Stor champagnetest – årets champagne til nytår 2016/17

Vin 20. december, 2016 1 Kommentar

I december er der to store vinøse spørgsmål, der skal besvares: Hvad skal jeg drikke til julemaden, og hvilken champagne skal jeg drikke til nytår. Jeg ved godt, hvad der interesserer mig mest, og eftersom du formentlig har læst artiklens overskrift, ved du allerede, hvilket det er. Velkommen til feinschmeckeren.dk’s store champagnetest.

De fleste er enige om, at man skal drikke champagne til nytår, og med ”champagne” mener jeg rigtig champagne, der kommer fra det franske område af samme navn; men udvalget er enormt, og selv om champagneproducenterne holder et højt bundniveau, er der stor forskel på kvaliteten, og sammen med et kyndigt panel satte jeg mig for at finde den champagne, som vil gøre din forhåbentlig gode nytårsaften endnu bedre.

Opskrift: Moderne risalamande

Læs: Vinen til risalamanden er fundet

Feltet bestod udelukkende af hvide non vintage-champagner, som ofte betegnes som producenternes flagskib eller standardcuvée. Få af flaskerne er såkaldte deluxe-cuvéer, der stadig er non vintage, men som er sammensat af særligt udvalgte vine. Testen kun indeholdt non vintage-champagner for at have det bedste sammenligningsgrundlag – at sammenligne non vintage og årgangschampagner er som at sammenligne æbler og bananer.
Intentionen har ydermere været at lave en champagnetest med vine, der er nogenlunde til at finde i butikkerne eller på nettet, uanset hvor i landet man befinder sig.

Sådan foregik det
For at lave så objektiv en bedømmelse som muligt blev samtlige flasker smagt blindt. Det foregik på den revolutionerende måde, at samtlige paneldeltagere lukkede øjnene, når den i øvrigt tildækkede flaske blev serveret. Det var en nødvendighed, eftersom nogle producenters flasker selv i tildækket tilstand er meget let genkendelige, og jeg ville ikke risikere, at det påvirkede nogen.

Eftersom jeg rekvirerede flaskerne, kendte jeg til feltets champagner, men jeg havde ingen indflydelse på serveringsrækkefølgen, og ingen af panelets øvrige deltagere vidste, hvilke champagner der var til stede. Undervejs blev vinene ikke diskuteret, og således er de enkelte deltageres point ikke påvirket af andres meninger.

Opskrift: Flæskesteg som du ikke har set den før

champagnetest

En af deltagernes mødre er begyndt at strikke blindsmagningssokker. Jeg ser et stort potentiale her. Foto: Rasmus Schou.

Karakterskalaen gik fra 1-6, hvor 1 svarer til ”udrikkelig”, mens 6 skulle gives til de champagner, der leverede stor harmoni, karakter og begejstring. Det var tilladt at give halve point.

Panelet var sammensat af en blanding af champagneentusiaster og en enkelt sommelier. Panelet bestod af følgende personer:

  • Aleks Møller: Gudbenådet tjener- og sommeliertalent – arbejder til daglig på den tostjernede michelinrestaurant AOC
  • Jimmy Rørbæk: Dybt kompetent vinentusiast og en af de få herhjemme, der har smagt samtlige eksisterende årgange af Dom Perignon
  • Jonas Gehl: Vinnørd og medejer af byens bedste kaffebar, Prolog Coffee
  • Rasmus Schou: Restaurantredaktør på AOK.dk – Rasmus har i øvrigt taget alle de flotte billeder til artiklen.
  • Laurids Glottrup: Champagneentusiast og medejer af vinimportfirmaet Solo Nebbiolo (der ikke importerer champagne – således ingen interessekonflikt)
  • Undertegnede, Rasmus Palsgård

Læs også: Dansker opnår titlen som master sommelier

champagnetest

Der blev smagt og noteret i stilhed. Her er det Aleks Møller, der flittigt gør sine notater. Foto: Rasmus Schou.

16 champagner
Testen kunne sagtens have indeholdt 50 champagner, men af respekt for de medvirkende flasker faldt valget på 16; man skal være lige oplagt, når man smager på den første og sidste flaske. Der blev (selvfølgelig) spyttet ud under smagningen.

Se hele listen med champagner og point nederst i artiklen. Her beskæftiger jeg med i dybden med de fem bedste. Pointangivelsen er det præcise gennemsnit af panelets karakterer.

Og vinderen er … 

De Sousa Blanc de Blancs Brut Reserve Magnum
695 kroner (bemærk 1,5 liter) hos Esprit du Vin – BEDST TIL PRISEN

Point: 4,91

champagnetest

En absolut velfortjent vinder, De Sousa Blanc de Blancs Brut Reserve Magnum. Foto: Rasmus Schou

”Den rammer munden som en elegant dame i lang sort kjole til en dekadent Gatsby-fest, og når du synker, slår hun håret ud og danser en mean jive”, lyder notatet fra en af paneldeltagerne.

Der blev i alt givet tre gange seks point til denne vin, der dermed understregede sin klasse. Vinen er en blanc de blancs, der – som navnet angiver – er lavet udelukkende på chardonnay. De Sousa er en lille økologisk producent, der i løbet af de seneste år for alvor er begyndt at vise sit værd. Bemærk, at den testede vin er fra en magnumflaske, hvilket ikke er tilfældigt. Importøren, L’Esprit du Vin, har oplevet et særligt flot udtryk i magnumflaskerne i år, hvilket jeg tidligere har haft mulighed for at opleve og denne dag fik bekræftet. Der er noget festligt ved at servere champagne fra magnum, og prisen er ganske suveræn.

Denne champagne var afgjort den mest særegne, for mens de øvrige vine holdt sig på det klassiske spor, legede denne med nogle let oxidative noter a la sherry, hvilket absolut skal forstås positivt. Stilen er knastør med et højt syreniveau, der virkelig frisker munden op. Den har mange lag, der gør, at man kan sidde længe og dvæle ved de mange delikate udtryk. Vinens stærke personlighed gør den interessant for champagnenørder, mens mindre erfarne champagnedrikkere ligeledes vil kunne nyde den forfriskende stil.

En velfortjent vinder, der i øvrigt er en strålende madchampagne, der kan gå til et bredt udvalg af fiskeretter. 

Læs også: Pingus – fra hobbyprojekt til verdenssucces

 

Og andenpladsen går til …
… hele tre champagner, der alle endte på 4,75 point – et meget tæt forfølgerfelt. De er således ligeværdige, men nedenfor er de listet efter de point, jeg gav de enkelte vine.

Krug Grande Cuvée
Forhandles i Danmark af Moët Hennessy – set til 1.049 kroner på vildmedvin.dk

Point: 4,75 (min score: 6 point)

champagnetest

På en delt andenplads og min personlige favorit, Krug Grande Cuvée.

Krug anses af mange som champagneproducenten over dem alle, og deres enkeltmarkschampagner bliver solgt for svimlende priser. Krug Grande Cuvée er husets standard-cuvée, men netop hos Krug er standarten så høj, at det afgjort er en positiv ting. En Krug Grande Cuvée består typisk af mange forskellige årgange og byder således på utrolig mange lag. Der er typisk bestanddele i en Krug Grande Cuvée, der er helt op til 25 år gamle – producenten har et af Champagnes største bagkatalog af gamle årgange.
Det var smagningens dyreste champagne, der til gengæld også viste sit værd. Krugs deluxe-cuvée var samtidig min favorit og den eneste, jeg tildelte de maksimale seks point, hvilket to andre deltagere ligeledes gjorde. Krug Grande Cuvée er i mine øjne en komplet champagne; den har en ekstrem dybde og rigdom takket være den store andel af ældre årgange i blendet, og samtidig besidder den uendeligt mængder friskhed og finesse. Det er samtidig en champagne, der kan tilfredsstille nørder såvel som nybegyndere – Krug Grande Cuvée er nem at forstå, men den har mere at byde på til dem, der gerne vil sidde og fordybe sig i dens kompleksitet.

“Fantastisk kompleksitet”, “alsidig og intens” og “smager af mere” er nogle af udsagnene fra panelet. Det er en champagne, der har det hele.

 

Deutz Brut Classic
375 kroner (300 kroner per flaske v/køb af to) hos H.J. Hansen Vin – GOD TIL PRISEN

Point: 4,75 (min score: 5 point)

champagnetest

Deutz Brut Classic er et sikkert kort at have på hånden, når man trænger til god champagne.

Deutz Brut Classic har aldrig skuffet mig. Det er en champagne, der leverer varen hver eneste gang, og i min champagnetest, der ligger et par år tilbage, lå den også med helt fremme. Specielt til tilbudsprisen ved køb af to er der tale om et sandt scoop, som du roligt kan fylde lageret op med.

Næsen er let krydret med kandiseret frugt, citrus og grønne æbler og en rankhed og elegance på højeste niveau. Smagen er dyb og rig med mange lag. En meget helstøbt champagne med en skøn mousse, velintegreret syre og en drikbarhed, som er i top. Et skoleeksempel på klassisk, vellavet champagne, der fungerer som aperitif såvel som madchampagne.

 

Billecart-Salmon Brut Sous Bois
669,95 kroner per flaske v/køb af 6 hos Theis Vine
Point: 4,75 (min score: 4,5 point)

champagnetest

Trejde vin på den delte andenplads. Billecart-Salmon leverer varen med denne luksuscuvée.

Endnu en deluxe-cuvée, der skiller sig ud ved at have lagret 100 procent i egetræsfade, hvilket i teorien skal give mere dybde og fylde til vinen. Jeg noterede mig især en intens duft af røde bær, der fik den til at minde om en roséchampagne. I munden var den yderst mineralsk og fyldig med en skøn, luftig mousse, knastør finish og rig eftersmag. “Fylde” og “fedme” er nogle af de ord, der går igen, og lagringen på fad har givet den tilsigtede rundhed og kompleksitet.
Det er en champagne til dem, der søger den rige stil, der også vil gå strålende til mad.

 

Femtepladsen

Jacquesson Cuvée 739
429,95 kroner (på tilbud til 379,95 kroner) hos Erik Sørensen Vin
Point: 4,6 point (min score: 5 point)

champagnetest

En flot femteplads til Cuvée 739 fra Jacquesson.

Jacquesson er et hus, der bliver anvendt mere og mere på de gode restauranter, og det kan man ikke sige noget til. Det er klassisk champagne i særdeles flot stil. Den havde flotte noter af klassisk, moden champagne i næsen og en velintegreret syre samt smag af ristet brød, vanilje, grønne æbler og citrus. Afgjort en champagne af høj kvalitet med mange lag og stor kompleksitet, der tyder på, at der er en væsentlig bestanddel af ældre vine i blendet. Balancen er særdeles flot, og den har en lang, delikat eftersmag. Ligesom Deutz Brut Classic er det en særdeles alsidig champagne, der kan anvendes i et hav af sammenhænge; den har sprødheden til at agere aperitif og dybden og rigdommen til at ledsage komplekse retter.
Interessant er det i øvrigt, at denne billigere vin fra Jacquesson klarede sig væsentlig bedre end testens anden vin fra Jacquesson, Cuvée 734 DT, der koster 850 kroner per flaske.

 

Forfølgerne i ranglistet rækkefølge

De øvrige 11 champagner – listet efter deres placering – var:

6. Bollinger Special Cuvee – 4,08 point, 329,95 kroner per flaske v/køb af 12 hos Philipson Wine

6. Ruinart Blanc de Blancs – 4,08 point, Moët Hennessy, set til 499 kroner hos Leisner Vine

8. Jacquesson Cuvée 734 DT – 4 point, 849,95 kroner hos Erik Sørensen Vin

9. G.H. Mumm Cordon Rouge Brut – 3,92 point, Pernod-Ricard, set til 229 kroner i Føtex

9. Bernard Pitois 1. Cru Brut – 3,92 point, 300 kroner (på tilbud til 200 kroner) hos Bichel Vine – GOD TIL PRISEN

9. Alfred Gratien Brut Classique – 3,92 point, 370 kroner hos Bichel Vine

12. Perrier-Jouet Grand Brut – 3,75 point, Pernod-Ricard, set til 299 kroner hos Fine Wines

13. Veuve Clicquot Ponsardin Brut – 3,5 point, Moët Hennessy, set til 329 kroner hos Føtex

13. Moët & Chandon Brut Imperial – 3,5 point, Moët Hennessy, set til 269 kroner hos Bilka

15. Diebolt-Vallois – 3,33 point, 329,95 kroner hos Theis Vine

16. Louis Roederer Brut Premier – 3,16 point, 429 kroner hos Vinoble

champagnetest.

Den flotte opstilling af flasker. Foto: Rasmus Schou.

Til smagningen anvendte vi champagneglasset fra Riedels Veritas-serie, og det er efter min mening det suverænt bedste champagneglas på markedet lige nu; let og elegant og med en bredere udformning, der giver champagnerne væsentlig større mulighed for at åbne sig, hvis man sammenligner med de traditionelle flutes. Dem skal du i øvrigt se at få udskiftet, hvis det er dem, du drikker champagne af. De gør intet godt for de kostbare vine.
Champagneglassene blev stillet til rådighed at H.J. Hansen Vin.

champagnetest

Riedel Veritas-serien består af nogle særdeles formidable glas. 250 kroner er bestemt en del penge for ét glas, men det er pengene værd, hvis du spørger mig.

 

Til slut er der blot at ønske dig og dine nærmeste et godt nytår. Nu har I i hvert fald ingen grund til at drikke dårlig champagne til på årets sidste aften.

champagnetest

Panelet noterer og fotograferer flittigt flaskerne, efter resultatet er offentliggjort. Foto: Rasmus Schou.