmoreret æg på toppen. Karrysalaten bød på sprøde, saftige og syrligt forfriskende æblestykker, og denne sildemad er skoleeksemplet for alle, der gerne vil lære karrysilden at kende.
Tasmansk laksemad
Har man som dansker bevæget sig i Australien, ikke mindst på kronprinsesse Marys fødeø, Tasmanien, er man med sikkerhed blevet konfronteret med australiernes nysgerrighed og stolthed over deres aktie i det danske kongehus. Og stolte kan de med rette være, også af deres fisk og skaldyr, som er af en sublim kvalitet. Til Bente Grysbæks klassiske stykke med laks har hun valgt røget udgave fra Tasmanien, som er så langt fra den billige supermarkedsudgave, hvis signatur hovedsagligt er den harske smag, der sætter sig i fedtet, som muligt. Her var smagen ren og fyldig med laksens delikate fedme, der fik modspil af en rævesovs med mere syre end den, der normalt glider ud af tuben fra Bähncke, hvilket passede mig glimrende. En klassisk, velsmagende laksemad.
Når man taler smørrebrødsikoner, er det svært at komme uden om stjerneskuddet. Og hvorfor skulle man også det, når nu det smager så godt, hvis det er lavet ordentligt? Denne version kom med stykker af pocheret rockling, en aflang, nærmest ålelignende fisk med hvidt kød og struktur a la sandart. Fisken kom også som sprøde fiskefingre med glasklart, saftigt kød og derudover store rejer, røget laks og kaviar på toppen. Her fik de gode råvarer lov at tale uden indblanding fra en masse stærke saucer, og det ristede stykke surdejsbrød dannede et godt fundament for det veludførte stjerneskud.
Læs også: Opskrift – Kaviar Søllerød Kro style
Smuk leverpostej
Man kan sige meget om leverpostej, men stor visuel ynde er spisen som udgangspunkt ikke kendt for. På Restaurant DANSK blev jeg dog præsenteret for en meget smuk én af slagten. På det smørklædte stykke hjemmebagt rugbrød lå en forholdsvis grov postej med god struktur. Den var pyntet smukt med crudités af gul- og bolsjebeder og syltede stykker af rødbede. Splitter af bacon bidrog med sprødhed, men jeg savnede en lidt mere markant, røget smag derfra. Alt i alt endnu en flot repræsentant for dansk smørrebrød.
Læs også: En dejlig frokost hos Aamanns
Det kan være svært at vænne sig til, at det er legitimt at spise jordbær i sæson i december, men sådan er det, når man sidder på den anden side af jorden. Således var vores første dessert, jordbær med fløde, helt på sin plads, og i den australske sommervarme var den mere end velkommen. I dette tilfælde var jordbærrene vendt med rålakrids, som bare klæder bær rigtig godt. Bente Grysbæk gør en dyd ud af at bruge danske specialprodukter, og derfor var lakridsen fra bornholmske Johan Bülow. Lakrids er langt fra så populær i Australien, som den er det herhjemme, men i denne veldocerede mængde, er jeg sikker på, at danskere såvel som udlændinge vil finde den velsmagende. Fløden kom som en fin quenelle med masser af cremethed, der bandt retten fint sammen.
Om end julen er overstået, og du sikkert ikke magter mere julemad, tager jeg alligevel chancen og præsenterer dig for Bente Grysbæks version af vores alles risalamande. Den kom i et glas, hvor risalamanden var toppet med en intens kirsebærsauce og ristede mandelflager på toppen. På trods af den lokale sommer blev vi for en kort bemærkning hevet tilbage til den danske vinter, og det er vel egentlig en af de fineste ting, når mad skaber en stemning og vækker minder i én.
Til desserterne nød vi et glas udmærket kirsebærlikør fra Heering. Her havde jeg foretrukket danske Frederiksdals kirsebærvin, og jeg ved, at Bente Grysbæk arbejder på at få et parti til Melbourne.
Da vi forlod restauranten, var det med en følelse af, at elevatoren op til tredje sal i virkeligheden førte os tilbage til Danmark med smørrebrød, når det er mest klassisk og veludført. Specielt min medspiser, der ikke havde været hjemme siden juli, følte, at hun nu trods alt havde fået del i det danske frokostbord, selv om hun ikke skulle fejre jul i Danmark. Restaurant DANSK er i høj grad til for The Danish Club, som er en forening af danskere, der er bosat i Melbourne. Her kan de komme og få deres danske fix, når hjemveen trykker sig på; men derudover fungerer restauranten også som en flot repræsentant for klassisk dansk gastronomi og vores smørrebrødstradition, og det kan vi godt være stolte af. Maden er klassisk og bringer ikke på samme måde nye dimensioner til smørrebrødet, som eksempelvis Adam Aamann gør det, og det er et bevidst valg. Bente Grysbæk har forsøgt sig med mere moderne udgaver, som ikke i samme grad faldt i gæsternes smag på den anden side af jorden. Desuden sætter de faste danske gæster også pris på de traditionelle stykker, når nu det netop handler om at ”komme hjem” for en stund. Under alle omstændigheder kan Restaurant Dansk anbefales til alle, der vil have et velsmagende indblik i, hvad traditionel dansk mad er.
Restaurant DANSK
428, Level 3 Little Bourke Street
3000 Melbourne
Australien
Hjemmeside