Screaming Eagle – til himmels med Den skrigende ørn

Vin 6. januar, 2023 0 Kommentarer

USA’s dyreste rødvin hedder Screaming Eagle, og den bliver solgt til priser, som uden tvivl kan frembringe øredøvende skrig. Derfor er det heller ikke hverdagskost at smage denne og producentens to andre vine, som ligeledes koster en formue; men kort før jul bød chancen sig, og jeg sørgede selvfølgelig for at melde mig til. Her deler han sine smagsoplevelser og forsøger at sætte ord på, hvorvidt vine som disse er noget nær pengene værd. 

feinschmeckeren.dk var inviteret til smagningen af KK Wine

Om end jeg som vinjournalist finder det spændende at smage mange forskellige vine i alskens prisklasser, er der alligevel smagninger, som får det til at kilde en smule mere i maven end andre. Sådan må det gerne være, for som vinskribent må man ikke glemme begejstringen og entusiasmen for det at opleve de ypperligste og storslåede vine, som man meste af tiden kun kan drømme om at smage. En smagning af de helt store – ikke i omfang men i storhed – fandt sted tilbage i december. Vinimportøren KK Wine, som er specialiseret i amerikansk vin, inviterede til en smagning af 2019-årgangen af de tre vine fra kultproducenten Screaming Eagle. Begrebet kultproducent bliver til tider brugt lidt for flittigt, men når det gælder Screaming Eagle, er der for alvor tale om en vinproducent, der kan leve op til det prædikat.

screaming eagle

Tre ikoniske flasker fra Screaming Eagle samlet på Møntergade i København.

Læs også: Anmeldelse af Krug 2008

Det hele begyndte tilbage i 1986 i Oakville i Californien, hvor Jean Phillips, en tidligere ejendomsmægler, købte cirka 20 hektarer jord, som hun plantede med et blandet udvalg af druesorter. Godt en halv hektar plantede hun med cabernet sauvignon, og hun spurgte den berømte vinmager Robert Mondavi, hvad han tænkte om kvaliteten. Han mente, at der var noget at komme efter, hvorfor de øvrige marker også blev beplantet med cabernet sauvignon samt merlot og cabernet franc. Første årgang var 1992, som blev lanceret i 1995. Kombinationen af et meget lille antal flasker og det faktum, at en vis Robert Parker gav vinen 99 ud af 100 point, gjorde, at Screaming Eagle meget hurtigt blev en af USA’s mest eftertragtede vine, som den dag i dag bliver solgt til meget høje priser – i skrivende stund koster en flaske Screaming Eagle 40.000 kroner hos den eneste danske hjemmeside, der reelt har dem til salg. KK Wines indehaver, Kenneth Korsbæk, sælger udelukkende vinene fra Screaming Eagle til restauranter til mere gunstige priser end ovennævnte, men disse bliver naturligvis også opjusteret betragteligt, inden du som forbruger får dem at se på vinkortet på de få restauranter, heriblandt Restaurant Geranium, hvor de er til rådighed.

Cabernet sauvignon af fineste karat

Tilbage til smagningen af den førnævnte 2019-årgang. Vi skal smage selve Screaming Eagle, også kendt som Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, samt Screaming Eagle The Flight og producentens ekstremt sjældne hvidvin, Screaming Eagle Sauvignon Blanc, som blot produceres i et antal på 1.000-1.100 flasker årligt. Lidt flere er der af de to rødvine, for 2019-årgangen helt konkret 9.000 flasker af hver. Det er ni gange to mange flasker af hver i forhold til hvidvinen, men det er fortsat forsvindende få flasker til det efterhånden store marked for eksklusive vine, som kun er blevet større, i takt med at vin er blevet et investeringsobjekt på lige fod med ure, sportsvogne og lignende. Skulle du være interesseret, kan du altid skrive dig op på den mailliste, som vinene sælges fra, direkte fra producenten. Dog skal du være forberedt på at ende i køen bag tusindvis af andre vinentusiaster, som drømmer om at få fingrene i de eftertragtede dråber.

Screaming Eagle Sauvignon Blanc 2019

Vi begynder med hvidvinen, der, som navnet antyder, er lavet på druen sauvignon blanc. I næsen er udtrykket krystalklart med noter af hyldeblomst, som dog er mere subtile og beherskede, end man eksempelvis kender det fra de newzealandske udgaver. Der er ligeledes en intens mineralitet, der kommer til udtryk gennem våde strandsten og flint. Noget nævneværdigt præg af fad er der ikke umiddelbart, hvorfor vinen afgjort spiller på friskhed frem for tyngde og fadkarakter, som man eksempelvis kender det fra sauvignon blanc-baserede vine fra Bordeaux. Det er således en på mange måder meget umiddelbar vin, der indiskutabelt har en stor koncentration og spændstighed, men på trods af det er det ikke en vin, der for alvor brænder sig fast på nethinden hos mig på den lange bane. Det kunne være spændende at gensmage den om 10 år, hvor jeg forestiller mig, at den vil fremstå væsentligt mere kompleks. Skulle du være nysgerrig, er det muligt at smage vinen på glas på Restaurant Geranium, hvor den er en del af den eksklusive vinmenu til formedelst 20.000 kroner.

screaming eagle

Screaming Eagle Sauvignon Blanc er så godt som uopdrivelig.

Screaming Eagle The Flight 2019

Vi fortsætter til Screaming Eagle The Flight. Tidlige er vinen gået under navnet Second Flight, hvilket dog gav mange en opfattelse af, at der var tale om en form for andenvin til Screaming Eagle Cabernet Sauvignon. Der er snarere tale om en ”anden vin” frem for en ”andenvin”, hvorfor den altså blev omdøbt for en god håndfuld år siden. Desuden adskiller The Flight sig ved at være domineret af merlot frem for cabernet sauvignon, og så er den desuden billigere end flagskibsvinen – med The Flight kan man således slippe med et prisskilt på 7.-10.000 kroner per flaske frem for det dobbelt eller tredobbelte for storebroderen.

Læs også: Opskrift – kaviar med kartoffel og brunet smør-hollandaise

Tilbage til selve vinen, som består af 62 procent merlot og 38 procent cabernet sauvignon. Merlot-druens dominans medfører en blød og cremet fremtræden med moderat bid fra tanninerne, hvilket gør den særdeles tilgængelig og tiltalende, om end der fortsat er tale om en purung vin. Der er noter af blommer og røde kirsebær og delikate noter af peber og tørret timian. Frugten er intens og koncentreret, mens syren er sprællevende og forfriskende. Således oplever jeg heller ikke for alvor den høje alkoholprocent på lige knap 15 procent, som utvivlsomt havde medvirket til at gøre vinen drøj og svær at nyde, hvis det ikke havde været for den friske syre og den i det hele taget fine balance i vinen; et skønt glas merlot-baseret vin, som viste stor charme, og som samtidig har potentialet til at lagre yderligere.

screaming eagle

Screaming Eagle The Flight.

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 2019

Den store finale er selvfølgelig Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, som foruden netop cabernet sauvignon (75 procent) udgøres af 21 procent merlot og to procent cabernet franc. Da jeg stikker næsen i glasset, mødes jeg af en intens og samtidig raffineret duft af solbær, mørke kirsebær og blommer ledsaget af et let strejf af blyantspids, kaffe og kakao. Igen rammer vi lige knap de 15 procent alkohol, men vinen danser alligevel ubesværet rundt i mundtøjet uden at virke gumpetung eller vulgær. Det bliver dermed også tydeligt, at Screaming Eagle langt fra efterstræber den meget svulstige, sødmefulde og tunge rødvinsstil, som ellers er blevet fremelsket de seneste årtier med drømmen om at tækkes Robert Parkers smagsløg. Det giver et stort plus i min bog, for resultatet er nogle vine, som er meget mere behagelige at drikke. Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at Screaming Eagle Cabernet Sauvignon er en baby på nuværende tidspunkt med ganske fyldige, koncentrerede tanniner, som vil forme sig og blive mere afrundede med alderen.

screaming eagle

Kongeørnen – Screaming Eagle Cabernet Sauvignon.

Pengene værd?

Det er svært at diskutere, hvorvidt vinene fra Screaming Eagle er pengene værd. For langt de fleste er det slet ikke aktuelt at spendere femcifrede beløb på vin – det gælder så sandelig også for undertegnede. Dermed ikke sagt, at der ikke er nogen, der vil finde glæde i at drikke vinene, såfremt penge ikke er et problem, og den slags mennesker findes jo. Tilgår man spørgsmålet fra et value for money-perspektiv, hvor man udelukkende ser på indholdet i glasset og glemmer al historie og kultstatus, er svaret i min bog dog mere simpelt: Screaming Eagle er ikke pengene værd. Det er kynisk men samtidig også ganske åbenlyst svar. Det er så langt fra ensbetydende med, at vinene er dårlige. Tværtimod er det afsindigt flotte, velskabte og samtidig levende vine, men sammenligner jeg med lignende vine til eksempelvis 500 eller 1.000 kroner, forholder det sig ikke sådan, at eksempelvis Screaming Eagle Cabernet sauvignon er et sted mellem 40 og 80 gange bedre. Ikke desto mindre er det noget af det mest rene, raffinerede og energiske amerikanske vin, jeg har smagt, og det var en stor oplevelse at smage vinene fra Screaming Eagle, som afgjort er en reference inden for amerikansk vin og cabernet sauvignon-baseret vin i det hele taget. Om jeg nogensinde får den at smage igen, må tiden vise. I mellemtiden vil jeg tænke tilbage på min himmelflugt med Den skrigende ørn med stort velbehag.