Opskrift – jomfruhummer, tomat og chorizo med Copenhagen Sparkling Tea RØD

Opskrifter 29. juni, 2021 0 Kommentarer

Annonce i samarbejde med Copenhagen Sparkling Tea 

Langt om længe er sommeren kommet, og jeg har haft fornøjelsen af at udvikle et par opskrifter til de mousserende teer RØD og LYSERØD fra Copenhagen Sparkling Tea. Her får du min opskrift på stegt jomfruhummer serveret med tempereret tomat, chorizo og cremet sauce blanquette parret med Copenhagen Sparkling Tea RØD, hvis sødme og let røgede karakter flugter godt med rettens ditto.

Du kan også læse mere om Copenhagen Sparkling Tea og se min opskriftsparring med LYSERØD her.

copenhagen sparkling tea rød

Jomfruhummer med tomat og chorizo – inden saucen kommer på.

Da jeg smagte RØD for første gang, var min første indskydelse at parre den med jomfruhummer. Denne vidunderlige delikatesse har en udtalt sødme, som kun bliver endnu mere udtalt, når man steger den på en varm pande i masser af smør. Samtidig passer skaldyrets røde farve godt til RØDS skinnende og intense røde karakter. Det giver sig selv, at farvekoordination mellem mad og drikkevare ikke i sig selv behøver at være et godt match. Derfor har jeg forsøgt at lave en ret, som interagerer vellykket med RØDs let søde og friske noter af røde bær og den tydelige umamikarakter og den lette antydning af røg i eftersmagen, som teen også besidder. Det gav mig ideen til at tilføje en form for charcuteri til retten, nærmere bestemt chorizo. Chorizo er pakket med umami, krydderier og et forfriskende chilispark, som spiller godt op til RØDs sødme. For at understrege og forstærke RØDs friskhed og syre besluttede jeg at tilføje nænsomt opvarmede tomater og en cremet, luftig sauce blanquette infuseret med ristede jomfruhummerskaller og piment d’espelette for at forstærke umami- og røgkarakteren yderligere.

Jeg håber, at du vil nyde parringen. Det bliver i hvert fald ikke meget mere sommerligt end dette.

Copenhagen Sparkling Tea RØD

Rettens såvel som Copenhagen Sparkling Tea RØDs farver står godt til hinanden.

Stegt jomfruhummer med tomat, chorizo og sauce blanquette

Til fire personer

Ingredienser
4 jomfruhummere – 150-200 gram per stk. – køb alternativt flere små, hvis du ikke kan skaffe de store
4 tomater, gerne i forskellige farver og med masser af smag
20 små basilikumblade
50 gram chorizo, gerne med godt smæk på chilien

Sauce blanquette
Skallerne fra jomfruhummerne
1 liter vand
1 spsk. tomatpuré
1 spsk. cremefraiche
200 gram smør
1 æg
1/2 citron, saften heraf
1 spsk. piment d’espelette

Copenhagen Sparkling Tea RØD

Nu med sauce.

Fremgangsmåde
Begynd med at brække halerne af jomfruhummerne. Bræk skallerne forsigtigt, så du kan få halerne ud i ét stykke. Fjern tarmstrengen med en pincet, og sæt halerne på køl til senere brug. Knus klør, hoveder osv. fra jomfruhummerne, og fordel dem på en bageplade. Bag dem på 230 grader i 25 minutter.  Smelt smørret i en gryde, og kom de ristede skaller ned i gryden. Lad det simre/confitere ved lav temperatur i en halv time. Sigt smørret, og gem det til senere brug. Kom de sigtede skaller tilbage i gryden på middel-høj varme, tilsæt tomatpuréen, og lad det stege et minut eller to. Tilføj vand, og lad det simre i 20 minutter.

Sauce: Kom æg, piment, cremefraiche og citronsaft i en cylinderformet beholder, og blend det med en stavblender, indtil massen er homogen. Tilføj jomfruhummersmørret lidt ad gangen, indtil det er emulgeret med de øvrige ingredienser. Tilsæt fem skefulde af jomfruhummerfonden fra gryden, og blend igen. Kom saucen tilbage på blusset på medium varme. Blend konstant med stavblanderen, indtil saucen tykner – det tager 3-4 minutter cirka. Vær forsigtig med ikke at varme saucen for meget op – så koagulerer den. Hold saucen varm på meget lav varme indtil servering.

Skær chorizoen i små tern, og steg dem på en pande. Sæt dem til side. Skær tomaterne i mindre stykker, pensl med en smule olivenolie, og bag dem i ovnen ved 150 grader i 10 minutter.

Pres en kødnål gennem hver jomfruhummer på langs, så den ikke “krøller”, når den bliver stegt. Steg halerne på samme pande som chorizoen med en smule olivenolie og smør i halvandet minut ved høj varme. Fjern dem fra varmen, og tag kødnålene ud.

Anretning
Læg et par stykker tomat på tallerkenen ved siden af jomfruhummerhalen. Drys med en skefuld chorizotern, og pynt med basilikumblade. Blend saucen en sidste gang inden servering, og hæld den på ved bordet. Velbekomme!

Tip: Ønsker du en endnu mere krydret sauce, kan du tilføje et lille drys chipotle.

Læs mere om Copenhagen Sparkling Tea her.