Oestermann Family Wines – dansk far-datter-vinprojekt i Californien

Vin 22. juni, 2020 0 Kommentarer

For små 20 år siden flyttede danske Klaus Østermann til Californien for at arbejde for en stor teknologivirksomhed. Samtidig kunne han pleje sin interesse for vin, som han dyrkede sammen med sin på daværende tidspunkt 10-årige datter Victoria. Nu laver de i fællesskab vin fra nogle af Californiens bedste vinmarker under navnet Oestermann Family Wines. Rasmus Palsgård mødtes med Klaus Østermann og smagte på vinene.


Der er mange former for forælder-barn-aktiviteter at vælge imellem, men den, Klaus Østermann og hans datter Victoria Østermann praktiserer, hører til i den mere originale genre. De laver nemlig vin sammen i Californien, hvor familien har boet siden 2003. Det hele begyndte, da Klaus Østermann blev hyret til en toppost hos en børsnoteret softwarevirksomhed, hvorfor han og familien i 2001 flyttede til USA. Når han ikke passede sit arbejde, brugte han megen tid på at udforske det californiske vinland, og det blev startskuddet til far-datter-projektet.

”Jeg kom første gang til USA for 30 år siden. Dengang var jeg meget optaget af italiensk vin, men da jeg kom til USA, fik jeg virkelig øjnene op for amerikansk vin og i særdeleshed vinene fra Napa Valley i Californien. Jeg brugte megen tid på at besøge vinmarker og –producenter. Ofte var min datter med, og på et tidspunkt kunne jeg fornemme, at der måske skulle lidt mere til for at holde hende interesseret, så da hun var 10 år gammel, spurgte jeg, om hun havde lyst til, at vi begyndte at lave vores egen vin, og det var hun klar på.

oestermann family wines

Victoria og Klaus Østermann har et far-datter-projekt af den sjove slags. Foto: PR

Lille, eksklusiv produktion
Klaus Østermann og familien havde dog ingen planer om, at de skulle til at drive landbrug og dyrke deres egne vindruer. Planen skulle i stedet for være at købe druer til produktionen, og der skulle ikke gås på kompromis med noget.

”Vi fandt nogle produktionsfaciliteter i San Francisco, hvor vi kunne leje os ind med plads til at producere vores vin. Fordelen ved det var og er, at vi kan gøre brug af pressemaskiner og lignende, som man har brug for, når man skal producere vin. Det er en form for kooperativ, og derfor har de nogle stordriftsfordele, hvilket har betydet, at vi har kunnet købe druer fra nogle af de bedste vinmarker i Napa Valley. Det er konstellation, der gør det muligt at producere verdensklassevin i små mængder,” fortæller han om projektet, der begyndte i 2009, og som siden 2016 har været et kommercielt foretagende.

Og der er tale om små mængder. Oestermann Family Wines, som Victoria og Klaus Østermann kalder deres foretagende, producerer knap 5.000 flasker per år, hvilket slet ikke ville være rentabelt, hvis man havde egne produktionsfaciliteter, medmindre man arbejdede med nogle voldsomt høje priser, og det er ikke det, Oestermann Family Wines handler om.

”Dette er først og fremmest et hobbyprojekt, som min datter og jeg har sammen, og vi vil gerne gøre vine baseret på druer fra de mest berømte marker i Napa Valley mere tilgængelige for folk. Mange af de berømte vine fra de marker, vi får druer fra, koster fra 2.500 kroner og op, mens vores koster omkring 700 kroner. Det er jo stadig mange penge for en vin, men det er relativt billigt i forhold til markedet,” siger Klaus Østermann.

Læs også: Disse vine skal du drikke til sommerens lækre råvarer

oestermann family wines

Som en anden Obelix (uden nogen større korporlige ligheder) faldt Victoria Østermann nærmest i tønden som barn, og hun har på trods af sin unge alder allerede opbygget en erfaren smagspalet. Foto: PR.

Ingen kompromiser
Oestermann Family Wines har i skrivende stund seks forskellige vine. Klaus og Victoria Østermann har fem til seks smagesessioner med hver vin, indtil de har fundet de rette blandingsforhold for hver enkelt vin. Vinene lagres på de bedste franske fade og får akkurat den tid (23-30 måneder på nye fade), de to vinmagere finder passende i samråd med deres konsulent på projektet. Victoria Østermann er i dag 22 år gammel og har dermed rundet aldersgrænsen for indtagelse af alkohol, som i USA er 21 år. Klaus Østermann vil dog ikke løbe fra, at hun har smagt lidt med inden da.

”Der er måske blevet kigget lidt, når Victoria som 10-årig stak en finger i fadet for at smage på varerne, men det er dejligt, at hun nu officielt er gammel nok til at smage med. Fordi hun er begyndt at smage vin så tidligt, som hun er, har hun udviklet en fantastisk smagspalet, når det kommer til vin og druer,” siger Klaus Østermann.

Læs også: På Bæst laver de guddommelig burrata og pizza i verdensklasse

Cabernet sauvignon er den drue, der for alvor fik Klaus Østermanns øjne op for amerikansk vin. Druen er blevet berømt og populær verden over takket være de legendariske vine fra Bordeaux. Klaus Østermann mener dog, at Napa Valley på mange områder er endnu bedre stillet, når det gælder dyrkning af cabernet sauvignon.

”Napa Valley er forskellig fra Bordeaux på den måde, at vi i Napa Valley i løbet af ti år har seks-syv perfekte årgange, mens resten er næsten perfekte, og sådan forholder det sig ikke i Bordeaux, hvor vejret skifter meget mere fra år til år. I Napa Valley regner det stort set ikke fra maj til oktober, hvorfor vi har en stabil modning, hvilket resulterer i helt perfekte druer. Vi har de perfekte vækstbetingelser, og derfor mener jeg, at Napa Valley er det optimale sted at dyrke cabernet sauvignon,” siger Klaus Østermann, som tror på, at der mange gode år endnu i det fælles projekt.

”Det er et far-datter-projekt med en lang levetid, og jeg tror, at vi har mange gode år foran os endnu med Oestermann Family Wines,” siger han.

Oestermann Family Wines importeres til Danmark af SommWine.

Tre udvalgte vine fra Oestermann Family Wines

 

2018 Cabernet Sauvignon Rosé, Oestermann Family Wines, Rutherford, Napa Valley. USA, 298 kroner
300 kroner er en del penge for en rosé, men til gengæld byder den også på meget mere end det pjaskede udtryk, som størstedelen af roséerne på markedet leverer. Lukker man øjnene, får man fornemmelsen af en karakterfuld hvidvin med cremet fylde og forfriskende syre tilsat et skud røde bærnoter i form af kirsebær og hindbær. Cabernet sauvignon udgør 91 procent af blendet, som derudover består af pinot noir, mourvedre og grenache; en seriøs og velstruktureret rosé.

En rosé, der vil mere end de fleste.

2016 Stagecoach Vineyard Cabernet Sauvignon, Oestermann Family Wines, Atlas Peak, Napa Valley. USA, 698 kroner
Stagecoach Vineyard ligger i underappellationen Atlas Peak cirka 500 meter over havets overflade, hvor stokkene gror i vulkansk jord. Vinen er fyldig med en intens, mørk frugt i form af solbær og brombær. Strukturen er fløjlsblød med fuldmodne, perfekt afrundede tanniner, og mineraliteten fra den vulkanske jord giver ekstra dybde og kompleksitet. Der er tale om yderst flot cabernet sauvignon, der er generøs, uden at det på nogen måde bliver overdrevet og marmeladeagtigt. Flot vin!

Stagecoach Cabernet Sauvignon 2016.

2016 G3 Cabernet Sauvignon, Oestermann Family Wines, Rutherford, Napa Valley. USA, 698 kroner
Her er vi nede i Rutherford-dalen, hvor man finder den legendariske George III Vineyard, som druerne til denne vin kommer fra. Indehaveren af marken kræver dog yderligere betaling for anvendelse af navnet, hvorfor Oestermann Family Wines blot kalder vinen for G3. Foruden cabernet sauvignon har vinen en lille smule cabernet franc, petite verdot og merlot i sig, og resultatet er en flot, fuldmoden rødvin, som minder om en flot bordeaux i en god, fuldmoden årgang. Der er igen masser af mineralitet og en frisk syre, som gør, at vinen har en rigtig flot balance, som vil holde den kørende i mange år frem, hvis man har tålmodigheden til det.

 

feinschmeckeren.dk var inviteret til smagningen af Sommwine.