Tomattærte med løgpuré og sauce hollandaise

Opskrifter 15. september, 2022 0 Kommentarer

Der er fortsat masser af danske tomater i sæson, så denne opskrift på tomattærte med bagte cherrytomater, karamelliseret løgpuré og sauce hollandaise er en kærkommen og raffineret mulighed for at få dem spist på. Retten er elegant som gæstemad og fungerer størrelsesmæssigt rigtig godt som forret.

tomattærte

Tærten, som den tager sig ud, inden saucen kommer på.

Det har de seneste år været meget moderne på landets gode restauranter at servere små tærter med alle mulige former for fuld. Nogle gange er tærterne lavet af eksempelvis filodej eller nærmere som små krystader eller – som her – af mørdej. Det tager sig rigtig elegant ud, hvis du kan få fingre i nogle små tærteforme med en diameter på cirka 10 centimeter. Orker du ikke det, kan man også bare bage en stor tærte og tage udgangspunkt i den. Mødet mellem den sprøde bund, den karamelliserede løgpuré, de saftige tomater og den cremede og luftige sauce hollandaise fungerer virkelig godt, og sætter du den i skabet, vil dine gæster virkelig blive imponeret over dit kulinariske håndelag.

Læs også: Fem gode vine til efteråret

Opskrift 

Til cirka seks tærter

Tærteskaller
190 g hvedemel
30 g grahamsmel
25 g flormelis
135 g smør, skåret i små tern og tempereret til stuetemperatur
1 æg
4 g salt

Løgpuré

500 gram løg, skåret i skiver
100 gram smør
Salt
Peber
Citronsaft
Vand til at justere konsistensen

Bagte tomater
400 gram cherrytomater
2 spsk. olivenolie
Salt
Peber

Sauce hollandaise

1 æggeblomme
1/3 citron, saften heraf
2 spsk. vand
200 gram smør, smeltet
Salt
Peber

Læs også: Farserede morkler med selleripuré og kyllingesauce

Pynt
Basilikum

Tærteskaller: Bland alle ingredienser sammen med hænderne, til dejen er samlet, eller gør det på en røremaskine. Læg dejen på køl i mindst én time. Den kan med fordel laves dagen før. Rul tærtedejen ud til en tykkelse på cirka en halv cm, skær den ud i en passende størrelse til dine forme, og prik hver enkelt tærtebund med en gaffel. Bag skallerne ved 200 grader i 10 til 12 minutter. Tag skallerne ud af formene, og opbevar dem tørt, indtil de skal bruges.

Løgpuré: Smelt smørret på en pande, og steg løgene drysset med lidt salt langsomt ved middelhøj varme, indtil løgene bliver ensartet brune – det tager 30-45 minutter. Rør rundt undervejs. Blend puréen i en lille blender sammen med en smule citronsaft, peber og vand for at gøre den lind – begynd med en lidt vand ad gangen, og spæd til om nødvendigt. Juster med lidt vand, hvis blenderen har svært ved at få fat, eller at konsistensen er for tyk – puréen skal have en fudgelignende konsistens.

Bagte tomater: Del tomaterne i halve, og læg dem med skærefladen op ad i et ildfast fast eller på en bageplade. Dryp med olivenolie, drys med salt og friskkværnet peber. Sæt tomaterne i ovnen på 140 grader i cirka 45 minutter.

Sauce hollandaise: Pisk æggeblomme, citronsaft og vand over middel-høj varme, indtil massen skummer og begynder at blive tyk. Der skal en vis mængde varme til, dog uden at det bliver til røræg/begynder at klumpe. Tag gryden af varmen, og pisk det lune smør i lidt ad gangen. Det er kun smørfedtet øverst, vi skal bruge, så hæld forsigtigt, således at vallen (den hvide væske nederst) ikke kommer med. Man kan evt. bruge lidt af vallen til at fortynde saucen, hvis den er blevet for tyk. Smag evt. til med mere citronsaft, salt og peber.

Anretning: Smør et lag løgpuré ud i bunden af en lun tærte, og læg tomater sirligt ovenpå, så hele tærten er fyldt ud. Pynt med basilikum, og server. Hæld saucen på ved bordet foran gæsterne.

Velbekomme!

tomattærte

Så er der serveret!