Perlehøne, rød karry og asiatisk kryddersnaps

Opskrifter 18. maj, 2016 0 Kommentarer

Sponseret indlæg i samarbejde med Aalborg Basis Snaps

I forrige uge fik du en guide til, hvordan du let kommer i gang med at lave din egen kryddersnaps. I denne omgang vil jeg sætte fokus på, hvordan man sætter snaps til mad.

kryddersnaps
Denne ret udgør dagens eksempel på parring af snaps og mad. Se opskriften længere nede.

Det spændende ved at parre kryddersnaps med mad er, at man selv har en langt større indflydelse på komponenterne i forhold til vin. Sidstnævnte er, som den er, mens du selv kan designe den helt rigtige snaps til din mad.

Man kan enten vælge at lave en kryddersnaps, hvor nogle af ingredienserne går igen i mad og drikke. Det kunne eksempelvis være en hindbærsorbet med en sødet hindbærsnaps. Man kan også gå den anden vej og få snapsen til at levere nogle nuancer, der klæder en ret godt. Hvis man eksempelvis kastede sig over en ret med sommerbuk, glaserede rødbeder og en intens sauce, ville en brombærsnaps utvivlsomt give noget af den mørke frugtighed, som klæder vildtkød utrolig flot.

Asiatisk snaps
Jeg er ikke tidligere stødt på en asiatisk kryddersnaps, så for at lave noget helt anderledes, valgte jeg at kaste mig ud i den udfordring. Min tanke var at lave en snaps med tydelige noter af velkendte asiatiske smage, og den skulle være grøn og frisk i udtrykket. Jeg tilsatte kaffir limeblade, citrongræs, ingefær, koriander og chili og lod det trække i to uger. Resultatet er blevet meget vellykket, og den helt neutrale smag i Aalborg Basis Snaps gør, at man får den rene smag af ingredienserne.

Tanken med min ret var, at den skal rumme nogle af de samme smage som snapsen for at give det mest harmoniske smagsbillede. Jeg tænkte straks på at lave en sauce med rød karry, som er noget af det, jeg holder mest af, i det thailandske køkken. Dertil et stykke stegt perlehønebryst (det kunne også have været god kylling), løg til at give sødme og fennikel til at give sprødhed og et strejf af anis. Det er en nem ret at lave, og kombinationen virker rigtig godt. Hvis din snaps har taget megen styrke fra chilierne, skal du passe på med at gøre saucen for stærkt.

Herunder får du opskriften på retten såvel som snapsen – god fornøjelse!

kryddersnaps
Så er karrysaucen kommet på.

 

kryddersnaps
Den asiatiske kryddersnaps står til ventre, mens den anden er et forsøg på en bitter med kanel og stjerneanis.
Et glas Aalborg Basis Snaps fyldt med asiatiske smage.
Et glas Aalborg Basis Snaps fyldt med asiatiske smage.

Asiatisk kryddersnaps
1 glas Aalborg Basis Snaps
2 stængler citrongræs, banket og snittet fint
1 håndfuld frisk koriander
30 gram ingefær
1 chili – vælg styrke efter smag
10 kaffir limeblade

Fremgangsmåde: Kom alle ingredienser i glasset, og lad det trække et mørkt sted i to uger. Si snapsen, eventuelt også gennem et tefilter.
Snapsen kan sødes med sukkersirup, hvis man ønsker en rundere udgave, der dulmer chilien.

Perlehønebryst med brændte løg, fennikel og rød karrysauce – til to personer
To perlehønebryster – god kylling kan også anvendes (jeg fandt en frilandsperlehøne i Netto af alle steder)
½ fennikel
2 løg
Frisk koriander
1 spsk. smør
1 dl vand

Sauce
1 dåse kokosmælk
½-1 spsk. rød karrypaste
15 gram frisk ingefær
Fiskesauce
Limesaft

Fremgangsmåde:
Sauce: Varm kokosmælken op til cirka 90 grader – den skal ikke koge. Tilsæt rød karry og ingefær, når kokosmælken begynder at tykne og få konsistens som flødesovs. Blend saucen i en blender, og sigt den herefter eventuelt gennem en si. Smag til med fiskesauce og limesaft.
Fennikel: Del fenniklen i fire stykker. Kom vand og smør i en kasserolle, kom fenniklen i, og lad det simre, indtil fenniklen begynder at mørne. Tag fenniklen op, reducer lagen, og gem den til løgene.
Brændte løgringe: Snit løgene i tykke ringe, og steg dem på en brandvarm, tør pande, indtil de bliver let sorte på begge sider, og de er blevet let mere. Lun smør- og vandemulsionen op, og vend løgringene deri.
Perlehønebryst: Krydr med salt. Steg brysterne ved høj varme i olie. Vend hvert 15. sekund, så varmen stiger jævnt op. De skal stege i cirka fire minutter. Tilsæt lidt smør til sidst for at give perlehønen mest mulig stegesmag.
Anretning: Placer elementerne på tallerkenen (den på billedet er en lille portion), og pynt med rigelig koriander. Nyd et glas asiatisk snaps og en kold lys øl dertil.

kryddersnaps
Velbekomme!

 

Læs mere om Aalborg Basis Snaps.