Taittinger – Grevinden af Champagne

Vin 3. marts, 2023 0 Kommentarer

Taittinger hører til blandt de førende producenter i Champagne og er især blandt vinentusiaster respekteret for topvinen Comtes de Champagne, ”Greverne af Champagne”. Siden 2019 har Tattinger dog haft en grevinde ved roret i form af Vitalie Taittinger, som jeg havde fornøjelsen af at møde på champagnehusets smukke ejendom Château de la Marquetterie til en snak om de fremtidige visioner for Taittinger.

feinschmeckeren.dk var inviteret til Frankrig at hotel- og restaurantorganisationen Relais & Châteaux

Foto: Martin Morell og Louis Teran

Det er januar, og temperaturerne befinder sig omkring frysepunktet. Vinstokkene på de omkringliggende marker er nøgne og afpillede og langt fra stadiet, hvor de bugner af svulstige, fuldmodne drueklaser. Alligevel er storheden ikke til at tage fejl af ved ankomsten til det imposante Château de la Marquetterie, et smukt 1800-talsslot, som fra 1760 og frem til Den Franske Revolutions begyndelse i 1789 tjente som landsted for den berømte forfatter Jacques Cazotte. I dag tilhører den sandfarvede ejendom familien Taittinger, som i 2006 købte ejendommen såvel som vinmarker, kældre og øvrige faciliteter tilbage, efter at foretagendet ellers var blevet solgt til en amerikansk investeringsfond året forinden.

taittinger

Man går aldrig ned på det pompøse i Champagne, heller ikke hos Taittinger.

Château de la Marquetterie er forbeholdt venner af huset såvel som – i al beskedenhed – vigtige gæster, og her tager Taittingers præsident imod os. Ganske usædvanligt for Champagne er det en kvinde, der bærer denne titel hos Taittinger i en region, der ellers i høj grad er domineret af ældre hvide mænd. Det lå heller ikke i kortene, at hun skulle havne her, da hendes far købte Taittinger tilbage i 2006.

”Jeg er ikke vokset op som en del af produktionen af champagne. Jeg har studeret kunst og er vokset op i en verden præget af selvsamme. Da min far købte Taittinger tilbage, var jeg dog hurtig til at sige, at jeg gerne ville være en del af virksomheden. I første omgang fik jeg kun lov til at være ekstern konsulent, men langsomt fik jeg sneget mig længere ind på territoriet,” fortæller Vitalie Taittinger, der endte med at opnå titlen som marketingchef, som hun bar i flere af de 12 år hos Taittinger, der ledte op til, at hun i 2019 overtog rollen som præsident hos Taittinger,” der er et af meget få familiedrevne champagnehuse – en egenskab, der sammen med foretagendets stolte historie, gør, at de blandt andet er optaget i den anerkendte guide Relais & Chateaux.

Læs også: Anmeldelse af Krug Vintage 2008

vitalie taittinger

Vitalie Taittinger fotograferet i de dybe kældre hos Taittinger. Foto: Martin Morrell

Fokus på fremtiden

Som champagneforetagende kan Taittingers ejendomme i området dateres helt tilbage til 1734, men i virkeligheden er Taittinger, som man kender det i dag, et væsentligt yngre foretagende. Tidligere hed huset Forest-Fourneaux, indtil Pierre Taittinger købte Château de la Marquetterie og de øvrige ejendomme i 1932. Og først i årene efter anden verdenskrig satsede Pierre Taittingers tredje søn, François Taittinger, på at føre ånden videre i eget navn – Champagne Taittinger var født. Siden da er Taittingers anseelse vokset sikkert frem til i dag, hvor producenten regnes for at være blandt de førende i regionen. Særligt anerkendt er Taittinger for deres topchampagne, Comtes de Champagne, ”Greverne af Champagne,” som blev produceret første gang i 1952. Denne årgangschampagne er udelukkende lavet af chardonnay fra grand cru-kommuner og regnes for at være blandt de bedste såkaldte deluxe-cuvées – altså topchampagner fra de førende champagnehuse. Sidenhen fulgte også en roséudgave, som undertegnede også er svært begejstret for (læs beskrivelserne af de konkrete vine nedenfor).

Taittingers fremtid kan dog ikke bero på fortidens bedrifter, hvorfor Vitalie Taittinger er meget optaget af at præge huset i en endnu mere kvalitetsorienteret retning.

”Bæredygtighed er en vigtig del af vores fokus. For 15 år siden stoppede vi med at bruge sprøjtemidler, og i det hele taget kigger vi meget på, hvordan vi kan tilpasse os klimaforandringerne, som påvirker Champagne meget. Vi er samtidig ekstremt optagede af at højne kvaliteten yderligere over hele linjen hos Taittinger,” fortæller Vitalie Taittinger om Taittinger, som i 2017 købte flere hektarer vinmarker i det sydlige England som en reaktion på de stigende temperaturer.

Under alle omstændigheder tyder meget på, at Vitalie Taittinger har de rigtige visioner, som skal sikre, at familieforetagendet kan drives videre på forsvarlig og succesfuld vis. Herunder følger smagenoter på et udpluk af vine fra Taittinger.

Læs også: Min store test af champagne til maks. 500 kroner

taittinger

Et udsnit af vinmarker tilhørende Taittinger.

Taittinger Brut Réserve

Set til 329 kr. v/køb af seks flasker hos andrupvin.dk

Brut Réserve er Taittingers mest producerede vin og således også husets primære visitkort. Den er lavet på et blend af de tre gængse druer i Champagne, pinot noir, meunier og chardonnay fra 35 forskellige vinmarker. Stilen er let og frisk med noter af citrus og grønne æbler, men også en smule kedelig og upersonlig i udtrykket. De store huse vil gerne please alle med deres entry-champagner, men personligt kunne jeg godt have ønsket mig lidt mere karakter af denne champagne, der bestemt ikke gør nogen fortræd, men som omvendt heller ikke efterlader noget nævneværdigt stort indtryk.

Taittinger Brut Millesimé 2015

Set til 595 kr. hos vinmedmere.dk

Det bliver straks sjovere, da proppen skydes af denne årgangschampagne, som er næste skridt på rangstigen i Taittingers portefølje. Den aktuelle årgang på markedet er 2015, og blendet består af lige dele chardonnay og pinot noir, hovedsageligt fra grand cru-marker. Den åbner med en delikat friskhed i næsen præget af danske efterårsæbler, krudtrøg og ristede noter af nødder. Det følges op af en tiltalende sprød- og saftighed i munden, hvor balancen mellem primære frugtnoter og noterne fra den lange flaskelagring med gærresterne er særdeles harmonisk. Dette er en champagne, som med stor fornøjelse kan drikkes nu, men den kan utvivlsomt også udvikle sig flere år på langs. Som reference smager vi 2003-årgangen, som befandt sig på et særdeles flot stadie, hvor frugten var udviklet og moden uden på nogen måde at være træt. Samtidig havde den udviklet en delikat umami-karakter, som afgjort var værd at vente på.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2012

Set til 1.290 kroner hos vinmedmere.dk

Nu har vi bevæget os op i toppen af Taittingers porteføljehierarki med denne blanc de blancs (ren chardonnay) fra topårgangen 2012. Man fornemmer helt tydeligt, at man her har med en anden kaliber end den almindelige årgangschampagne fra Taittinger at gøre. Det kommer særligt til udtryk gennem den intense koncentration og dybde, som denne champagne besidder. Foruden noter af citrus og æbler byder den i næsen på delikate svampenoter, som også udfolder sig i munden, hvor man til fulde fornemmer vinens tyngde, som paradoksalt kommer til udtryk på nærmest vægtløs vis, som kun store vine kan. Her har vi med en vin at gøre, som allerede nu udviser storhed, men som samtidig også vil udvikle sig yderligere i positiv retning de kommende år. Jeg drømmer i hvert fald om at gensmage 2012’eren igen om 10-20 år.

Taittinger Comtes de Champagne Rosé 2009

Set til 3.499 kr. hos leisnervine.dk

Vi bevæger os nu op i et prisleje, som afskrækker de fleste, men tag ikke fejl: Efterspørgslen på champagner i dette prisleje er stor, ikke mindst takket være den fortsat stigende interesse for at investere i vin. Derudover er en del af forklaringen på den høje pris også, at der produceres ganske få flasker af rosé-udgaven i de år, hvor den produceres. Her vil jeg dog kun forholde mig til kvaliteten af produktet, som er yderst høj. Mange roséchampagner adskiller sig primært fra deres hvide pendant ved at have en anden farve, men med denne rosé ønsker Taittinger for alvor at fremhæve de røde karakterer i duft og smag. Således er mængden af rødvinen i blendet også forholdsvis høj (15 procent). Farven er tanden mørkere end den velkendte roséfarve, og både i næsen og munden fornemmer man raffinerede noter af hindbær, som på flot vis understøttes af noterne fra flaskelagringen, som kommer til udtryk i form af hø, svampe og våde sten.
En rosé af denne kaliber er ikke hverdagskost, men hvis chancen byder sig, kan jeg i hvert fald varmt anbefale, at man slår til.

Om Relais & Châteaux
Relais & Châteaux er en organisation med medlemmer bestående af 580 af verdens bedste hoteller og restauranter. For at blive medlem af Relais & Châteaux, skal man igennem en længerevarende optagelsesperiode, hvor flere anonyme inspektører besøger et hotel og/eller restaurant, før man eventuelt bliver optaget. I Danmark er følgende steder medlemmer af Relais & Châteaux:

· Dragsholm Slot

· Falsled Kro

· Restaurant Frederikshøj

· Restaurant Kong Hans Kælder

· Dyvig Badehotel

· Restaurant Lieffroy