Rudd Estate – i kosmisk balance

Vin 25. oktober, 2023 0 Kommentarer

I den californiske vinregion Napa Valley finder man underregionen Oakville, hvor nogle af områdets bedste producenter har til huse. Det gælder blandt andet producenten Rudd Estate. Her praktiseres de biodynamiske dyrkningsprincipper i jagten på både vin, landbrug og natur i balance. For nylig lagde direktøren vejen forbi Danmark for at præsentere sine vine; et besøg, der understregede Rudd Estates vines store kvalitet.

feinschmeckeren.dk var inviteret til smagningen af American WIne

Der er langt til Californien og vinregionen Napa Valley fra Danmark … og så alligevel ikke. Tilbage i midten af september gæstede producenten Rudd Estate nemlig København til en præsentation af sine vine. Nærmere bestemt var det Rudd Estates direktør, Oscar Henquet, der ledte slagets gang. Han er egentlig hollænder, men for 25 år siden flyttede han til New York, hvor han havde fået en ledende rolle på et hotel. Livet i den østamerikanske metropol blev dog for intenst, og med børn inde i billedet var det tid til at søge nye græsgange. Valget faldt på den stikmodsatte ende af landet i form af Californien og Napa Valley, hvor roen hurtigt sænkede sig over Henquet og familien.

”Der er en helt anden ro i Napa Valley. Her kender alle mere hinanden, og der er et stærkt sammenhold, fortæller Oscar Henquet.

Rudd estate

Indgangen til Rudd Estates vinkælder. Foto: PR

Prominente naboer

Napa Valley er, som navnet antyder, en dal. Den er beliggende mellem de to bjergkæder Mayacamas og Vaca, som afskærer dalen fra de klimatiske påvirkninger, som eksempelvis ville komme fra Stillehavet. Det skaber et stabilt – og varmt – klima, hvor man ikke på samme måde oplever store udsving fra år til år, som man eksempelvis ser det i Bordeaux, hvis vine hovedparten af Napa Valleys vine er inspireret af. Rudd Estate ligger nærmere betegnet i underområdet Oakville, hvor de er naboer til ingen ringer end Screaming Eagle, som tidligere er blevet beskrevet på disse sider. Med andre ord deler Rudd Estate jordbund med USA’s måske mest legendariske og eftertragtede vinproducent, hvis rødvin af samme navn sælges for priser på den forkerte side af 30.000 kroner per flaske. Set i det lys er Rudd Estates vine decideret billige, men inden du gnider dig for meget i hænderne, skal det nævnes, at producentens billigste vin koster 1.199 kroner.

Læs også: Screaming Eagle – er den pengene værd? 

 

Man får altså heller ikke noget forærende hos Rudd Estate, men det hører sandelig også med til historien, at der tale om alt andet end et gennemsnitligt vinhus, som blot lever højt på at være Screaming Eagles nabo. Tværtimod har Rudd Estate siden etableringen i 1996 dyrket sine druer økologisk. I 2017 gik man skridtet videre og konverterede til biodynamik, den af Rudolf Steiner opfundne landbrugspraksis, som ser holistisk på dyrkningen af afgrøder og blandt andet følger månens kalender.

”Vi har vores eget lille kredsløb på vingården, hvor vi praktiserer de biodynamiske principper. Vi har egne afgrøder og husdyr, som gør, at vi eksempelvis kan lave vores egen kompost og præparater til vinmarkerne,” forklarer Oscar Henquet, som i øvrigt understreger, at Rudd Estate og Screaming Eagle har en rigtig god relation til hinanden.

rudd estate

Biodynamik handler blandt andet om at skabe et lukket kredsløb, hvor man er selvforsynende med ressourcer, heriblandt den gødning, som dyrene spreder i marken. Foto: PR.

Ingen marmeladevin i sigte

I en tid, hvor rigtige mange vingårde opkøbes af store internationale virksomheder, holder Rudd Estate fast i sin status som familieejet virksomhed. Det var Leslie Rudd, der tilbage i 90’erne etablerede vingården, og da han i 2018 gik bort, overtog datteren, Samantha Rudd, ejerskabet og driften af Rudd Estate. Alle druer kommer fra egne marker, og alle dele af vinificeringen foregår på Rudd Estate for at have mest mulig kontrol med samtlige processer af fremstillingen.

Når man smager vinene, er der heller ikke nogen tvivl om, at de ved, hvad de har med at gøre på Rudd Estate. Samtlige vine fremstår præcise og har en umiddelbar indsmigrende effekt. Napa Valley har op gennem 00’erne i bred forstand stået for meget svulstige, overdrevent tunge vine, men det ser man ikke skyggen af her. Der er afgjort tale om fyldige rødvine, men de besidder alle den fornødne friskhed og syrlighed til at balancere den mørke, intense frugt, som er en essentiel del af identiteten i rødvinene fra Napa Valley. Sætter man pris på cabernet sauvignon-baserede vine fra Napa Valley, bør man således afgjort stifte bekendtskab med vinene fra Rudd Estate. Herunder følger smagenoter på udvalget vine fra smagningen.

Mt. Veeder Sauvignon Blanc 2021, Rudd Estate, 1.199 kroner

Lige som Screaming Eagle har Rudd Estate og en hvidvin baseret på sauvignon blanc. Der er ydermere semillon og sauvignon gris i det delikate blend, som er kendetegnet ved en charmerende friskhed og mineralitet. Noterne af hyldeblomst og stikkelsbær er til stede, men i en afdæmpet form, som suppleres nydeligt af de primært brugte fade, som er anvendt til lagringen af denne flotte hvidvin, som i forbindelse med smagningen passede formidabelt til en servering med dampet torsk, spidskål og cremet muslingesauce.

Oakville 2019, Rudd Estate, 2.499 kroner

Denne vin består af 93 procent cabernet sauvignon og syv procent cabernet franc, der tilsammen udgør en fyldig og intens rødvin, som fortsat befinder sig på et absolut babystadie. Der er fuld knald på den mørke frugt med noter af brombær, solbær og varme krydderier.Tanninerne er fyldige og samtidig bløde og afrundede; en intens vin, som med fordel kan lagres i 10-20 år endnu.

Oakville 2012, Rudd Estate, 3.499 kroner

Man skal smage vinene i moden udgave for virkelig at forstå cabernet sauvignon fra Napa Valley. Derfor kommer denne 2012’er som et meget belejligt eksempel på, hvordan vinene udvikler sig i løbet af 10-11 på langs i flasken. Der er fortsat en tæt koncentration i vinen, som fortsat er hamrende frisk og udstråler masser af yderligere lagringspotentiale. Der er noter af kirsebær og kakao, og tanninerne er fløjlsbløde og får vinen til at svæve rundt i mundhulen. Sammensætningen her er 70 procent cabernet sauvignon, 18 procent cabernet franc, seks procent malbec og seks procent petit verdot. I forhold til 2019’eren giver især den høje andel cabernet franc en endnu mere urtepræget finesse til vinen, som virkelig klæder den; en prægtig vin, som afgjort har sin pris, men er man nysgerrig efter at opleve, hvad amerikansk cabernet kan, er denne vin et prima eksempel.

rudd estate

Oakville 2012, Rudd Estate

Rudd Estate importeres til og forhandles i Danmark af American Wine.