Sponsoreret indlæg i samarbejde med Lavazza
Julen er og bliver hektisk, men forhåbentlig nåede du det hele i tide med overskud til at nyde juledagene, inden det gik op for dig, at det nu er tid til at se frem mod endnu en stor begivenhed i form at nytårsaften; men bare rolig – jeg har nogle forslag parat til dig lige her. Og fordi vi nærmer os det nye år, kan du også vinde en eksklusiv Lavazza-kalender samt de fire filterkaffevarianter fra Lavazza.
I samarbejde med netop Lavazza kommer jeg her med et bud på en trerettersmenu med fokus på kaffe. Mens forretten er uden kaffe (alt med måde), er der anvendt kaffe fra Lavazza i hovedretten, desserten samt en cocktail, der fungerer som den perfekte overgang fra middagsselskabet til fest og dans, inden klokken slår tolv. Faktisk er menuen også relativt enkel af gå til, så du heller ikke skal stresse alt for meget på selve aftenen.
Kaffe er eminent i desserter, men den kan også spille et positiv rolle i det salte køkken. Man kan se kaffen som et krydderi. Jeg associerer de mørke, ristede noter fra Lavazzas kaffe med segmentet af varme krydderier såsom spidskommen, fennikelfrø og stjerneanis, og den kværnede kaffe kan sagtens drysses på retter, hvor man søger et lille strejf af bitterhed. Man kan også anvende hele bønner, for eksempel Qualitá Oro eller Rosso, som kan trække i eksempelvis saucer, hvor man gerne vil have nogle af kaffens aromaer i spil. Forretten er en af mine vinderretter fra MasterChef, mens desserten er en tidligere kaffekreation til Lavazza – klik på retten for at få opskriften. Hovedretten er ny, og opskriften finder du herunder.
Hermed min nytårsmenu:
Champagne og østers
___
Torsk, stegt hjertesalat og æble
(vinderret fra Masterchef)
___
Rådyrfilet, græskarpuré, spinat og kaffesauce
(se opskriften længere nede)
___
Kaffemousse, kaffegranité, kaffecrumble og kaffegelé
___
Espressomartini
(se opskriften længere nede)
Opskrift på rådyrfilet, græskarpuré, spinat og kaffesauce
Ingredienser til fire kuverter
600 gram rådyrfilet
4 håndfulde spinat
4 champignoner
Kaffesauce
2 kilo dyre- eller okseben
2 løg i både
3 gulerødder, grove stykker
10 kviste timian
200 gram knoldselleri
Vand, så det dækker
100 gram smør
1 spsk. enebær, knust
1 spsk. Lavazza Gran Aroma-kaffe (Gran aroma har nogle frugtige, aromastiske og syrlige noter og en beskeden bitterhed, som egner sig godt til retten)
1 spsk. fennikelfrø, knust
Græskarpuré
1 hokkaidogræskar
100 gram smør
1 økologisk citron, saft og skal heraf
Salt og peber
Fremgangsmåde
Kaffesauce: Dagen før: Rist benene godt af i en stor gryde med lidt olie, tilsæt løg, gulerødder, selleri, timian og vand, så det dækker. Lad det simre under låg i 8-10 timer. Si væsken, og reducer den, til den begynder at blive mere tyk og får en intens smag. Er tiden ikke til det, så køb en god vildtfond i stedet for, og følg anvisningen. Uanset hvad skal du ende ud fra 1,5-2 deciliter kraftig sauce.
Brun smørret i en ny gryde. Lad smørret smelte uden omrøring. Langsomt begynder smørret at blive brunt. Tag gryden af varmen, når det har fået en lys karamelfarve, og hæld enebær, fennikelfrø og kaffe i smørret. Kom et par skefulde af smørret i fonden, og rør rundt, så den samler sig og bliver homogen.
Græskarpuré: Skær skrællen af græskarret, skær det i tern, og kog det i vand uden salt, indtil ternene er møre. Hæld vandet fra, tilsæt smørret, og blend til en homogen puré. Smag til med citron, salt og peber.
Rådyrfilet: Tænd ovnen på 150 grader. Drys kødet med salt, og steg hele stykket i en pande med olie ved høj varme. Vend kødet hvert 15. sekund, indtil det har fået en flot stegeskorpe på alle sider. Dette tager cirka to minutter. Tilsæt et par skefulde af det brunede smør med krydderier, steg 30 sekunder yderligere, og sæt panden i ovnen i 10 minutter. Tag kødet ud, lad det hvile i 10-15 minutter, og del det i fire stykker.
Spinat: Sauter spinaten til sidst i den samme pande, mens kødet hviler. Det kan blot lige falde sammen.
Champignon: Snit champignonerne tyndt på et mandolinjern eller med en skarp kniv.
Anretning: Top hvert stykke rådyrfilet med en skefuld brunet smør med kaffe og krydderier, og læg det på tallerkenen sammen med en skefuld græskarpuré, spinat og champignoner. Hæld saucen på ved bordet.
Espressomartini – en opkvikkende kaffecocktail
Ingredienser til én cocktail
1 friskbrygget espresso
30ml vodka
30ml Frangelico-hasselnøddelikør
6 isterninger
5g sukker
Evt. ½ Gianduiotto-chokolade
Fremgangsmåde: Bryg en espresso, og tilsæt sukkeret. Kom isterninger, den sødede kaffe, vodka og Frangelico i en shaker. Ryst grundigt, og hæld indholdet i et glas gennem en si.
Pynt eventuelt med en halv Gianduiotto-chokolade (en særlig chokolade med hasselnøddefyld fra Piemonte), som du skærer et hak i, så den kan sidde på glassets kant.
Konkurrence – vind kaffe og eksklusiv kalender fra Lavazza
Nu har du fået mine bud på en nytårsmenu med kaffe, men nu er det din tur. Skriv i kommentarfeltet herunder, hvordan du kunne finde på at bruge kaffe i madlavningen, og vind en eksklusiv kalender lige til at hænge på væggen samt de fire filterkaffevarianter fra Lavazza.
For 24. år i træk præsenterer Lavazza en årskalender, som ved et samarbejde med en af verdens bedste fotografer hylder verdens kaffelandskaber og menneskene bag. I kalenderen for 2017 går rejsen fra Indien til Laos og Vietnam, fra Sri Lanka til Indonesien, hvor den franske fotograf Denis Rouvre via en række af fotografier afbilleder samspillet mellem mennesker og deres natur. Naturen er deres hjem og deres arbejdsplads, og bæredygtighed er omdrejningspunktet for kalenderen.
Da Lavazza for første gang præsenterede en fotokalender i 1993, var det Helmut Newton, der stod for billedmaterialet. Siden da er Lavazzas kalendere blevet eftertragtede samlerobjekter, der viser en smuk balance mellem fotokunst og Lavazzas kommunikation. Lavazzas kalender for 2017 med titlen ”We Are What We Live” (Vi er, hvad vi lever”), blev tidligere i år præsenteret i Torino. Kalenderen består af 12 sæt fotos, der er opsat ved siden af hinanden. På den ene side ser man et ansigt af en mand eller en kvinde. De er The Asian Earth Defenders. På den anden side ser man et sted eller et landskab, som repræsenterer det miljø, de hver især lever og arbejder i.
Kalenderen fokuserer på The Earth Defenders project, et projekt som fejrer nutidens miljø- og naturhelte på tre kontinenter – i år The Asian Earth Defenders. Det er mennesker, der dyrker kaffe og som passioneret arbejder med at forbedre lokale levevilkår og samtidig bekæmper truslen mod klimaforandringer.
Vinderen trækkes d. 10. januar og får direkte besked. Husk at angive din mail i feltet, så vi kan kontakte dig efterfølgende, hvis du vinder.
Tilbage er der blot at ønske godt nytår. Jeg håber, at opskrifterne har givet inspiration til menuen.