Mortens Kro – Når blåt lys, gourmetmad og afbleget hår går op i en højere enhed

Anbefalinger 9. april, 2012 0 Kommentarer

Mortens Kro er, mildest talt, et beskedent navn til den restaurant, som Morten Nielsen driver i Nordjyllands hovedstad, Aalborg. Fra gaden spotter man hurtigt et karakteristisk blåt lys, som indvendigt viser sig at oplyse en restaurant, som har sin helt egen stil.

feinschmeckeren.dk tog til Aalborg for at møde manden bag Aalborgs bedste restaurant.

(Se billeder af gourmetmenuen nederst, under artiklen)

Et stk. charmeur i uniform.

Selv om Michelin-ræset udelukkende raser i København, eksisterer der mange gourmetrestauranter rundt i Danmark. Ét af disse steder er Mortens Kro, som ligger i centrum af Aalborg. Her regerer Morten Nielsen, bedre kendt som Morten Kok. Han har fået tilnavnet ’Marquis’en af Aalborg’ – en reference, der henviser til hans dominans på den ålborgensiske restaurantscene. Siden 1997 har han drevet Mortens Kro med sin helt egen stil, som har bevaret og fortsat udvikler restauranten som byens bedste spisested inden for gourmetmad.

CV’et taler for sig selv. Fra 1989-91 arbejdede Morten Nielsen i Luxembourg, blandt andet på 2-stjernede Saint Michel. I 1996 vandt han titlen Årets Kok. Mad og sensualitet hænger sammen i Morten Nielsens univers, og i den mere kuriøst afdeling bør nævnes, at han har været skribent på Tidens Mand og blandt andet skrevet bøgerne Forførende weekendmad for to og Sensuelle Stunder.

I dag laver han mad på Nordjyske Web-tv.

Selvhøjtidelig og fine fornemmelser har aldrig eksisteret på stedet. Fokus er derimod på, at gæsten skal have en god oplevelse med mad af højeste kvalitet i behagelige, afslappede omgivelser.

”Ambitionen har altid været at servere gourmetmad i afslappede omgivelser. Mortens Kro skal være et sted, hvor almindelige mennesker har lyst til at komme og nyde en god middag uden at skulle udsættes for en masse fine fornemmelser fra restauranten undervejs; det skal være et frirum at komme her,” siger Morten Nielsen. ’Mortens Kro’ stammer fra Morten Nielsens barndom, hvor han som 7-8-årig inviterede venner og familie til middag i forældrenes spisestue.

Særligt i mørke ligner Mortens Kro udefra mere en fancy natklub med sit blålige lys, som stråler ud gennem vinduesfacaden. Jeg indrømmer gerne, at jeg fandt lyset en smule overvældende og mystisk for en restaurant i Danmark, hvor de fleste – især i disse tider – er simpelt og minimalistisk indrettet uden for megen fest og farver; men det er Morten Nielsen lige glad med.

”Jeg har altid haft en fascination for lys, og jeg synes, at det er meget undervurderet i forhold til at sætte en stemning i et rum. For mig giver det blå lys en coolness, og det pifter stemningen op.

Efter fem minutter i restauranten erkendte undertegnede, at lyset har en opløftende effekt på humøret, og det er faktisk ret cool. Stedet udstråler en sådan-gør-vi-her-attitude på en fed måde, som indikerer, at Morten Nielsen står ved sin egen stil. En funky og farverig stil, som understreges af Mortens Nielsens – og det øvrige mandlige personales – oversizede orange butterflies med prikker, som giver et morsomt pift.

En ægte klassiker – Morten Nielsen varetager flamberingen inde i restauranten med rutineret håndelag.

Maden er dog det vigtigste for en god restaurant, og Mortens Kro leverer gourmetmad på virkelig højt niveau. Morten Kro har brugt lokale råvarer altid og længe før, at det blev moderne med det nye nordiske køkken.

”Jeg kalder min madlavning for Moderne Dansk. Jeg lader mig inspirere af alverdens køkkener, og så laver jeg det af danske råvarer i stedet for at importere en masse varer.”

Når retterne bliver præsenteret, er det tydeligt, at Morten Nielsen går op i råvarernes oprindelse og den gode historie. Vildsvinet kommer fra Klosterhedens Vildt i Vestjylland, og den saftige unghane kommer fra Gråsten.

På vinfronten kan du forvente en del fransk vin, men også en del fra blandt andet USA, New Zealand.

Store bordeauxer og champagner i ældre årgange er på kortet til priser, som københavnske restauranter har svært ved at konkurrere mod.

Et sidste spørgsmål trænger sig på, inden Morten Nielsen skal tilbage til aftenens klargøring: hvad er historien bag det afblegede hår, som er blevet hans faste kendetegn?

”For 17-18 år siden brækkede jeg mit ene ben på ski. Under helingsprocessen kunne jeg kun gå i de der triste adidas-bukser med knapper hele vejen op ad benet. I et forsøg på at flytte folks fokus fra benet valgte jeg at afblege håret, og det har altså hængt ved siden da, og nu er det blevet en del af mit look,” forklarer Morten Nielsen.

Herunder får du et indblik i, hvad du for eksempel kan forvente af kulinariske oplevelser, hvis du besøger Mortens Kro. Billederne præsenterer gourmetmenuen med fem retter, ost, champagne og vinmenu, som den så ud i marts. Hele pakken koster 1.498 kroner. Bemærk, at denne artikel ikke er en anmeldelse af Mortens Kro.

Appetizer – røget andebryst med ekstrem dybde i smagen. Æble og tyttebær udgør tilbehøret.
Meget tynde skiver saltet torsk, som har et flot farvespil sammen med bolsjebederne. Delikat.
Økologisk ørred fra Thy, akkompagneret af persilleskumfidus og -pesto og lækre muslinger på toppen.
Vildsvin fra Klosterhedens Vildt med creme af røgede tomater og ristede svampe.
Smørmør og saftig unghane fra Gråsten med gulerodspuré og friteret persillerod. Lækkert i sig selv, men…
…en sort, knoldet detalje manglede. Det rådede Morten Nielsen bod på…
…og således endte det hele godt. Sort trøffel, med kraftig aroma og smag, som blev revet ud over retten med rund hånd. Mums.
Guddommelige, franske oste. Punktum.
Morten Nielsen er ikke mindst kendt for sine desserter. Denne forklarede mig hvorfor: fantastisk chokoladeis, creme af henholdsvis kondenseret mælk og hvid chokolade, karamelliserede mandler og marengs. Virkelig lækkert.

Således endte en dejlig middag på Mortens Kro, og en klar anbefaling lyder herfra.