6 anbefalinger til god julevin

Vin 11. december, 2020 0 Kommentarer

Annonce i samarbejde med Nemlig.com

Julen står langt om længe for døren, og det tror jeg, at vi er mange, der glæder os til. For mange – inklusiv mig selv – er en væsentlig del af en succesfuld juleaften at få noget god vin i glassene. Jeg har været på juleshopping i nemlig.com’s vinafdeling og fundet seks gode flasker, som hver især kan noget forskelligt til det fyldige julemåltid.
Der er alt fra champagne til amarone, og her forklarer jeg lidt om, hvilke overvejelser du kan gøre dig, inden du lægger årets julevin i kurven.  

julevin

Seks gode julevine fra Nemlig.com.

Jeg glæder mig særligt meget til juleaften i år. Med den slinger i valsen, 2020 har lagt for dagen, er der behov for en bundsolid juleaften, hvor tingene går op i en højere enhed. Julemiddagen er selve kulminationen på julen for rigtig mange, og dertil hører et godt glas vin eller to.

Der er mange danskere, der holder af et glas chateauneuf-du-pape eller amarone til julemaden. Det er nok ud fra devisen om, at kraftig mad kræver kraftig vin. Det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Tværtimod foretrækker jeg faktisk en vin, der kan lede i en lettere retning for at balancere det voldsomme måltid, som julemiddagen trods alt er; men når alt kommer til alt, er det jo en smagssag, og det vigtigste er, at man drikker lige netop det, man har lyst til. Det betyder dog ikke, at man ikke nogle gange skal udfordre sig selv, og herunder vil jeg komme med nogle tips og betragtninger, som måske kan inspirere dig forud for dit køb af julevin. Helt konkret kommer jeg med seks anbefalinger på vin, som du kan stoppe i kurven, få afleveret til døren og nyde med dem, du holder af.

Læs også: Disse vine drikker sommeliererne juleaften

Jeg har nemlig været en tur forbi – ja – nemlig.com, som spurgte mig, om jeg kunne være frisk på at plukke nogle vine fra deres sortiment og give seks anbefalinger, som jeg kunne stå inde for. Det er altid en sjov opgave at gå på opdagelse i et bredt vinsortiment, som nemlig.com efterhånden har fået bygget op. Der er – som i enhver anden vinforretning – noget for enhver smag og pengepung, og sådan skal det være.

Det perfekte match er en smagssag
Jeg har fundet seks vine, som hver især har noget interessant at byde på, og som på deres egen måde udgør et godt match til julemaden. Jeg har i denne artikel ikke tænkt mig at plædere for én bestemt type vin, for jeg har respekt for, at smag er forskellig, og hvis du elsker at drikke det stik modsatte af, hvad jeg kan lide, skal du selvfølgelig gøre det. Det perfekte match er en smagssag, så se denne artikel som eventuel inspiration, og eftersom vi bliver en flok små forsamlinger i år, er der også mulighed for måske at købe lidt forskelligt og på den måde få udfordret sig selv og sine gæster.

Julemiddagen – skåret ind til benet
Langt størstedelen af os spiser det helt traditionelle julemåltid med gris, and eller gås serveret med hvide og brunede kartofler, rødkål, æbler, svesker og sovs. Det er en sammensurium af salt, sødt, bittert og surt, og det er ikke nogen nem opgave at være den vin, der skal omfavne det hele. En kraftig, tanninrig vin vil ganske vist gå til kød og sovs, men til de brunede kartofler og rødkålen vil den fremstå bitter og grov. En anden ulempe ved de meget kraftige, alkoholrige vine er, at de mætter. Der skal i forvejen sættes meget mad til livs, og det kan lægge en dæmper på energien, hvis vi også skal kæmpe med en kleppert af en vin i glasset.

Friskhed er kodeordet
Det er med julevinen som al anden vin resten af året: Den skal have friskhed og være i balance. Den skal selvfølgelig være i balance i forhold til noget andet, og når vi taler julemad, synes jeg, at der opstår en fantastisk balance, når man sætter tysk riesling til. Hvidvin til julemaden?! Ja, lige netop.

Specielt vinene fra Mosel har en vidunderlig balance mellem høj syre og sødme. Syren frisker op og renser, mens sødmen går i symbiose med de brunede kartofler, sveskerne og æblerne. Jeg anbefaler en kabinett, hvis der er tale om en ung vin, og har to adgang til 10-20 år gammel tysk riesling, kan du snildt gå efter de sødere spät- og ausleser, som opleves mindre søde med årene.

Jeg er ligeledes fortaler for champagne til julemaden. Her har man ikke i samme grad sødmen, men man har den høje syre og friskhed, som pirrer appetitten frem for at molestere den.

Læs også: Egon Müller – kongen af tysk riesling

Skru ned for temperaturen
Man kan naturligvis også sagtens drikke rødvin til julemaden, og det skal man endelig bare gøre, hvis det er det, der frister. Igen er kodeordet friskhed. Mens den altid vil være til stede i en tysk riesling eller en champagne, kan man ikke regne med, at en amarone eller chateauneuf-du-pape besidder den syre, der skal til for at skabe en harmonisk vin. Derfor er det en fordel at lære nogle producenter at kende, som har fokus på friskhed i selv deres tungeste vine, og ellers må man ud at smage sig frem. Jeg har i hvert fald fundet en amarone, som har masser af syre, som holder den lette sødme og alkoholen i skak.

En metode til at fremhæve friskheden i en fyldig rødvin er at servere den ved 14-16 grader. Begrebet ”stuetemperatur” blev opfundet, før det blev normen at have en temperatur på 22-24 grader i sit hjem. Stil evt. vinen uden for i julekulden en halv times tid inden servering, gerne i karaffel, så vinen kan få lidt luft.

Herunder finder du seks vine, som jeg har smagt og fundet anbefalelsesværdige til julemiddagen. De kommer i forskellige prisklasser og stilarter, men ens for dem alle er, at de netop besidder den friskhed og syre, som julemaden har brug for.

Tilbage er der blot at ønske rigtig glædelig jul – skål!

OBS – vinene herunder er bedømt på en skala fra 1-6 ud fra en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Seks stjerner repræsenterer en vin, hvis kvalitet langt overstiger prisen. 

Blanc de Blancs Brut Reserve, De Sousa, Champagne. Frankrig
399 kr.
5 stjerner
Producenten De Sousa, der holder til Avize i Champagne, er kun vokset i anseelse de seneste år – både herhjemme og på verdensplan. Den lille biodynamiske producent er kendt for sine meget levende, karakterfulde champagner, og denne vin på ren chardonnay fra grand cru-markerne i Avize er ingen undtagelse. Næsen er sprællevende med pære, grønne æbler, citrus, røget paprika og sharonfrugt. I munden viser den sig at være ganske kraftfuld med en storladen frugt, høj syre og dybe svampenoter under den kandiserede frugt, som danner den primære smagsprofil. Det er en champagne med så meget på hjerte, at man uden problemer kan servere den et langt stykke ind i måltidet. Det kunne være til en risotto med svampe og trøfler, nytårstorsk med hollandaise eller lagret ost med ristede hasselnødder og stegt brød; en meget charmerende og delikat champagne, hvor man får rigtig meget for pengene; en champagne, jeg altid kunne drikke et glas af med stort velbehag.

 

 

Bernkasteler Riesling Kabinett Feinherb 2019, Dr. H. Thanisch, Mosel. Tyskland
6 stjerner
179 kr. (6 for 599,95 kr.)
Tysk riesling med restsødme er – til julemaden såvel som i det hele taget – noget af det bedste, jeg ved. Med sin balance mellem syre og sødme omfavner den julemaden perfekt, samtidig med at friskheden og den lave alkohol holder sig frisk og vågen frem for at gøre dig træt og ugidelig. Her har vi fat i et skoleeksempel på, hvad genren kan. Næsen byder på delikate noter af lime og flintesten samt tropiske noter af ananas og mango. I munden er der masser af syre, som på flotteste vis udligner den lette sødme, som vinen besidder. Det er vin, som man bare kan blive ved med at drikke, fordi det smager så hamrende godt, og selv om det ikke nødvendigvis er det fornuftige at gøre, er det i hvert fald godt, at vinen giver lysten til et glas mere; et skønt, charmerende og rigtig godt match til de mange forskellige garniturer på juletallerkenen. Køb for Guds skyld seks flasker, for du løber hurtigt tør, og til den pris kan det slet ikke betale sig at lade være.

 

Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot 2016, Arthur Barolet, Bourgogne. Frankrig

4 stjerner
699,95 kr. (2 fl. for 1.039,90 kr.)

Chassagne-Montrachet er primært kendt for sine hvidvine, men der laves også en pæn mængde rødvin på pinot noir. Her har vi fat i en herligt aromatisk udgave, der fra første øjeblik i glasset byder på noter af røde kirsebær, sort te, våd skovbund og svampe tilsat fadnoter af vanilje og kakao. I munden har den masser af power og fremstår forholdsvis kraftig for rød bourgogne, mens dens i bredere forstand fortsat er en vin i den lettere afdeling. Tanninerne er bløde og afrundede, og der er masser af saftighed, syre og af kirsebær i overflod at komme efter. Til julemaden vil den spille godt sammen med de syrlige elementer på tallerkenen og bidrage med friskhed. Dekanter gerne vinen et par timer i forvejen.

 

 

Rouge 2016, Chateau Vignelaure, Provence. Frankrig
6 stjerner
245 kr./6 fl. for 735 kr.
Chateau Vignelaure er tidligere blevet drevet af en vinmager fra et af Bordeaux’ bedste vinslotte, og derfor er denne Provence-producents DNA baseret på de klassiske bordeaux-druer. Her er der tale om cabernet sauvignon tilsat syrah, som ganske vist ikke anvendes i Bordeaux, men man fornemmer alligevel en klar kobling til området. Vinen er overraskende imødekommende fra første øjeblik i glasset med brombær, blommer, cedertræ og svampe, der vælter op i glasset. Da vinen kommer i munden, bekræftes de positive takter fra næsen med en fløjlsblød, afrundet tanninstruktur, der er med til at give vinen et let cremet og rundt udtryk. Samtidig byder vinen på masser af mineralitet, som får den til at svæve, samtidig med at den får et ekstra lag i dybden. Det smager rigtig godt, det her, og på et personligt plan må jeg indrømme, at jeg er ærgerlig over, at jeg ikke har stiftet bekendtskab med Chateau Vignelaure før nu. Seksstyksprisen er et absurd godt tilbud, som jeg ikke ville tøve længe med at slå til på. Det er klassisk, fyldig rødvin af den bedste slags. Der er tale om en mellemfyldig rødvin, som vil gøre sig rigtig godt til julemaden. Den har saft og kraft, som kan bide skeer med julemaden, uden at den bliver for drøj. Et rigtig dejligt glas til en knivskarp 6-stykspris. Det er bordeaux med lidt ekstra charme og imødekommenhed. Her behøver man ikke vente i 20 år, på at tanninerne bliver tilpas afrundede. Køb, køb, køb.

”L’(Im)perfetto” Valpolicella Classico Superiore 2016, Buglioni, Veneto. Italien
5 stjerner
199,95 kr. (2 for 250 kr.)
En valpolicella classico superiore er lavet på de samme druesorter som dem, der anvendes til amarone, men her udgøres størstedelen af vinen af friskhøstede druer samt en lille andel tørrede druer, som er de samme som dem, man kender det fra amarone-produktion. I forhold til amarone er en valpolicella classico superiore således lettere og mere frisk i udtrykket, også takket være en lavere alkoholprocent på ”blot” 14 procent. Det er denne vin med sin friske syre og friske noter af kirsebær, jordbær og brombær et godt eksempel på. I næsen finder man også varme krydderier, som vil spille godt op til julekrydderierne i eksempelvis rødkålen. I munden har den en blød, cremet tanninstruktur og god fylde, der ikke bliver for voldsom takket været den friske syre. Den lille andel tørrede druer giver den snert af sødme, som betyder, at vinen passer særdeles godt til de mange syrlige og søde elementer på juletallerkenen. Server den ved 13 grader, og du har en noget nær perfekt julevin, som hverken er for let eller for tung. Specielt til tostyksprisen er der tale om et rigtig fornuftigt glas vin, og mon ikke man alligevel får brug for to?

julevin

”Il Lussurioso” Amarone della Valpolicella Classico 2016, Buglioni, Veneto. Italien
5 stjerner
439,95 kr. (2 for 550 kr.)

Som lovet har jeg også fundet en vaskeægte amarone, tilmed med flotte 16 procent alkohol. Jeg må indrømme, at jeg var nervøs, da jeg åbnede flasken, for jeg var forberedt på et marmeladeinferno i fuld flor, men det, der mødte mig, var en ganske vist fyldig, tyktflydende men samtidig også syrerig og balanceret vin inden for sin genre, og således overraskede den mig særdeles positivt. Farven er tæt og nærmest sort, og i næsen finder man noter af kirsebær og jordbær, blommer, svesker og valnød. I munden byder på den på fyldige, men nydeligt afrundede tanniner, som har bid uden at fremstå grove. Sødmen er som forventet mere udtalt i denne vin sammenlignet med valpolicellaen fra Buglioni, men takket være vinens friske syre, kammer det ikke over. Til min smag bliver denne vin en anelse for ekstraheret og tyktflydende til den mættende julemad, men holder man af det rige udtryk med høj alkoholprocent, er denne amarone et langt mere balanceret bud end meget af det, man ellers finder på markedet. Om end den bliver en kende for voluminøs til mig, er det objektivt set en rigtig nydelig amarone, som jeg til enhver tid vil foretrække frem for de søde, mere fedladne udgaver, der har gjort dem så populære.