Det er ikke svært at finde god vin, hvis budgettet er ubegrænset. Det kan til gengæld være sværere, hvis vi bevæger os ned under 100 kroner. Her er der dog hjælp at hente, for jeg har fundet fem gode rødvine fra nær og fjern til under 100 kroner, som varmt kan anbefales. Vinene er vurderet ud fra sammenhængen mellem pris og kvalitet.
Organic Malbec 2018, Alamos, Mendoza. Argentina
5 stjerner
69,95 kr. v/12 fl.
philipsonwine.dk
Økologisk malbec fra Alamos, en af Argentinas mest kendte vinproducenter. Der er tale om en fuldmoden, mørk rødvin, der i næsen byder på noter af brombær, rødbede, røg og flødekaramel. I munden har den en fyldig struktur med en forholdsvis rig tanninstruktur, der dog er blød og cremet. Brombærnoterne fortsætter, og der er en fin syre, som sikrer vinens friskhed; en rigtig god allround-rødvin, som kan drikkes til alt fra frikadeller til spaghetti med kødsovs.
Læs også: Fem gode vine på pinot noir
Spätburgunder Trocken 2018, Weingut Bernhard, Rheinhessen. Tyskland
5 stjerner
85 kr.
hojsteenvin.dk
Det er højst usædvanligt at støde på pinot noir fra en god producent på det danske marked til 85 kroner, så man kunne tænke, at det var for godt til at være sandt, men endnu en gang imponerer Martina Bernhard med en flot balanceret vin, som er lige til at hælde i løgnhalsen. I næsen er der røde kirsebær, skovbund og sauterede svampe samt en lidt støvet note, som distraherer mig en smule. Den forsvinder dog efter lidt tid i glasset, og den er ikke at spore i munden, hvor de saftige kirsebær svinger taktstokken; en let, læskende og indbydende rødvin, der fungerer strålende til stegt laks, kylling med sprødt skind, bagte rodfrugter og kål.
Beau-Rivage Bordeaux Supérieur 2017, Borie Manoux, Bordeaux. Frankrig
5 stjerner
89 kr.
vinoble.dk
Frugtig og intens bordeaux, der oser af blåbær og solbær i næsen. Strukturen er fyldig med markante og samtidig velafrundede tanniner, der ikke bider mere fra sig, end hvad godt er. Den friske, mørke bærfrugt udgør vinens rygrad på charmerende vis med stor saftighed og en umiddelbarhed, som ikke altid er at finde i rødvine fra Bordeaux. Det gør den ganske nem at drikke og velegnet til efterårets mere fyldige retter, der kræver en vin med masser af bundtræk, og det leverer denne vin på sin egen friske måde; en alle tiders hverdagsvin til alt fra frikadeller til rødvinsbraiserede svinekæber.
Læs også: Fem gode vine på chardonnay
Monsieur Grenache 2018, Guillaume Gonnet, Rhône. Frankrig
5 stjerner
99 kr.
bevco.dk
Let, umiddelbar og uhyre saftig grenache fra det sydlige Rhône med en strejf af naturvinsfunkiness over sig, uden at det går ud over vinens renhed. Der er tværtimod tale om en ekspressiv vin, der vader ind i sin modtager med træsko på og en generøs kirsebær- og blåbærfrugt såvel som rødbede, og den giver et smil på læben, når den indtages. Strukturen er let, samtidig med at der er en anelse cremethed, som giver vinen en behagelig viskositet, uden at det friske går tabt. Der er ligeledes en let prikkende fornemmelse i vinen, som er med til at understrege det uhøjtidelige, saftige udtryk; en vin, der skal drikkes i store tåre, og er man ikke i godt humør, når den lander på tungen, skal man nok komme det, når det sker. Oplagt til en hyggelig aften med godt charcuteri på bordet. OBS. Vinen synes at være en anelse skrøbelig og bør derfor ikke gemmes til dagen efter. Det burde dog heller ikke blive et problem, for den glider hurtigt ned.
Grenache Noir V.V. 2019, Galhaud, Pays d’Oc. Frankrig
5 stjerner
100 kr.
eriksorensenvin.dk
Ren grenache fra gamle vinstokke i Roussillon, hvis ydelse er lav, mens intensiteten er skruet godt op. Det har resulteret i en farvemæssigt meget mørk rødvin, som i næsen byder på brombær, blåbær, boysenbær og en antydning af svesker. I munden er den nærmest tyktflydende og samtidig blød og cremet, således at den på trods af sin mørke, fyldige frugt efterlader munden let og opfrisket. Der er ligeledes mineralitet at spore, som ydermere bidrager til en saftighed, der er usædvanlig for så relativt kraftig en vin som denne; en flot balanceret, charmerende rødvin, som byder på masser af saft og kraft uden at blive gumpetung.