Engelske Murray Paterson sagde for nogle år siden jobbet som terroristanalytiker på hylden for at hellige sig sin egentlige passion: drikkevarer. Det førte ham til København, hvor han efter at have arbejdet hos en toneangivende spiritusproducent satte sig for at skabe en alkoholfri drik, der kan fungere som et interessant alternativ til vin. Dermed var Muri Drinks født. Her kan du læse mere om den spændende alkoholfri drik, som allerede er at finde på mange af Københavns bedste spisesteder.
I produktions- og lagerbygningerne på det yderste af Nordhavn i København, der primært er domineret af fiskeindustrien, finder man i et lille hjørne et ditto foretagende ved navn Muri Drinks, som blev etableret af engelske Murray Paterson tilbage i februar i fjor. Inden vi kommer til den nærmere beskrivelse af foretagendet, er det interessant at høre en lille smule forhistorie, der også tjener som et konkret eksempel på, at det altid kan lade sig gøre at skifte spor, hvis man ønsker det.
Murray Paterson arbejdede for nogle år siden i London som terroristanalytiker, og selv om det på papiret lyder spændende, var det ikke længere det, han ønskede at bruge sin tilværelse på.
Læs også: Anmeldelse af Esmée
”Jeg ledte efter et arbejde, der virkelig ville vække glæden i mig. Det førte mig ind i ciderbranchen, som er stor og velfunderet i England, og således endte det med, at jeg begyndte at brygge cider hos en ciderproducent i stedet for. Jeg var meget inspireret af håndværket og produktionen, som trækker mange paralleller til vinens verden, hvor man blender forskellige sorter og parceller for at opnå den rette kompleksitet og smagsprofil,” fortæller han.
Intet skal fjernes
Efter noget tid begyndte han dog at spørge sig selv om, hvorfor der ikke var mere innovation i den engelske ciderbranche, og derfor begyndte han at lede efter et nyt sted at hente inspiration. Det førte ham til det københavnske destilleri Empirical Spirits, som er karakteriseret ved at bryde så godt som alle de gængse regler og konventioner inden for spiritusfremstilling og –smag.
”Jeg blev ansat, på trods af at jeg ikke havde nogen form for erfaring. Det var et vildt år hos Empirical Spirits, hvor jeg lærte en masse om at bryde med de gængse opfattelser, samtidig med at jeg oplevede et hav af nye smagssammensætninger og teksturer i drikkevarer. Det var ligeledes her, at jeg fik ideen om at skabe noget nyt inden for det alkoholfri segment. Alt for ofte laves de alkoholfri alternativer ved blot at fjerne alkoholen, eksempelvis fra øl og vin, og det bliver bare aldrig særlig vellykket. Jeg ville hellere lave et produkt, hvor vi ikke skulle fjerne noget undervejs,” siger Murray Paterson.
Det bringer os tilbage til det lille lokale i Nordhavn, som ligger i forlængelse af Meyers eddikeproduktionslokale. I lokalet står egetræsfade på hylder, og tre medarbejdere er i gang med at rense flasker og tappe ny Muri på flaske på god, gammeldags håndholdt maner.
I skrivende stund har Muri Drinks to produkter i sortimentet, den lyse, aperitifvenlige Passing Clouds og den røde Nuala, som på nuværende tidspunkt ikke for alvor passer ned i nogen kasse.
”Foreløbig ved jeg faktisk ikke helt, hvad vi skal kalde dem som kategori, så foreløbig kalder jeg dem bare ”blends”. De er sammensat af flere forskellige former for drikkevarer, som er gæret på forskellig vis. Jeg er først og fremmest optaget af, hvordan de smager, og hvordan mundfølelsen er, og for mig bliver begge dele mest interessante, når jeg blander forskellige ting.”
Og det må man sige, at Murray Paterson har gjort, og at han tager denne alkoholfri kategori alvorligt, står ganske tydeligt frem, når han forklarer, hvad der er i. Passing Clouds består primært af kvædevandkefir (vandkefir er en bakterie- og svampekultur, som udvikler syre og smag uden nævneværdig alkoholdannelse). Derudover består den af en vin lavet af hvide ribs gæret på en newzealandsk vingær, der dør, når alkoholniveauet når tre procent. Der er jasminte og to forskellige slags kvass (en gæret drik lavet på overskudsbrød) tilsmagt med skovmærke og geranium.
Resultatet er en uklar, gul drik, der visuelt ligner hjemmepresset æblemost. Smagen rummer noter af stenfrugt, blomster og lette noter af brød og mandel, og det smager rigtig godt. Passing Clouds har fået tilsat kulsyre, hvilket har resulteret i en behagelig og let skummende mousse, der gør den velegnet som aperitif. Sødmen er beskeden, hvilket er med til at gøre den nem at parre med eksempelvis fisk og skaldyr.
Læs også: Anmeldelse af Krug 2008
Nuala er et gammelt gælisk ord for ”ekstraordinært dejlig”, og den er Muris svar på et alternativ til rødvin. Basen er en såkaldt piquette af solbær, som laves ved at tilsætte vand til den pulp, der er tilbage, når man har presset bærrene, hvorefter denne gærer. Der er ribssaft og kombucha, sort te, kamilleblomstvandkefir og kvass tilsmagt med figenblade og grannåle. Visuelt ligner Nuala en ufiltreret rødvin og byder på mange af de samme kvaliteter. Den har en tydeligt gæret smag i modsætning til de mange alkoholfri alternativer og juicer på markedet, som først og fremmest byder på primære frugtnoter. Den har tannin og fylde fra den garvesyreholdige sorte te og bærskallerne, og så er den overraskende tør, hvilket igen gør den velegnet til mad, der normalt ville blive parret med rødvin.
”Vi vil gerne overraske folk, når de smager en flaske Muri. De må gerne tænke: ’hvordan har de dog lavet det?’. For mig har det ikke som sådan handlet om at lave en alkoholfri drik ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt. Det handler for mig primært om at skabe diversitet i drikkevareudbuddet og lave noget interessant, som man har lyst til at drikke, uanset hvilken grund man så måtte have for at vælge en alkoholfri drikkevare,” forklarer Murray Paterson om sine Muri-drikke, hvor ingredienserne alle er økologiske på nær de urter og frugter, han selv finder i naturen.
Rosé på vej
På trods af coronanedlukning ad to omgange er Muri Drinks kommet godt fra land, for det har givet Murray Paterson tid til at udvikle sine produkter og finde de rigtige blends. Muri er allerede at finde på flere etablerede restauranter, især i København, og nye produkter er på vej. I første omgang er en rosé lige på trapperne. Den er baseret på hindbærmjød tilsmagt med sukkertang, hyldeblomst og roser.
”Den første tid er gået med at lave de helt rigtige blends, som jeg er tilfreds med. Nu er tiden kommet til, at jeg skal ud at fortælle verden om det,” slutter Murray Paterson.
Er du blevet nysgerrig efter at skifte bekendtskab Muri Drinks, distribueres de af Melin Vin. Læs mere på Muris hjemmeside.