Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch og legendariske Bernkasteler Doctor

Vin 25. september, 2020 0 Kommentarer

Disclaimer: feinschmeckeren.dk var inviteret til Mosel af vinimportør L’Esprit du Vin. Denne har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.

Vinproducenten Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch ejer størstedelen af Bernkasteler Doctor, en af Tysklands mest berømte vinmarker, som ligger i vinregionen Mosel. Fra denne og producentens få andre parceller produceres der riesling-vine med stor finesse og klarhed, som egner sig uforskammet godt til fisk, skaldyr og krydrede retter. Rasmus Palsgård var på besøg hos det familiedrevne foretagende i byen Bernkastel-Kues.

Man bliver med ét betaget af de stejle skråninger, der knejser ved foden af Mosel-floden, når man kører gennem det tyske landskab. Kursen er sat mod byen Bernkastel-Kues, som er vokset sammen på tværs af floden. Vi skal i første omgang til Kues på vestbredden af Mosel, hvor vi har en aftale på Villa Thanisch. Villa Thanisch er en smuk privatbolig, som velsagtens kan betegnes som et palæ. Huset blev opført af Dr. Hugo Thanisch i 1884. Det er bygget af skifersten, som dengang var et yderst eksklusivt materiale og den dag i dag et symbol på den vigtige funktion, som skifer har for terroiret i Mosel – det er den, der er med til at give de elegante hvidvine deres mineralske dybde.

På Villa Thanisch bor Sofia Thanish sammen med sin mand, Hans-Hermann Kocks. Hun er 11. generation i det 100 procent familieejede foretagende, som blev etableret i 1636 – altså for knap 400 år siden. Vinhusets eksakte navn er Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch. ”Wwe.” er en forkortelse for ”Witwe”, det tyske ord for enke, der fører tilbage til enkefrue Katharina Thanisch, som i 1895 overtog driften, da Dr. Hugo Thanisch døde og dermed efterlod sin kone og tre børn.

I denne artikel går turen til Bernkastel Kues og Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch.

Læs også: Her er landets bedste vinmenuer

Doctor-vinmarken
Det er imidlertid Sofia Thanischs datter, Christina Spier, der tager imod os, da vi ankommer. Hun er næste generation i familieforetagendet og er i færd med at blive kørt i stilling til at overtage dele af driften. Hun har gjort klar til smagning af 2019-årgangen, som efterhånden er nået ud til butikkerne rundt omkring i verden. Vi skal smage hele striben af vine, og det aldrig kedeligt, når man er hos en producent af Weingut Wwe. Dr. H. Thanischs kaliber. Producenten råder i alt over ni hektarer vinmarker fordelt i og omkring Bernkastel-Kues. Kronjuvelen i porteføljen er en parcel på den legendariske vinmark Bernkasteler Doctor, som med sin størrelse på i alt 3,25 hektarer ikke er synderligt stor og dermed også ganske eksklusiv. Med en hældning på op til 65 procent er det en ekstremt stejl vinmark, som med sin syd-sydvestvendte skråning har en perfekt eksponering for solen. Ydermere bidrager refleksionerne fra lyset i Mosel-floden med yderligere sol og varme til marken.

dr. h. thanisch

Sofia Thanisch og datteren Christina Spier tager et kig på druerne.

Sofia Thanisch viser os et billede, hun har fået for mange år siden. Det illustrerer perfekt betydningen af det rette mikroklima. På billeder ser man den bjergside, hvorpå Bernkasteler Doctor ligger. Mens de omkringliggende marker er dækket af sne, er Doctor-marken helt blottet for sne, fordi den ganske enkelt får mere varme. Dette er både en fordel i begyndelsen af året, hvor vinstokkene blomstrer og således ikke må få frost, såvel som om efteråret, hvor druerne har optimale betingelser for at modne. Med andre ord er terroir og mikroklima ikke bare noget, en god historiefortæller har fundet på – det betyder rent faktisk noget.

dr. h. thanisch

Dette billede illustrerer på strålende vis forskellen på et godt og et fremragende terroir. Det er Bernkasteler Doctor, der ses i midten uden sne.

Finesse og rigdom
Det fornemmer man også hurtigt, da vi går i gang med smagningen. For god ordens skyld skal det nævnes, at det er druen riesling, det hele drejer sig om for Thanisch og langt størstedelen af områdets producenter. Den trives i det forholdsvis kølige klima på de stejle skråninger, hvor den kan slikke så megen sol som muligt. Resultatet er sprøde, friske, syrerige og spændstige vine med flot balance takket være den restsødme, der er i Thanischs vine såvel som i langt størstedelen af dem, der kommer fra Mosel. Vi lægger ud med at smage introvinene fra Thanisch, som lægger godt fra land. 2019 Riesling Trocken er basisvinen fra Thanisch, og den er slank i strukturen med masser af syre og friskhed. Mineraliteten er markant, og det samme er de ranke noter af grønne æbler og lime. Endnu bedre er 2019 Bernkastel-Kues Alte Reben, som er udstyret med en smule restsødme, som er det, der er med til at skabe balancen i tysk riesling. Den er på ingen måde sød, men den har sødme nok til at ramme det helt rigtige udtryk, hvor syre og sødme gør vinen let og svævende. Der er masser af mineralitet og frugt, og den er så nem at drikke, at man gør bedst i at have en ekstra flaske liggende klar på køl – perfekt til fisk og skaldyr.

Vi bevæger os langsomt fremad i sortimentet og smager de skønne vine fra grand cru-vinmarkerne (på tysk Große Lage) Bernkasteler Graben og Bernkasteler Badstube. Det er flotte med rank struktur og delikat frugt og i sig selv mere end anbefalelsesværdige, men der er ingen tvivl om, at det er vinene fra Bernkasteler Doctor, der hiver stikket hjem. Det gør den både i den helt tørre udgave, Großes Gewächs, og i endnu højere grad i de to forskellige sødmegrader kabinett og spätlese. Her fornemmer man for alvor den rigdom, marken formår at kanalisere ud i druerne. Her er fyldige noter af lime, æble og hvid fersken kombineret med en endeløs dybde, flintet mineralitet og høj syre. Det er vine, der ganske enkelt skriger på at blive parret med stegte jomfruhummere, kammusling, chilistærke thairetter og andre former for mad, hvor syren og sødmen for alvor kan komme til deres ret.

Villa Thanisch.

Skal man forsøge at beskrive stilen hos Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch, vil jeg bruge betegnelsen ”finesserig generøsitet”. Det skal forstås på den måde, at vinene besidder al den elegance, man kan drømme om, men man skal ikke lede efter det behagelige og imødekommende, som man skal i andre vine eller hos andre producenter. Vinene er nemme at gå til, mens de er unge, men har man tålmodigheden til at gemme dem i 10-15-20 år, vil man få en oplevelse, der er guder værdig. Det understregede vinen, vi rundede af med, på flotteste vis. 2004 Bernkasteler Doctor Kabinett var begyndt at vise en moden karakter, men friskheden og den ranke syre var endnu intakte i vinen, som endnu en gang mindede om, hvor vidunderlig tysk riesling er.

Smagningen bød blandt andet på disse vine fra Bernkasteler Doctor.

Legende fylder rundt
Da besøget nærmer sig sin afslutning, falder snakken på nogle af mange gamle vine, Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch opbevarer i deres kælder under Bernkasteler Doctor-marken. Den absolut mest eksklusive vin er en trockenbeerenauslese fra 1921. Producenten er meget tilbageholdende med denne flaske, som fylder 100 år i 2021. Senest blev der solgt en flaske i 1986, hvor prisen landede på svimlende 11.100 D-mark, som i nutidens valuta kan omregnes til cirka 42.500 kroner. Den er speciel af flere årsager. For det første var man i den spæde efterkrigstid efter Første Verdenskrig, og for det andet var det første gang nogensinde, at det lykkedes at lave trockenbeerenauslese i Mosel. Trockenbeerenauslese er den sødeste kategori inden for tysk vin, som praktisk talt laves af druer, der på stokkene er skrumpet ind til rosiner. Det giver nogle magiske vine med enorm sødme, samtidig med at de er friske på grund af den høje syre. Under Anden Verdenskrig vidste familien Thanisch godt, at franskmændene ville nå frem og tømme vinområdernes kældre, hvorfor de skjulte disse særlige vine, som aldrig blev optaget af de allierede styrker. Derfor er Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch fortsat i besiddelse af flaskerne, og mon ikke der er nogen, der er heldige at smage de eksklusive dråber til næste år, når de fylder rundt.

Kort om 2019-årgangen i Mosel
2019-årgangen i Mosel anses for at være en rigtig god årgang. Desværre er udbyttet hos langt de fleste producenter stærkt reduceret i forhold til i 2018 – helt ned til 40 procent. Det skyldes en hårdt frost efter blomstringen, som gjorde, at mange stokke ikke satte frugt.

Derfra gik tingene dog lige efter planen, og langt størstedelen af producenterne kunne høste sunde, fuldmodne druer. Sammenlignet med 2018-årgangen har 2019’erne et mere slankt og elegant udtryk. Syren er markant uden at være overdøvende, og der er en flot balance i prædikatsvinene hos stort set samtlige producenter, jeg har smagt 2019’ere fra.

Vinene fra Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch importeres og forhandles i Danmark af L’Esprit du Vin. Producenten skal ikke forveksles med Weingut Witwe Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef, som er den anden gren af familien.