Vin har ligesom mennesker et potentiale, og i hvor høj grad dette udfoldes, afhænger af omgivelserne. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilket glas du drikker vinen af, hvis du ønsker at se dens fulde formåen. På linje med et hvilket som helst andet værktøj tjener vinglasset en funktion, som i dette tilfælde er at udtrykke vinens udseende, duft og smag så godt som muligt til glæde for dig.
”Dybest set kan du drikke vinen af en kop eller sågar direkte fra flasken, men det yder den ikke retfærdighed. Et godt vinglas udtrykker vinens kvaliteter og sikrer, du får den optimale oplevelse af vinen”, siger chefsommelier på michelinrestauranten Studio i København, Morten Magh, som dagligt forholder sig til, hvilke vinglas der er de perfekte til de vine, han serverer for gæsten.
Læs også: Studio – det bliver ikke ved én michelinstjerne
Hvilke glas, du nyder din vin af, har stor betydning for den oplevelse, du får ud af den. Det nemmeste er at tage et helt almindeligt vandglas eller kaffekrus og et godt vinglas og så se, hvilken forskel du oplever i duft og smag. Helt fundamentalt opfylder det gode glas nogle kriterier, som udfolder vinens potentiale.
”Det er først og fremmest vigtigt, at vinglasset har et bæger, hvor vinen kan få luft. Denne form kaldes tulipanformen, fordi glasset er udformet som en lukket tulipan, hvor bunden er bredere end toppen. Således kan vinen få ilt, mens den smallere top gør, at aromaerne stiger op i næsen frem for ud til alle sider, som det gør i de gammeldags glas, hvor glasset er bredest foroven. Disse er et no-go, for de gør ikke noget godt for vinen,” siger Morten Magh. Han pointerer, at glassene bør være af krystal, fordi det udtrykker vinens udseende bedst muligt, mens billigere glas bliver slørede og grimme i længden.
Læs også: Den Vandrette – vinbar i vatter
Når vinen får luft, udvikler vinens duft og smag sig. Det er ligeledes årsagen til, at man slynger vinen, for når det sker, udvides vinens overfladeareal, hvilket får duftnoterne til at stige op fra glasset. Man siger, at vinen åbner sig, og det er nogle vine længere tid om end andre. Især vine, der har ligget på træfade, og som er tiltænkt flere års flaskelagring, inden de drikkes, har brug for at blive iltet for at få aromaerne til at komme til udtryk. Vine med lagringspotentiale er meget kompakte i de første mange år, og ilten pakker så at sige vinen ud. Omvendt kan mere simple, let drikkelige vine være mere udtryksfulde, lige når de kommer i glasset, og de behøver derfor knap så megen luft. Derfor er det en god ide at have forskellige glas til dine vine. Ifølge Morten Magh er du godt begyndt, hvis du er udstyret med fire forskellige slags glas, som hver især tjener en funktion.
”Jeg anbefaler, at man anskaffer sig et lille og et stort hvidvinsglas. Det lille er velegnet til mousserende vin, lette, friske vine og dessertvin, mens det store glas er velegnet til fadlagrede, komplekse vine såsom god chardonnay fra Bourgogne eller kvalitetsriesling, der har godt af mere luft.
Læs også: Storslået bourgogne-middag med eminente vine
Til kraftige rødvine, eksempelvis på druerne Syrah, Cabernet Sauvignon og Grenache, fungerer et smalt rødvinsglas godt, fordi de kraftige vine ofte har rigeligt med udtryk i sig. Til bløde, mere sarte druesorter som Pinot Noir og Nebbiolo bør man have et bredt rødvinsglas, som giver de elegante noter mulighed for at udfolde sig,” siger han.
Behøver ikke at koste en formue
Nogle vinglas kan rumme mere end en hel flaske vin. Morten Magh hører ofte, at hans gæster bliver overrasket, hvor store glassene ofte er, men det er der en god grund til.
”Husk på, at glasset ikke er stort, fordi du skal fylde mere vin i. Glassene er store, fordi det gør det nemmere at slynge vinen rundt, så hæld ikke mere end 10-15 centiliter i ad gangen. Et stort glas har også den fordel, at du kan have næsen i det, mens du drikker, for rigtig meget af det, vi smager, sker på baggrund at vores lugtesans,” forklarer sommelieren, der ligeledes opfordrer til, at man prøver sig frem og eksperimenterer med at hælde den samme vin i flere glas for at opleve forskellen.
Læs også: Anmeldelse af Dom Pérignon 2004
De gode vinglasproducenter har specialiseret sig i glas, der er designet specifikt til én druesort. Eksempelvis østrigske Riedel, der tilbage i 1959 revolutionerede vinglasset med frembringelsen af det tulipanformede glas specifikt til rød bourgogne, har specialiseret sig i et hav af druespecifikke glas, hvor serien Sommelier står som flagskibet. Det er mundblæste glas, der passer til alt fra pinot noir til zinfandel, og de koster op til 600 kroner … per glas. Langt mindre kan gøre det, forsikrer Morten Magh.
”Eksempelvis producenten Spiegelau har med sin Authentis-serie en række glas, der passer til de fleste vine, og her kan du erhverve dig en kasse med to for cirka 80 kroner. Riedel har også billigere alternativer, som fungerer rigtig godt. Alle vine, dyre som billige, vinder ved at blive drukket af et godt glas,” siger han.
Hvis det virker overvældende at skulle investere i et hav af druespecifikke glas, har sommelieren et godt råd.
”Begynd med de glas, der passer til de vine, du drikker mest, og så kan du altid opgradere. Der er ingen grund til at købe et glas til fadlagret chardonnay, hvis du aldrig drikker den slags vin. Det er altid en god ide at spørge din lokale vinhandler til råds,” siger han.