Fem gode vine på pinot noir

Vin 12. februar, 2021 0 Kommentarer

Jeg elsker pinot noir. Det er lethed, finesse, elegance og – når det er bedst – uendelig dybde og kompleksitet; i sin mere simple form byder pinot noir altid på masser af saftighed, hvilket også er skønt, når man blot skal hygge sig med noget ukompliceret og forfriskende. Her har jeg samlet fem gode bud på pinot noir i forskellige prisklasser til inspiration for dig.

Vinene er anmeldt på en skala fra 1-6, hvor de vurderes ud fra sammenhængen mellem pris og kvalitet. 

Spätburgunder Trocken 2018, Weingut Bernhard, Rheinhessen. Tyskland
5 stjerner
85 kr.
hojsteenvin.dk

Det er højst usædvanligt at støde på pinot noir fra en god producent på det danske marked til 85 kroner, så man kunne tænke, at det var for godt til at være sandt, men endnu en gang imponerer Martina Bernhard med en flot balanceret vin, som er lige til at hælde i løgnhalsen. I næsen er der røde kirsebær, skovbund og sauterede svampe samt en lidt støvet, som distraherer mig en smule. Den forsvinder dog efter lidt tid i glasset, og den er ikke at spore i munden, hvor de saftige kirsebær svinger taktstokken; en let, læskende og indbydende rødvin, der fungerer strålende til stegt laks, kylling med sprødt skind og bagte rodfrugter og kål. 

Læs også: Fremtidens vinproducenter i Tyskland – interview med Weingut Bernhard

Bourgogne Pinot Noir 2018, Domaine Machard De Gramont, Bourgogne. Frankrig
6 stjerner
150 kr.
bichel.dk 


Nogle gange kan almindelig rød bourgogne være gabende kedelig, men det er bestemt ikke tilfældet med denne storcharmør af en frugtbombe fra Gramont. Kirsebærrene vælter op af glasset med det samme i selskab med mineralske undertoner og våd skovbund. I munden er den friske syre og de røde kirsebær det første, smagsløgene noterer sig. Vinen er læskende og indsmigrende på den helt rigtige måde, og er man generelt set glad for pinot noir er dette vinen, du altid gerne vil have på lager, når du gerne vil byde uventede gæster et godt glas. Generisk rød bourgogne i sin reneste form.

Læs også: Mens vi venter – interview med Eric Vildgaard, Jordnær

Beaune ”Siserpe” 2007, Domaine Michel Arcelain, Bourgogne. Frankrig
6 stjerner
149 kr.
vinopol.dk


En ting, man ikke holder importører op på, er deres evne – eller snarere tålmodighed og likviditet – til at holde på vinene, indtil de er klar. Om denne importør har gemt på vinen eller bare fundet et parti af modne vine, ved jeg ikke, men under alle omstændigheder er det en luksuriøs sjældenhed at kunne få 13 år gammel kommunevin fra Bourgogne til 149 kroner – og den er klar. De røde kirsebær er subtile og næsten flygtige men ikke dampet af, de krydrede pebernoter skaber vitalitet, og den fløjlsbløde tanninstruktur flyder som silke på tungen. Det er ”bare” en kommunevin, og så er kompleksiteten heller ikke større, men at drikke en vin på dette stadie til disse penge er en oplevelse, som kun kan udløse topkarakter.

Pinot Noir 2018, Cloudy Bay, Marlborough. New Zealand
4 stjerner
299 kr.
Moët & Hennessy, forhandles bl.a. hos nemlig.com, finewines.dk, supervin.dk, loegismose.dk og vildmedvin.dk

pinot noir
Cloudy Bay er først og fremmest kendt for sine hvidvine på sauvignon blanc, men de kan bestemt også lave delikat rødvin på pinot noir. De new zealandske pinot noir-vine er typisk meget saftige og umiddelbare i udtrykket, hvilket også er tilfældet her, men der er alligevel masser af koncentration og kompleksitet at spore. Den åbner med kirsebær og rødbede, som ledsages af vanilje og en anelse røg. I munden er det især den salte mineralitet, der gør sig bemærket og giver vinen et ekstra lag af spænding. Kombineret med den friske, saftige kirsebærfrugt er der tale en vin, som er yderst dejlig at drikke, gerne let afkølet, så friskheden kan blive yderligere understreget. Fire store stjerner.

Læs også: Les Terroirs du Vin “skjuler” det vildeste vinudvalg

Grands-Echezeaux Grand Cru 2016, Arthur Barolet, Bourgogne. Frankrig
5 stjerner
1099 kr.
nemlig.com

pinot noir
Alene farven afslører, at vi nu er gået helt op i den mest koncentrerede, dybe kaliber, som er det, denne grand cru-bourgogne repræsenterer. Grands-Echezeaux, der ligger i Cote de Nuits-kommunen Vosne-Romanée, er blandt de mest berømte marker i Bourgogne, og om end det kan virke absurd at prøve termen ”billig” om en vin til 1.000 kroner, er det indiskutabelt en sjældent god pris for en vin fra denne mark … såfremt den leverer varen naturligvis. Det gør den med en mørk, fuldmoden kirsebærfrugt, der siver gennem næseborene og helt ned i mavegulvet og op til hjernen igen, hvor lykkehormonerne bryder ud i jubel. Der er ligeledes et strejf af blåbær og kakao såvel som vanilje, og alle disse delikat doserede noter fortsætter i munden, hvor vinen toner frem med en fuldmoden, tæt, koncentreret struktur, der samtidig er let som en fjer. Det smager allerede fantastisk nu, men det er en vin, som for alvor vil trække fra på den lange bane, så køb den nu med vished om, at priserne i Bourgogne kun bevæger sig én vej, og gem den i 5-10 år, inden du åbner den og nyder dens store potentiale. Drik den til kvalitetscharcuteri eller fugle- og dyrevildt med stegte svampe og bær.