Sponseret indlæg i samarbejde med Aalborg Akvavit og Aalborg Basis Snaps
Jeg har tidligere givet mine egne tips til hjemmelavet snaps, og hvordan man kan tilpasse dem til mad og vice versa. Jeg kender dog en, der bevæger sig på et helt andet niveau i forhold til mig og de fleste andre, hvad angår erfaring og eventyrlyst ud i snapsens vide verden. Hans navn er Rasmus Leck Fischer, han er kok og har tidligere arbejdet på så suveræne steder som Søllerød Kro og Dragsholm Slot, inden han besluttede at rykke i egne lokaler i Atelier 1B på Frederiksborggade nær Nørreport i København. Her holder han middagsselskaber, forbereder selskaber ud af huset og udvikler nye opskrifter, heriblandt også snapse. Denne interesse blev vakt på Dragsholm Slot.
”På Dragsholm Slot fik jeg mulighed for at lave 100 forskellige snapse, hver især med én ingrediens, så vi kunne blive kloge på deres særlige egenskaber. De blev ikke filtreret, men jeg noterede mig, hvornår de var gode, hvornår de blev dårlige. Året efter lavede jeg 50 snapse, hvor jeg trak på den erfaring, jeg havde fået året forinden,” fortæller Rasmus Leck Fischer, der sågar har lavet en bog om hjemmelavet snaps.
Nordisk rom
Der er ikke så få snapse på hylderne i Atelier 1B, og komponenterne i dem bevæger sig ud over det sædvanlige. Da jeg spørger, om han har ramt noget, der minder om rom, hiver han hurtigt fat i en flaske med Aalborg Basis Akvavit, der har trukket med birkebark, der er brændt med en gasbrænder. Der er i virkeligheden ”bare” tale om røgsmuld, man bruger til at grille eller ryge med, med birkebark, og så har Rasmus Leck Fischer tilsat sit hemmelige våben til sine avecinspirerede snapsetyper, karamel.
”Jeg laver en helt almindelig karamel af sukker på en tør pande. Jeg laver en lys og en mørk udgave. Den lyse bruger jeg, når smagen skal være mild, mens jeg bruger den mørkere karamel, når det skal have lidt mere dybde, nærmest som havde snapsen lagret på fad. Smør karamellen ud på en bageplade, og bræk det i mindre stykker, når det er kølet af. Så er det lige til at smide i snapsen, og det bliver hurtigt opløst,” forklarer han.
Et andet eksempel på noget rigtig spændende er hans snaps med hvidtjørn og solbær. Hvidtjørn er umuligt at finde, tænker på måske, men det gror eksempelvis ved Dronning Louises Bro i København, og dermed er det sikkert til at finde et hav af steder. Den giver en virkelig god dybde og et ekstra lag til snapsen, som skaber kompleksitet, når du blander den med noget andet.
Rasmus Leck Fischer danner basen ved at lade bærrene fra hvidtjørn trække i Aalborg Basis Snaps i to uger, hvorefter den får lov til at runde sig af, gerne i et par måneder. Herefter har han iblandet solbær, hvor han tager solbær på en bageplade, drysser med sukker og bager dem ved 150 grader i en time, indtil de er skrumpet lidt ind. Så presser han dem gennem en si og kommer solbærpulpen i hvidtjørnsnapsen. Dermed får man en bærsnaps, der kan væsentligt mere end blot at være frisk og frugtig takket være det dybe fundament fra hvidtjørnen.
God i cocktails
Rasmus Leck Fischer er også optaget af snaps i cocktails.
”Det giver god mening at bruge nordiske råvarer i vores drikkevarer, når vi også er så optagede af det i maden, og så smager cocktails baseret på snaps bare rigtig godt.”
Han har blandt andet opfundet en nordisk mojito baseret på rosengeranium, som fås hos de fleste blomsterhandlere. Først laver man en rosengeraniumsnaps af bladene fra rosengeranium, som trækker i en klar snaps i 24 timer. Herefter filtreres den. Herefter bygges drinken op med rosengeraniumblade, rørsukker og snaps, og der toppes med danskvand.
Gode tips
Rasmus Leck Fischer har nogle gode råd til folk, der gerne vil komme godt i gang med hjemmelavet snaps:
- Lav noget simpelt første gang, eksempelvis en hindbærsnaps, så du får en succesoplevelse. Herefter kan du gøre det mere avanceret.
- Selv om det af garvede snapsemagere anses for at være snyd, kan det anbefales at lave frugt- og bærsnaps ved at lave udtræk i stedet for at komme det direkte i snapsen. Udtrækkene giver nemlig en friskere smag til snapsen. Prøv eksempelvis at lade hyldeblomst trække med sukker i nogle timer, bland det derefter i snapsen, og filtrer efter 24 timer. Med bær kan man med fordel give dem et lille opkog med sukker, inden man kommer snapsen på.
- Husk, at der ikke er nogen grænser, så længe råvarerne ikke er sundhedsskadelige. Brug fantasien, når du laver snaps.
Vind fem glas Aalborg Basis Snaps
Med masser af ny inspiration er det nu tid til, at du kan komme i gang derhjemme med din egen hjemmelavede snaps. Derfor udlodder jeg i samarbejde med Aalborg Akvavit fem glas Aalborg Basis Snaps. Det, du skal gøre, er at skrive, hvilken snaps du drømmer om at lave, hvis du vinder. Skriv det i kommentarfeltet nedenunder, og del endelig alle dine tanker om snaps, så vi kan få ny inspiration ud i alle landets små snapseværksteder. Konkurrencen løber frem til mandag d. 20. juni, hvor vinderen vil blive fundet ved lodtrækning. Held og lykke!