Seks canadiske vine, der viser landets høje kvalitet

Vin 10. juni, 2022 0 Kommentarer

Forleden kunne du læse min introduktion til canadisk vin, som i disse år er inde i en massiv udvikling med en stigende kvalitet og en lang række nye, spændende producenter, der melder sig på banen. Oftest er det dog godt at få syn for sagen, så her får du beskrivelser af seks canadiske vine, som hver især understreger kvaliteten og viser mangfoldigheden i canadisk vin.

Som det blev pointeret i min seneste artikel om canadisk vin, er det for mange overraskende, at verdens næststørste land, der mest er kendt for sine store sneklædte landskaber, også er i stand til at producere vin af høj kvalitet. Det er ikke desto mindre tilfældet. Ydermere lader det sig gøre at producere en bred vifte af vine lige fra sprøde og samtidig komplekse mousserende vine, der kan give mange champagneproducenter sved på panden, til fyldige hvidvine, elegante rødvine og – selvfølgelig – ice wine, som landet er ganske kendt for at kunne producere takket være sine lange, kolde vintre. Her kan du læse om seks konkrete vine, som hver især er med til at vise mangfoldigheden i canadisk vin. Desværre er de svære at skaffe på det danske marked, eftersom canadisk vin endnu er et nyt fænomen i de fleste danske vinimportørers bevidsthed. Der er dog canadiske vine at finde hos blandt andet importørerne Korsholm Vin, Dencan Wine og Haugaard Vin samt hos Meny Rotunden i Hellerup.

The BUB Bottle Fermented & Aged 2016, Haywire, Okanagan Valley, British Columbia

canadiske vine

Man skal ikke skue hunden på hårene, for ved første øjekast kunne denne klare flaske med kapsel i stedet for korkprop indikere, at der var tale om en simpel mousserende vin. Det er dog langt fra tilfældet med The BUB, som først er gæret på en blanding af stål- og cementtanke, inden den er hældt på flaske til andengæring over de følgende 14 måneder. Resultatet er en pinot noir- og chardonnay-baseret mousserende vin med masser af autolytiske noter af surdej, hø og parmesan suppleret af delikate noter af kvæde og fersken. Der er ligeledes skinne maritime noter af hav og skumsprøjt, og den let jod-agtige smag giver straks lyst til at skylle den ned med et dusin østers eller to; en mousserende vin, som besidder den perfekte balance mellem letsindig, sommerlig friskhed og mere seriøs kompleksitet. Således vil den også fungere godt som aperitif såvel som ledsager til en lang række fiske- og skaldyrsserveringer.

Benjamin Bridge 2014 Methode Classique Brut, Nova Scotia 

canadiske vine

Her træder vi et skridt op ad kvalitetsstigen med en mousserende vin på ren chardonnay, som først er gæret på en kombination af ståltank og brugte fade, inden den har spenderet fire år i flasken, inden gærresterne er blevet fjernet (degorgering). Udtrykket forener på flot vis de mere friske såvel som modne noter, som er ved at melde sig på banen. Således får man både friske noter af citrusfrugt og røde æbler såvel som bagt brød, æbletærte og vanilje. Syren er høj og pirrende, og den balanceres flot af de 10 gram sukker, som giver runder vinen nydeligt af. Der er tale om en mousserende vin, som uden problemer ville give flere champagner kamp til stregen og endda også baghjul i flere tilfælde; en skøn vin med både lethed og tyngde, som jeg ville elske at drikke til stegt jomfruhummer eller modne faste komælksoste.

Le Grand Clos Chardonnay 2017, Le Clos Jordanne, Niagara Peninsula, Ontario

canadiske vine

Le Clos Jordanne hører til blandt de bedste producenter af chardonnay og pinot noir i Ontario, som de laver efter burgundisk forbillede. Denne chardonnay kommer fra enkeltmarken Le Grand Clos, som er kendetegnet ved sin kalkholdige jord. Man fornemmer også hurtigt, at der er tale om en vin med et tydeligt terroir-præg, som kommer til udtryk gennem en koncentreret citrus- og stenfrugtskarakter og en intens mineralitet med noter af salt og hav. Man har givet den gas med fadlagringen, og således træder noter af flødekaramel, træ og vanilje også tydeligt frem i både duft og smag. Det er en opulent vin, som i særligt høj grad sætter pris på chardonnay med et tydeligt fadpræg. Personligt er det lige i overkanten til min smag, men det ændrer ikke på, at der er tale om en nydelig vin med masser af karakter og kompleksitet.

Simes Vineyard 2015 Pinot Noir, Martin’s Lane, Okanagan Valley, British Columbia

canadiske vine

Simes Vineyard er noget så atypisk for et køligt klima som en nordvendt vinmark. Det betyder, at der er ganske begrænset soleksponering i løbet af dagen, og derfor er det også overraskende, hvor meget koncentration og dybde, vinen er i besiddelse af. Jeg kunne nemt have gættet på rød bourgogne, for der er masser af kirsebærkarakter og et umiskendeligt mineralsk bid. Først går tankerne i retning af Pommard, som er kendt for sin mørke og slikkede stil, men langsomt går den mere i retning af Gevrey-Chambertin med et kødfuldt, dyrisk udtryk, som tiltaler mig ganske meget. Den skriger på at blive serveret med morkler og andre vilde svampe og et godt stykke vildt; en ganske kompleks vin med delikate, pænt afstemte noter af fad med varme krydderier og vanilje og en flot balance mellem en syrlig friskhed og kompleks dybde.

Gamay Noir 2018, Haywire, Okanagan Valley, British Columbia

Vi er tilbage hos Haywire, som har begået endnu en charmerende vin, her i den røde afdeling med en herligt ukompliceret saftbombe af en gamay, som straks bringer mindelser i retning af Beaujolais, hvor denne drue har sit gode navn og rygte fra. Frugten er mørk og intens med mørke kirsebær, brombær og rødbede tilsat et strejf af muld og stald, som er med til at give vinen sin rustikke charme. Jeg tænker straks på due stegt på skrog eller sågar en stykke lam. Tanniner er der ikke mange af, så den saftige sag glider ubesværet ned; et herligt bekendtskab, som bare smager godt og sommerligt.

Estate Grown Syrah 2016, Painted Rock Winery, Okanagan Valley, British Columbia

2015-årgangen forhandles hos tnv-vin.dk til 349 kroner

Ganske som forventet bliver det mere intenst i udtrykket, nu hvor vi bevæger os fra pinot noir til syrah. Der er tale om en fuldmoden rødvin, som stilmæssigt lægger sig et sted mellem det nordlige Rhône og stilen, man kender fra de mest koncentrerede supertoscanere. Det er brombær og lakridskonfekt for fuld skrue, som akkompagneres af klassiske syrah-noter af røget bacon og bagt aubergine. Der er ligeledes en tanglignende umamidybde og cremefraiche til stede. Med andre ord har vi at gøre med en ganske kompleks vin, som deler rundhåndet ud af både power og intensitet, og om end det ikke er en flaske, man (jeg) ikke kan drikke mange glas af, drak jeg den gerne til en intens hovedret med et godt stykke kød og en stærkt reduceret, fondbaseret sauce.